„Nepatogus kinas“: realybę keičiančios istorijos ir įkvepiantys susitikimai

  • Teksto dydis:

Ar mūsų mylimuosius po mirties pakeis dirbtinis intelektas? Kada ateities karius pakeis niekuomet nepavargstantys ir nedvejojantys robotai? Ar socialinių tinklų nualintos mūsų smegenys dar geba ką nors išjausti? Su daugybę klausimų jau 18-ąjį kartą sugrįžta dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“.

Jo rengėjai sako, kad filmai tikslių atsakymų gal ir nepateiks, bet žada, kad rinktinė dokumentika sujudins žiūrovų realybę. Tad spalio 11–27 d. kauniečių laukia ne tik daugybė tikrų istorijų, tačiau ir prasmingi susitikimai, renginiai.

Karas ir viltis

„Nepatogų kiną“ spalio 11 d. Ąžuolyno bibliotekoje atidarys lietuviško filmo „Šventiesiems stebint“ (rež. Sergej Orlov) premjera. Nuo 2014 m. Krymo aneksijos ukrainietis menininkas Oleksandras Klimenko kartu su žmona Sofija Atlantova tapo ikonas ant šovinių dėžių – brutalumu dvelkiančios karinės šiukšlės virsta tikėjimą nešančiais meno kūriniais. Šioje istorijoje sutiksime ir atsidavusius medicinos darbuotojus, karininkus, eilinius Ukrainos žmones – tikrus, tylius ir nematomus šio karo didvyrius, kurie nepasidavė, nepasiduoda ir nepasiduos.

Atidarymo seanse festivalio žiūrovai turės galimybę apie viską išgirsti ir iš pirmų lūpų – pokalbiui prisijungs režisierius ir filmo herojai. Kartu su O. Klimenko ir S. Atlantova į Kauną taip pat atvyksta per pasaulį keliaujanti ir jau daugiau nei 170 vietų aplankiusi jų paroda „Ikonos ant šovinių dėžių“ – ją Ąžuolyno bibliotekoje galima bus apžiūrėti spalio 10–20 d.

„Nepatogaus kino“ atidarymo Kaune vakarą, kaip ir visus vakarus festivalio laikotarpiu, žiūrovai kviečiami užbaigti dūzgėse oficialiame festivalio bare „Godo“. Čia rinksis ir įspūdžiais dalinsis bendraminčiai, bus galima daugiau sužinoti apie rinktinės dokumentikos programą, apžiūrėti aštuoniolikos metų istoriją menančius „Nepatogaus kino“ plakatus ir paragauti specialių (ne)patogių gėrimų.

Kadras iš filmo „Prieš vėją“.

Iš Brazilijos pogrindžio

Sugausi oro balioną ar policija sugaus tave? Tokiais iššūkiais gyvena filmo „Baliomanija“ (rež. Sissel Morell Dargis) herojai – pogrindinei baloeirų bendruomenei priklausantys tatuiruoti, raumeningi vyrai, dievinantys balionus. Jie metų metus praleidžia klijuodami spalvotas skiauteles į daugiabučių dydžio oro balionus. O kol jie varžosi tarpusavyje dėl įspūdingiausio kūrinio, policija seka jų pėdsakais ir vaikosi kaip didžiausius nusikaltėlius.

Spalio 19 d. po veiksmo, azarto ir spalvų kupino „Baliomanijos“ seanso „Auditorijoje“ festivalis kvies nepabėgti: naktis, prasidėjusi su Lotynų Amerikos vaizdais, tęsis su jų garsais. Kartu su Kauno naktinės kultūros epicentro „Auditorija“ rezidentais „Užimtumo Tarnyba“ rengiamuose bendruose „Nepatogiuose šokiuose“ festivaliautojų lauks laužyti ir aistringi pietietiški ritmai, įkaitusi garsinė atmosfera.

Įkvepia pokalbiams

Būna, kad po filmo visai nesinori skubėti namo ir dar norisi pasikalbėti – taip dažnai nutinka po tikrų „Nepatogaus kino“ istorijų. Tad festivalis žiūrovo nepalieka vieno ir po kai kurių seansų kviečia pasilikti pokalbiams įvairiausiomis temomis. Pavyzdžiui, spalio 17 d. filmo „Eros“ seansą „Forum Cinemas“ palydės susitikimas su festivalį aplankysiančia režisiere Rachel Daisy Ellis ir psichologe, seksologe Roberta Pečiūraite. Mūsų visuomenėje kalbėti apie malonumą dažnai yra tabu, o šis filmas taps puikiu pretekstu pasikalbėti būtent apie tai.

Filmas „Giria“ (rež. Lidia Duda) spalio 26 d. „Romuvoje“ įkvėps pokalbiui apie migraciją. Kas nutinka, kai migracijos kelias veda tiesiai už tavo namų tvoros? Kaip jaučiasi žmonės, kurie mato neteisybę, tačiau negali jos sustabdyti? Apie tokį gyvenimą Belovežo girioje žiūrovams galės papasakoti filmo herojai Asia ir Marek. Per daugelį metų jie čia sukūrė savo rojų – erdvę, kurioje jų vaikai gali augti saugiai, atokiau nuo šiuolaikinio pasaulio problemų. Tačiau vieną dieną į girią užklysta pabėgėliai, nepageidaujami nei Lenkijos, nei Baltarusijos valdžios. Nepaisydama prieštaringų įstatymų, šeima kartu su savo vaikais padeda žmonėms išgyventi. Prie pokalbio taip pat prisijungs JT pabėgėlių agentūros atstovė.

Kadras iš filmo „Baliomanija“.

Dviejų trumpametražių filmų programa „Apie ką tyli vyrai?“ spalio 21 d. „Romuvoje“ nagrinės vyriškumo temą ir ją lydinčius iššūkius. Po šio seanso Vyrų krizių centras kartu su Europos parlamento biuru Lietuvoje žiūrovus pakvies pasikalbėti apie tai, kaip lyčių nelygybė ir visuomenės lūkesčiai veikia vyrus. Kokios kultūrinės ir socialinės kliūtys neleidžia jiems prabilti ir ieškoti pagalbos? Kas galėtų sukurti palankesnę aplinką visiems, nepriklausomai nuo jų lyties?

Aplinkos tyrinėjimai

„Nepatogaus kino“ filmai išskirtiniai tuo, kad įkvepia ne tik kalbėtis, bet ir imtis veiksmų. Viena filmo „Prieš vėją“ (rež. Vania Turner) herojų, #MeToo judėjimo Graikijoje pradininkė, olimpietė Sofia Bekatorou įkvėpė jaunesnę sportininkę, buriuotoją Amalia Provelengiou, viešai pasisakyti apie patirtą prievartą. Jos treneris – žmogus, kuriuo ji pasitikėjo – pirmą kartą ją išprievartavo, kai jai buvo vos vienuolika metų. Pavojai gali tykoti ir gatvėje, ir artimoje aplinkoje, tad 25 d. filmo seansą „Romuvoje“ festivalio žiūrovės ir žiūrovai pradės mokydamiesi savigynos pradmenų, kuriuos pristatys savigynos specialistė ir trenerė Ieva Ruzgytė.

Kadras iš filmo „Apie ką tyli vyrai“.

Filmai gali įkvėpti savirefleksijai ir kūrybai, tad spalio 19 d. žiūrovai kviečiami į M. Žilinsko dailės galerijoje įsikūrusioje „Auditorijoje“ vyksiančias fotografijos dirbtuves su Neringa Rekašiūte. Ar fotografija gali tapti aplinkos refleksijos būdu? Kaip pastebėti tai, kas turi būti įamžinta? Tokie klausimai gali kilti peržiūrėjus filmą „Aš dar ne tokia, kokia noriu būti“ (rež. Klára Tasovská), kuriame fotografė Libuše Jarcovjáková dalijasi savo užfiksuotais gyvenimo momentais. Po šio filmo N. Rekašiūtė pakvies į savo aplinką pažvelgti per objektyvą.

Tai tik keletas iš daugybės „Nepatogaus kino“ filmų ir renginių Kaune. Festivalio žiūrovų laukia dar daugiau susitikimų su kūrėjais („Mano pavogtoji planeta“, „Juodoji demokratija“), specialūs filmų pristatymai („KIX“, „Meluok man“, „Nematoma valstybė“, „Plastiko fantastika“, „Ne jūsų žemė“) ir net laiškų iš Baltarusijos kalėjimo skaitymai („Kas, jei ne mes?“) ar įkvėpimai susitaisyti neveikiantį spausdintuvą („Low-Tech“). Visą festivalio filmų ir renginių repertuarą galima rasti interneto svetainėje www.nepatoguskinas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių