„Kaunas Cantat“ – prestižinė platforma atlikėjams ir dovana klausytojams

Tarptautinis chorinės muzikos festivalis „Kaunas Cantat“ skaičiuoja jau dvyliktą skambantį sezoną. Festivalio sumanytojo ir meno vadovo Rolando Daugėlos iniciatyva kauniečiai ir miesto svečiai kasmet turi galimybę išgirsti geriausių chorinės muzikos kūrinių, atliekamų kolektyvų iš viso pasaulio.

Festivalis turi savo ištikimą auditoriją Lietuvoje, tačiau smagu tai, kad festivalio prestižas išaugo ir chorai iš svečių šalių laukia šios muzikinės puotos ne mažiau nei Lietuvos klausytojai. Birželio 7–9 dienomis chorai iš Lietuvos ir užsienio padovanos Kaunui savo unikalios muzikinės kultūros skambesius.

Lietuvos ambasadorius pasaulyje

XII tarptautinis chorinės muzikos festivalis „Kaunas Cantat“ tęsia chorinės muzikos tradiciją istoriniame Lietuvos mieste Kaune. Šis festivalis buvo ir skambančia „Kaunas – Europos Kultūros sostinė 2022“ dalimi. Įkurtas siekiant skatinti kultūrinius mainus ir puoselėti muzikinį bendradarbiavimą, „Kaunas Cantat“ tapo prestižine platforma, kurioje chorai iš viso pasaulio gali pristatyti savo talentus ir dalytis aistra dainavimui.

Bėgant metams festivalis tapo vis žinomesnis, pritraukdamas dalyvius iš įvairių pasaulio kraštų. Jame chorai ne tik pristato savo krašto muzikavimo tradicijas, bet ir turi galimybę pažinti turtingą Kauno kultūrinį paveldą.

„Jaučiamės pasitarnaujantys ne tik Lietuvos chorinės muzikos mylėtojams, bet ir pačiai Lietuvai. Universali muzikinė kalba leidžia būti pastebėtiems ir išgirstiems net atokiausiuose pasaulio kampeliuose. Festivalyje dalyvaujantys chorai, grįžę į savo gimtuosius kraštus, dalijasi įspūdžiais, o juos išsiveža tikrai pačius geriausius. Taigi, esame neakivaizdiniai Lietuvos ambasadoriai visame pasaulyje“, – sakė festivalio meno vadovas R. Daugėla.

Muzika sielai

Šių metų festivalio „Kaunas Cantat“ dalyviai – chorai iš Čekijos, Latvijos, Suomijos, Vokietijos ir Lietuvos. Chorinės muzikos gerbėjai laukiami geriausiose Kauno koncertų salėse ir bažnyčiose. Koncertai skambės Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Didžiojoje auloje, Kauno Šv. Jurgio bažnyčioje, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kauniečių vadinamoje Vytautinėje, ir Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Viena prasmingų festivalio tradicijų – koncertai „Cantus Nocturnus“. Chorinė muzika yra neatsiejama nuo sakralinių erdvių, todėl koncertų ciklas „Cantus Nocturnus“ tapo svarbia „Kaunas Cantat“ festivalio dalimi. Šiais metais „Cantus Nocturnus“ koncertas skambės Kauno Šv. Jurgio bažnyčioje. Tą vakarą klausytojai bus kviečiami pasiklausyti nuostabios sakralinės muzikos, atliekamos Klaipėdos Vydūno gimnazijos merginų ansamblio, choro „Aurora Ostrava“ (Ostrava, Čekija) ir vyrų choro „Valkia“ (Helsinkis, Suomija).

Popiežius Benediktas XVI vienoje savo kalboje sakė: „Muzika yra unikalus menas, pašauktas įskiepyti viltį žmogaus dvasiai, kartais tokiai randuotai ir sužalotai žemiškos būties“. „Cantus Nocturnus“ koncertus drąsiai galima pavadinti muzika ir vaistu sielai. Jie visuomet išskirtinai paliečia klausytojų širdis“, – sakė festivalio renginių bitė, vadybininkė Silvija Pročkytė.

Vertins grandai

Chorų konkursinius pasirodymus vertins profesionali komisija, kurios sudėtyje gerai žinomi chorinės muzikos ekspertai: Davidas Slateris iš Australijos, Richardsas Dubra iš Latvijos ir lietuvis dr. Linas Balandis.

Kompozitoriaus R. Dubros vardas chorinės muzikos pasaulyje gerai žinomas ne tik lietuviams. Jo muzika skambėjo įvairiose pasaulio šalyse, jis yra grojęs įvairiose šalyse, pradedant gimtąja Latvija ir Lietuva, kaimynine Estija ir Lenkija, Skandinavijos šalimis bei Vakarų Europa, baigiant, Japonija, Pietų Afrika, Kanada, Argentina, JAV, ir kaip atlikėjas. R. Dubra yra nuolatinis pasaulio tarptautinių chorų ir kompozicijų konkursų žiuri dalyvis įvairiose Europos ir Azijos šalyse.

