Pažaislio festivalis dvarų soduose pristatys Lotynų Amerikos ritmus ir klasikos vakarą

  • Teksto dydis:

Paskutinį vasaros mėnesį Pažaislio muzikos festivalis surengs intriguojančius koncertus dviejų dvarų soduose. Rugpjūčio 8 d. pirmą kartą Lietuvoje viešinti kubiečių a cappella grupė „Vocal Sampling“ koncertuos Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) botanikos sode. Rugpjūčio 11 d. po Žemosios Panemunės dvaro obelimis klausytojai išgirs įvairių laikmečių ir šalių, kurių kultūra glaudžiai siejasi su Lietuvos dvarais, muziką. 

Kubos ir Lotynų Amerikos muzikos klasika a cappella stiliumi

Prieš daugiau kaip 30 metų susikūręs ansamblis „Vocal Sampling“ į Lietuvą atveš aistra alsuojančios Kubos ir Lotynų Amerikos muzikos klasikos „Buena Vista Social Club“ atgarsių bei originalias grupės kompozicijas. Aukštosios Fredos dvaro laikus menančiame sode, tarp plytinčių tvenkinių ir gausios augmenijos, Kauno publika kartu su temperamentingaisiais „Vocal Sampling“ šėls  habaneros, mambos, rumbos, sono, salsos ritmais.

Grupės istorija prasidėjo 1989 m., kai būsimieji nariai, tuo metu dar Havanos menų universiteto studentai instrumentalistai, laisvalaikiu nutarė paeksperimentuoti imituodami įvairių instrumentų garsus savo balsais. Šešis jaunuolius šis muzikinis žaidimas atvedė iki pasaulinio pripažinimo sulaukusio, unikalų skambesį kuriančio ansamblio. Talentingieji atlikėjai yra viena ryškiausių a cappella grupių pasaulyje, sulaukusi dėmesio ir įvertinimo iš tokių muzikos žvaigždžių, kaip Bobby McFerrinas, Peteris Gabrielis ir Paulas Simonas.

„Vocal Sampling“. Asmeninio archyvo nuotr.

Didžiausią kritikų nuostabą kelia tai, jog kuklios sudėties „Vocal Sampling“, kuriam vadovauja kompozitorius, aranžuočių autorius René Baños Pascualis, vien savo balsų galia geba meistriškai sukurti didelio Lotynų Amerikos ritmu grojančio orkestro skambesį.

Leidinys „The Times“ po grupės koncerto rašė: „Tikra muzikos magija. „Vocal Sampling“ ne veltui turėtų būti tituluojama, kaip ypatinga grupė. Jų muzika tokia paveiki, kad iš pradžių pagalvoji, jog jie tikriausiai naudoja papildomus įrašus arba tikrieji muzikantai pasislėpę už scenos ribų. Tačiau taip nėra! Varinių pučiamųjų ir fleitų partijas kuria tik šeši jų balsai. Jų programa buvo nepriekaištinga, pasirodymas – teatrališkas, o repertuaras – išradingas.“

Kitas įtakingas britų leidinys „The Evening Standard“ antrino: „Klausydamiesi „Vocal Sampling“ koncerto užmerkite akis ir patikėsite, kad jie turi gitaras, trombonus ir mušamuosius instrumentus. Iš tikrųjų šis a cappella sekstetas geba sukurti salsos stiliaus ansamblio skambesį tik lūpomis ir rankomis.“

Klasikos garsai bundančiame Žemosios Panemunės dvare

Žemosios Panemunės dvaras. Organizatorių nuotr. 

Pažaislio muzikos festivalio vienas skiriamųjų bruožų – koncertai išskirtinėse bei istorinę reikšmę turinčiose erdvėse, o ypač tose, kurios po truputį prisikelia naujam gyvenimui. Rugpjūčio antrąjį sekmadienį festivalis pirmą kartą nusikels į didingą, beveik 400 metų istoriją menantį Žemosios Panemunės dvarą. Tai pamiršti XVII a. Sapiegų rūmai, kurių bundančias istorijos paslaptis po truputį atskleidžia naujieji dvaro savininkai – Jakelių šeima.

Naujieji dvarininkai, remdamiesi atliktais tyrimais, pateikia faktus, bylojančius, jog dvaras yra vienas svarbiausių pastarųjų metų paveldo atradimų ir kad jame gyveno be galo iškilios istorinės asmenybės, kurios kūrė mūsų valstybės gyvenimą, – pradedant Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste ir baigiant nepriklausoma tarpukario Lietuva. Pasak Jakelių, dvaras priklausė garsioms didikų ir kunigaikščių giminėms – Sapiegoms, Čartoriskiams, Tiškevičiams. Tarpukariu jo savininkas buvo žurnalistas ir visuomenės veikėjas Valentinas Gustainis.

VDU kamerinis orkestras, diriguojamas maestro Vytauto Lukočiaus. VDU kamerinio orkestro archyvo nuotr.

Daugiau kaip 660 obelų sode muzikinę programą pristatys VDU kamerinis orkestras, diriguojamas maestro Vytauto Lukočiaus. VDU kamerinis orkestras, įkurtas 2011 m. Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, yra vienintelis profesionalus kamerinis orkestras Kauno mieste. VDU kamerinio orkestro direktorė Rita Bieliauskaitė, kuri aktyviai prisideda prie Lietuvos dvarų istorijos atgaivinimo bei  rūpinasi Vinkšnupių dvaro restauravimu, sako: „Dvarai Lietuvoje atliko ne vien ūkinio ir ekonominio centro funkcijas, tačiau buvo ir kultūros židiniai. Lietuvos dvarininkai mėgo keliauti po įvairias šalis ir tikrai parsiveždavo pačių įvairiausių naujienų, neabejoju, kad juose skambėjo ir naujausia įvairių laikmečių muzika.“

Lietuvos operos žvaigždės Gabrielė Bukinė ir Joris Rubinovas. LP ir asmeninio archyvo nuotr.

Tad artėjančio koncerto programoje – jaunosios Lietuvos operos žvaigždės Gabrielė Bukinė ir Joris Rubinovas kvies klausytojus keliauti po įvairių laikmečių ir šalių, kurių kultūra glaudžiai siejasi su Lietuvos dvarais, muziką.

Bilietai ir informacija www.pazaislis.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių