Mėlynių festivalis – dovana Lekėčių miestelio jubiliejui

  • Teksto dydis:

Šiemet Lekėčiams sukanka 515 metų. Liepos 17-ąją tradiciškai rengiamas Mėlynių festivalis šiemet primins, kokią gražią istoriją ir prasmingas tradicijas turi šis vos už 33 km nuo Kauno įsikūręs miestelis.

Mėlynių apsuptyje

Miestelis įsikūręs itin geroje geografinėje vietovėje prie Šakių ir Kauno rajonų ribos: vieni bendruomenės žmonės gyvena Šakių, kiti – Kauno rajone. Nors šiuo metu Lekėčiuose – tik apie 800 gyventojų, bet liepos viduryje miestelio gimtadienio proga į rengiamą Mėlynių festivalį susirenka gausybė svečių.

Mėlynių festivalis gimė iš noro įprasminti tradicinę miestelio šventę, suteikiant jai temą ir originalų pavadinimą, kuris sietųsi su Lekėčių vietove, atspindėtų lekėtiškių kasdienybę.

Lekėčių kraštas – mėlynių kraštas: aplink miestelį – vien girios, Kazlų Rūdos masyvas, kuris tęsiasi apie 50 km. Miškuose labai daug mėlynių, šias uogas žmonės renka nuo neatmenamų laikų.

Festivalio pavadinimą pasiūlė aktyvus lekėtiškis – Audrius Rimkus. Bendruomenė vienbalsiai pritarė ir 2015 m., prieš surengdami pirmąjį Mėlynių festivalį, užpatentavo šį pavadinimą.

Viliojančios veiklos

Festivalį pamėgo ne tik vietiniai, bet ir visos Lietuvos žmonės. Visi žino – tą vidurvasario šeštadienį jie tikrai smagiai praleis laiką.

Pažintis: nagingi lekėtiškiai demonstruoja įvairius senuosius amatus. / Orgaizatorių nuotr.

Plati festivalio programa tinka ir pavieniams lankytojams, ir šeimoms. Įvairių žanrų, aukšto meninio lygio, profesionalius atlikėjus bei grupes festivalio rengėjai kviečia atsižvelgdami į festivalio gerbėjų amžių ir skonį.

Festivalį pamėgo ne tik vietiniai, bet ir visos Lietuvos žmonės. Visi žino – tą vidurvasario šeštadienį jie tikrai smagiai praleis laiką.

Tradiciškai reginys prasideda 9 val. Šv. Mišiomis Lekėčių Šv. Kazimiero bažnyčioje. Nuo 12 val. ima šurmuliuoti daugybė viliojančių veiklų. Šiemet ypač gausus amatininkų ir sertifikuotų tautodailininkų kiemelis, kuriame šventės svečiai nemokamai galės piešti, pinti, drožinėti, lipdyti iš molio, pasigaminti žalvario papuošalą, rišti šieno skulptūrėles, susipažinti su makramė menu, stebėti gimstantį tapybos darbą ir dar daugeliu puikių dalykų.

Atskiroje erdvėje vyks linksmos pramogos, atrakcionai, veiks terapijos kiemeliai, mažuosius festivalio svečius užims animatoriai.

Festivalyje viešės garsusis profesorius Algirdas Amšiejus, vesiantis edukacines programas, kuriose supažindins su paslaptingu bičių pasauliu.

12 val. nuo Paliekio stovyklavietės startuos įdomiosios orientacinės varžybos, padėsiančios geriau pažinti Lekėčius.

Aprangos kodas

Tradicinis tampa gerą nuotaiką ir originalaus stiliaus reginį dovanojantis konkursas "Aprangos kodas – Mėlynių festivalis". Dalyvauti jame ir pademonstruoti savo išmonę gali visi norintieji.

Festivalį savo apsilankymu pagerbia garsieji grafai Mėlynės, nuo kurių smalsuoliai sunkiai atplėšia susižavėjusius žvilgsnius.

O kur dar mugė, siūlanti įsigyti įvairių skanumynų, meno, tautodailės dirbinių. Kiekvienais metais siekiama, kad festivalio lankytojai galėtų įsigyti kuo natūralesnių, ekologiškų produktų ir tautodailės gaminių. Atsakingai žiūrima, kad festivalio mugė pasiūlytų išskirtinių, gurmaniškų prekių.

Mugė: norintieji gali įsigyti įvairių prekių – nuo gardėsių iki tautodailės gaminių. / Orgaizatorių nuotr.

Pagrindinis festivalio akcentas, žinoma, yra mėlynės. Ir vietinės šeimininkės ir atvykstantys kulinarinio paveldo puoselėtojai pasistengia paruošti ir pristatyti įvairiausių vienetinių, rankų darbo gėrybių su mėlynėmis.

Tradiciškai Lekėčių moterų klubas kasmet pristato savo prekybinę palapinę, kurioje kviečia įsigyti ekologiškų arbatų su mėlynėmis, natūralios ruginės duonos su mėlynėmis, įvairių kepinių, netgi tradicinio šakočio su mėlynėmis, naminių mėlynių ledų, rankų darbo saldainių ir daug kitų unikalių produktų ir patiekalų.

Moterys pagamina ir įvairių natūralių kosmetikos priemonių, hidrolatų, muilo su mėlynėmis, taip pat šiomis uogomis, ekologišku senoviniu būdu dažytų natūralaus šilko skarelių ir šalikų bei dar daug kitų grožybių ir skanėstų.

Šėliones vainikuos fejerverkai

Vakarinėje šių metų festivalio programoje laukia puikūs koncertai, skirti įvairaus amžiaus ir skirtingo muzikinio skonio žmonėms.

Įvairovė: programa neleidžia nuobodžiauti nei jauniems, nei vyresniems festivalio svečiams. / Organizatorių nuotr.

Klausytojus pradžiugins net trys vokaliniai ansambliai: Kazlų Rūdos senjorų klubo ansamblis, vokalinis ansamblis "Bičiuliai" ir "Šlamutis". Pajusti pietietišką temperamentą kvies ispaniškos muzikos koncertas su flamenko šokėja "Viva la fiesta". Abejingų neliks klausantis atlikėjo Edmundo Kučinsko dainų, laukia smagios šėlionės su grupe "Biplan" ir charizmatiškaisiais "Beissoul & Einius". Šventę vainikuos įspūdingi fejerverkai.

Stengiamasi, kad Mėlynių festivalis kasmet būtų vis įdomesnis, originalesnis, sudominantis vis daugiau žmonių ir skleidžiantis puikią žinią apie jau šeštąjį amžių skaičiuojantį Lekėčių miestelį, darbščius jo žmones, ir be abejonės, apie šio krašto uogų karalienę – mėlynę.

Atsakingas požiūris

"Mėlynių festivalio" metu bus laikomasi visų LR Vyriausybės nustatytų taisyklių ir rekomendacijų. Įeinant į renginį bus prašoma pateikti vieną iš dokumentų (spausdintą arba telefone):

1) galiojantį Galimybių pasą,

2) dviejų skiepų kortelę,

3) galiojantį neigiamą COVID-19 testą.

Renginio prieigose bus sudaryta mokama galimybė pasidaryti testą.

Skelbiama nemokama išankstinė festivalio svečių registracija – "Paysera" platformoje. Bilietą galima atsispausdinti arba turėti telefone. Taip pat bus galima registruotis ir prie įeigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Tuoj aplink Lekėčius neliks miško

stacha

stacha portretas
paziurekite maps,kaip atrodo girios aplink lekecius
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Limitai – varomoji kūrybiškumo jėga
    Limitai – varomoji kūrybiškumo jėga

    Belgų choreografo, šokėjo, trupės „Not Standing“ meno vadovo Alexanderio Vantournhouto kūryboje kūnas ir daiktas tampa vienu nedalomu dėmeniu. Naudodamas scenos menams neįprastus objektus ir atsižvelgdamas į pirminę jų funkciją &...

    1
  • Naktinis gyvenimas atranda „Žalgirio“ areną – duris atvers Rampa
    Naktinis gyvenimas atranda „Žalgirio“ areną – duris atvers Rampa

    Kauno „Žalgirio“ arena ir Nemuno sala iki šiol dundėjo nuo krepšinio aistruolių bei muzikos gerbėjų keliamo triukšmo, o nuo šiol tą pajausti galės ir naktinio gyvenimo mylėtojai. ...

    5
  • „ConTempo“: nuo sporto salės iki bažnyčios
    „ConTempo“: nuo sporto salės iki bažnyčios

    Rugpjūčio 5–11 d. vyks scenos menų festivalis „ConTempo“, šiais metais pasitinkantis šūkiu „Pasaulio scena – iš arti“. ...

  • Kultūros ir sporto renginiai Kauno rajone liepos 16–21 d.
    Kultūros ir sporto renginiai Kauno rajone liepos 16–21 d.

    Liepos 16 d. Ringaudų biblioteka: 16.30 val. edukacija „Vasaros aromatai vonios burbuluose“. Liepos 17 d. Taurakiemio estrada: 19 val. lauko kino seansai. Programa derinama. Garliavos Kaimynystės parkas: 19 val. Lietuvos svarsčių kilnoji...

  • Kulautuvoje vyks bardų festivalis „Akacijų alėja“
    Kulautuvoje vyks bardų festivalis „Akacijų alėja“

    Kulautuvoje, Kauno rajone, šeštadienį vyks 24-asis dainuojamosios poezijos ir gyvos muzikos festivalis „Akacijų alėja“. ...

    10
  • Vienam žmogui konclageris, kitam – altorius
    Vienam žmogui konclageris, kitam – altorius

    Karštą vasaros dieną atsivėsinti menu gera ne tik dėl oro kondicionieriaus, įrengto galerijoje, bet ir dėl galimybės pailsėti nuo vasaros linksmybių. Pasinaudojusi galimybe paskutinį mėnesio sekmadienį nemokamai aplankyti muziejus, užsukau ...

    1
  • Lietuvos ekslibriso paroda grįžo į Kauną
    Lietuvos ekslibriso paroda grįžo į Kauną

    Knygų ir meno gerbėjai šią vasarą turi kuo pasidžiaugti – į Kauną atkeliavo jubiliejinė 25-oji Lietuvos ekslibriso paroda. Ji eksponuojama labai simboliškoje erdvėje – Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus Galaunių namuos...

  • Biografija – daugiau nei vieno žmogaus istorija
    Biografija – daugiau nei vieno žmogaus istorija

    Šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“ jau ne pirmi metai vis labiau plečia savo geografiją. Šiųmetis renginys apėmė platų lokacijų spektrą – Vilnių, Kauną, Šiaulius, Tauragę, Elektrėnus. Kruopš...

  • Pažaislio muzikos festivalyje – du išskirtiniai koncertai
    Pažaislio muzikos festivalyje – du išskirtiniai koncertai

    Artėjantį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalis papuoš muzikinę Lietuvos padangę dviem neeiliniais koncertais. Pirmasis, atstovaujantis kamerinei muzikai, nuskambės liepos 13 d. jaukiajame Birštono kurhauze, o antrasis, pristatantis didi...

    1
  • Istorinis banko pastatas atsiveria vokalinei muzikai
    Istorinis banko pastatas atsiveria vokalinei muzikai

    Naujų akustiniam menui tinkamų erdvių nuolat ieškantis Pažaislio muzikos festivalis savo atradimų žemėlapį papildė nauju objektu – UNESCO pasaulio paveldu tapusiais istoriniais Lietuvos banko rūmais. Įspūdingame modernizmo architektūr...

    2
Daugiau straipsnių