Antrasis komisijos banginis – D. Slateris – australų kompozitorius, dirigentas ir muzikos pedagogas, gyvenantis Vienoje ir dirbantis Europoje. D. Slaterio kūriniai skamba visame pasaulyje. Patyrusio dirigento repertuaras apima laikotarpį nuo baroko iki šių dienų. Už kompoziciją, dirigavimą ir nuopelnus muzikai yra pelnęs svarbių apdovanojimų, tokių kaip Australijos simfoninio orkestro prizą, Australijos orkestrų tinklo nacionalinį apdovanojimą, Australijos dienos apdovanojimus ir kitus.

Dr. L. Balandis – kaunietis, mokęsis Kauno Sakralinės muzikos mokykloje, vėliau Kauno Juozo Gruodžio konservatorijoje (dėst. Ramutės Štreimikytės choro dirigavimo klasėje, galiausiai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje prof. Vytauto Miškinio choro dirigavimo klasėje. Čia L. Balandis apsigynė ir daktaro laipsnį.

Šiuo metu L. Balandis yra Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos vyrų choro „Kariūnas“ meno vadovas ir dirigentas, Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ meno vadovas ir vyr. dirigentas, dirigentas-asistentas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos choro dirigavimo katedros dėstytojas.

Koncertai – nemokami

Festivalio metu chorai turės galimybę pasirodyti ne tik koncertuose prestižinėse Kauno miesto salėse ir bažnyčiose, bet ir varžytis chorų konkurse dėl laurų. Festivalio atidarymo vakarą, birželio 7 d., klausytojai laukiami VDU Didžiojoje auloje. Atidarymo koncerte išgirsime „Ondrášek“ vaikų chorą iš Čekijos, mišrų chorą „Līvzeme“ iš Latvijos ir „Camerata Musica Limburg“ iš Vokietijos.

Birželio 8 d. prasidės chorų kova, atlikėjai susirungs dėl festivalio laimėtojo vardo bei apdovanojimų kitose festivalio nominacijose.

Birželio 9 d. Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje savo programą atliks Kėdainių kultūros centro kamerinis choras „Ave Musica“ ir festivalio meno vadovo „kūdikis“ – kamerinis choras „Cantate Domino“. Sekmadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje vyks antrasis konkurso turas, kuriame daugiausia balų surinkę chorai susirungs dėl pagrindinio prizo antrajame konkurso etape. „Festivalio koncertai atviri kauniečiams ir miesto svečiams, tad tikrai raginčiau nepraleisti progos nemokamai pasiklausyti aukšto profesinio lygio chorinės muzikos“, – sakė festivalio vadybininkė S. Pročkytė.

Uždarymui – jungtinis choras

Po apdovanojimų ceremonijos, festivalio uždarymo vakarą Kauno filharmonijoje vainikuos jungtinio festivalio choro atliekamas himnas „Cantemus“, kurį organizatorių užsakymu festivalio dešimtmečio proga sukūrė vienas ryškiausių ir talentingiausių Lietuvos kompozitorių Vaclovas Augustinas.

Kompozitoriui pavyko užčiuopti festivalio dvasią ir perteikti ją melodingu skambesiu. Festivalio himno harmonijos audinyje ryškios jaunystės, džiaugsmo, veržlumo ir vilties spalvos, ataustos protėvių sutartinių gijomis. Kūrinyje išsaugota geriausios klasikinės muzikos tradicijos, tačiau tuo pat metu himnas skamba aktualiai šiandienai. Festivalis „Kaunas Cantat“ atveria duris į pasaulį, kuriame chorinė muzika tampa tiltu tarp skirtingų kultūrų, žmonių ir valstybių. Tai unikali proga susipažinti su įvairiausiomis chorinės muzikos tradicijomis ir atrasti bendrąją muzikinę kalbą, kuri jungia žmones visame pasaulyje.

„Kaunas Cantat“ yra daugiau nei muzikinis renginys – tai galimybė megzti kultūrinius mainus, prasmingus ryšius ir tobulėti. Kviečiu, leidžiantis į šią muzikinę kelionę Kauno mieste, priimti kiekvieną akimirką, užmegzti ryšį su kolegomis dalyviais ir savo balsais įkvėpti klausytojus. Sukurkime nepamirštamus pasirodymus ir patirtis, kurios rezonuotų su „Kaunas Cantat“ dvasia“, – į festivalio dalyvius kreipėsi R. Daugėla.


XII TARPTAUTINIS CHORŲ FESTIVALIS IR KONKURSAS „KAUNAS CANTAT“.

Birželio 7 d. 19 val. – festivalio atidarymo koncertas.

Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7).

Dalyvauja Čekijos vaikų choras „Ondrášek“ (Novy Jičín, Čekija), mišrus choras „Līvzeme“ (Ventspilis, Latvija), „Camerata Musica Limburg“ (Limburgas, Vokietija).

8 d. 12 val. – chorų konkursas.

Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7)

20 val. Chorų koncertas „Cantus Nocturnus“.

Kauno Šv. Jurgio bažnyčia (Papilio g. 7).

Dalyvauja Klaipėdos Vydūno gimnazijos merginų ansamblis, „Aurora Ostrava“ (Ostrava, Čekija), vyrų choras „Valkia“ (Helsinkis, Suomija)

9 d. 12 val. – Šv. Mišios.

Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje.

Dalyvauja Kėdainių kultūros centro kamerinis choras „Ave Musica“, kamerinis choras „Cantate Domino“.

16 val. – Chorų konkursas.

17 val. Uždarymo ir apdovanojimo ceremonija.

Kauno valstybinėje filharmonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių