Naujas keramikos „Pavasario“ puslapis

Keramikos muziejų aplankęs "Pavasaris 2014" yra tarsi šiuolaikinės Baltijos šalių keramikos vadovėlis, kasmetis renginys padeda susipažinti su šiandienėmis keramikos tendencijomis, sekti jų kaitą.

Keramikos muziejų aplankęs "Pavasaris 2014" yra tarsi šiuolaikinės Baltijos šalių keramikos vadovėlis, kasmetis renginys padeda susipažinti su šiandienėmis keramikos tendencijomis, sekti jų kaitą.

Šiemet keramikos "Pavasarį 2014" vienija ne tik pavasario, kaip metų laiko, idėja, bet ir pačios keramikos meno atsinaujinimas, išlaisvintos kūrėjų idėjos.

"Nesiekiame nubrėžti ribų menininkams – jos kaip tik ištrinamos. Kiekvienas išlieja savo jausmus pavasariui, jie gali būti skirtingi. Tačiau pageidaujame, kad keramika sudarytų mažiausiai 70 proc. kūrinio", – sakė viena parodos rengėjų Živilė Bardzilauskaitė-Bergins.

Ši sąlyga – ne dėl konservatyvumo: tiesiog kitos medžiagos neturi užgožti keramikos, ji turi dominuoti. "Norime parodyti, kad keramika gali būti įvairialypė, įvairiagarsė, įvairiaspalvė", – sako Ž.Bardzilauskaitė-Bergins.

Nesunku nuspėti, kad tokia rengėjų nuostata lemia eklektišką parodos vaizdą. Visgi būtent tai ir parodo, kad keramika yra kalba, neturinti ribų ir galinti perteikti skirtingas emocijas, idėjas.
Be to, eklektika čia organiška. "Menininkai nebuvo varžomi, kiekvienas galėjo pateikti savąją pavasario sampratą. Kažkam tai siejasi su Venecijos karnavalu, musulmonu ar ridikėliais, ir visi šie kūriniai susijungdami kuria siužetus", – taip parodos tematiką apibūdino Ž.Bardzilauskaitė-Bergins.

Parodoje – per 70 menininkų iš Latvijos, Lietuvos, Estijos, Lenkijos. Vis dėlto, anot pašnekovės, didžiausias ryšys jaučiamas tarp lietuvių ir latvių kūrybos – čia pastebima baltų tradicijų įtaka, savosios tapatybės bei šaknų paieškos.

Ši tematika atsispindi Jurio Berginso darbe. Čia, ant porcelianinio kavinuko atsispindi tradicinių baltiškų ornamentų bei visos kultūros įtaka antikinėms civilizacijoms, autorius tuo neapsiriboja – simbolių pagalba  paliečia socialinius, politinius klausimus. Kūrinys pasižymi ne tik idėjų intensyvumu, bet ir meistrišku atlikimu – čia ant porceliano piešiama rankomis, nenaudojami dekoliai.

Šalia jau pripažintų ir patyrusių menininkų savo kūrinius eksponuoja ir pradedantieji keramikai.

"Jauniesiems autoriams buvo organizuojamos atrankos, patekusieji dalyvauja lygiomis teisėmis su patyrusiais menininkais", –  pasakojo keramikė.

Šis sprendimas puikiai atspindi visą parodos idėją – keramikos meno kaitą, naujų formų bei idėjų ieškojimą. Čia galima pamatyti jaunųjų kūrėjų darbus šalia jų pačių mokytojų kūrinių. Nesiekiama nubrėžti ribų menininkams – atvirkščiai: jos kaip tik ištrinamos.

Atskira erdvė, skirta kūrybinės "Meno laboratorijos" finalinei instaliacijai, užpildyta per projektą gimusiais kūriniais. "Bandėme jungti keramiką su garsu. Kiekvienas keraminis objektas yra sujungtas su garsu, visi jie sujungti laidais sudaro keramikinį garso stiprintuvą. Iš seno Hiumos salos malūno sukaltos kolonėlės, o pats garso takelis yra sukurtas per kūrybinę laboratoriją Paluodėje: menininkas Johnas Grinichas ten rinko aplinkos garsus. Taip pat bus rodomi foto ir videoreportažai, ir būtent keramiką pasirinkome kaip visų šių meno formų jungtį", – taip instaliaciją apibūdino menininkas Remigijus Sederevičius.

Apsilankius parodoje, tikrai nekyla jausmas lyg būtum indų parduotuvėje ar mugėje, čia netinka požiūris,kad keramikos dirbiniai – tai kasdienio naudojimo daiktai. Parodoje eksponuojamos kelios vazos bei lėkštės, tačiau jos neatspindi stereotipinio ir pasenusio požiūrio: šiuose kūriniuose slypi idėjos.

"Čia nebe buitinė keramika, bet mažoji plastika, skulptūra. Dažnai girdžiu sakant, kad nebeeksponuojame puodelių, lėkščių ir vazų, tai yra jau keramikos menas", – sakė Ž.Bardzilauskaitė-Bergins.

Ši paroda – tai kiekvieną pavasarį sudaromas unikalus Baltijos šalių keramikos menininkų metraštis, vertingas atvirumu naujovėms, idėjoms, jaunų kūrėjų drąsai, vyresniųjų patirčiai bei tikra meile keramikos menui.


Kas? 8-oji Baltijos šalių šiuolaikinės keramikos paroda "Pavasaris 2014"
Kur? Keramikos muziejuje
Kada? Veikia iki gegužės 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimynas

kaimynas portretas
Šaunuolė Živilė, puiki paroda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių