M. Kavaliausko kūriniai grįžta kaip knyga

  • Teksto dydis:

Beveik prieš metus Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje vykusi fotomenininko Mindaugo Kavaliausko kūrinių paroda "D., G. ir Kiti" grįžta, tik jau kitokiu pavidalu – kaip knyga.

Šis leidinys – žinomo kauniečio fotomenininko dviejų dešimtmečių darbo apibendrinimas: kelionė per fotografo archyvą su autoriaus komentarais. Tai autobiografinis pasakojimas, kurio pagrindinis motyvas – paminklo lakūnams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui statyba 1992–1993 m.

Oficialioji istorijos dalis, virtusi asmenine istorija, pasakoja ir apie susitikimus, įvykusius vos per kelis žingsnius nuo paminklo Atlanto nugalėtojams. Nuotraukose – mokslo draugai, giminės, kolegos ir visuomenės lyderiai, dalies kurių – kaip ir popiežiaus Jono Pauliaus II – jau nėra tarp gyvųjų.

Fotografijos knygoje pateikiamos keliais būdais: autentiškos vintažinės skenuotos iš atspaudų – natūralaus dydžio ir atspalvio, niekada netapusios atspaudais ir skenuotos mūsų dienomis su skenerio rėmelio žymomis.

"D., G. ir kiti" – trečioji fotografo knyga, joje vyrauja žalia tonacija. Pirmoji M.Kavaliausko ("raudonoji") monografija – "Kražių portretas", išleista 2009 m., pasakojo apie aistrą gyventi ir laimės paieškas mažame Lietuvos miestelyje. Antroji ("mėlynoji") – "travel'AIR" – apie žmogiškąją kelionių lėktuvu patirtį tarp dangaus ir žemės, išleista 2013 m.

Renginio metu muzikiniais apmąstymais ir prisiminimais apie paminklą legendiniams lakūnams dalysis tuometinis Kauno vicemeras Giedrius Kuprevičius, menotyrininkė Daiva Citvarienė, fotografas Gintaras Česonis. Pokalbį moderuos rašytojas Vidmantas Kiaušas. Bus galima įsigyti knygų su autoriaus autografu.


Kas? M.Kavaliausko knygos "D., G. ir kiti" pristatymas.
Kur? Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.
Kada? birželio 5 d. 17.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių