Pažaislio festivalis kvies įvertinti akimirkos grožį (rekomendacija)

Muzikoje it gintaro lašelyje lieka jausmai, patyrimai, taikos meto nuobodulys ar dienos, skaičiuojamos laukiant pergalės. XXVIII Pažaislio muzikos festivalio svečiai šį savaitgalį pakvies gėrėtis jaukią ramybę skleidžiančiomis melodijomis.

Muzika savo malonumui

Birželio 16 d. Tado Ivanausko Obelynės sodyboje programą „Greener grass“ (Žalesnė žolė – liet. k.) pristatys festivalyje debiutuojanti grupė „Vilnius Jjazz Ensemble 11“ ir daugeliui iš televizijos projektų pažįstama dainininkė Kotryna Juodzevičiūtė. Nors kompozitoriaus Jievaro Jasinskio vadovaujamas ansamblis siejamas su džiazo muzika, bet, kaip sako programos iniciatorius, šiandien ribos tarp džiazo ir šiuolaikinės muzikos, roko ar elektroninės muzikos nyksta, nes vis daugiau kūrėjų siekia ieškoti naujų atspalvių ir apipinti džiazo muziką skirtingais stiliais.

Šis projektas – J. Jasinskio ir jo žmonos Dorotėjos Būdaitės bendra kūryba. Programa prieš keletą metų buvo atlikta Kėdainiuose su dainininke Simona Jakubėnaite, o šį kartą nsamblis pasirodys su K. Juodzevičiūte.

„Su šia atlikėja mus vienija jau ne vienas kūrybinis projektas, su ja labai malonu dirbti ir tikrai randame bendrą kalbą. Bendravome projekte „Vilniaus pokeris“, kartu įrašėme albumą „Deadly Dance“. Koncerte Obelynėje Kotryna atliks dainas, kurios buvo sukurtos seniai, studijų metais, bet gimusios labai natūraliai, kuriant muziką savo malonumui, – pasakojo J. Jasinskis ir neslėpė kartais pasiilgstąs to ramaus, laisvo gyvenimo etapo. – Žinoma, koncertą papildys ir kiti numeriai: mūsų ansamblio narių kurtos instrumentinės kompozicijos.“

„Vilnius Jjazz Ensemble 11“ / K. Navickaitės nuotr. 

Koncerto tematika gimė iš pastebėjimo, kad žmonės dažnai žiūri į kaimyno pievelę, net nematydami savosios. „Galbūt šis posakis „kaimyno žolė žalesnė“ populiaresnis Amerikoje, bet ir mums, lietuviams, kartais vertėtų atsigręžti į savo kiemą. Muziką šioms dainoms kūrėme kartu su Dorotėja, o tekstai – 100 proc. jos kūryba. Juk Dorotėja – šios srities profesionalė, studijavusi anglų filologiją“, – pasakojo kompozitorius.

Programos bendraautorė D. Būdaitė prisipažįsta esanti melodijų žmogus. „Nebūtinai vokalinių, tačiau muzikoje melodingumas man svarbu, jį girdžiu, įsimenu. „Greener Grass“ programoje dainų daug ir jos visos skirtingos: nuo baladžių iki fanko. Stilių samplaika manęs negąsdina, nes suteikia programai spalvingumo“, – sako ji.

Rašydama tekstus D. Būdaitė sako sugaištanti daugiau laiko nei rašydama muziką, kuri kartais gali kviesti šokti, kartais – kalbėti apie pažadus keistis, netektį, pavydą ar viltį. Tačiau kai tekstas turi aiškų tikslą, kryptį, galima atskleisti ir muzikinį piešinį.

„Žodžių junginys „Greener Grass“, arba lietuviškai – žolė žalesnė, iš tiesų apibūdina tai, kad neretai nemokame įvertinti savo vejos, nes visada ją lyginame su kaimyno, kaimyninės šalies ir t. t. Kviečiame pamiršti nuomonės formuotojų nuotraukas ir nesilyginti su kitais, įsiklausyti į save ir pasitikti vasarą Pažaislio muzikos festivalyje. Mes savo ruožtu dedame visas jėgas stengdamiesi plėsti džiazo žanro ribas ir parodyti, kad džiazas yra kur kas daugiau nei improvizacijos ar bibopas, o šokti galima ne tik skambant svingui“, – sakė D. Būdaitė.

Ukrainos meno ambasadoriai

Birželio 17 d. Šiaulių Chaimo Frenkelio viloje ir birželio 18 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje koncertuos svečiai iš Ukrainos, ansamblis „Lyatoshynsky trio“, kuriame groja smuikininkas Mykhaylo Zakharovas, violončelininkė Marija Mohylevska ir pianistas Romanas Lopatynsky.

Pagrindinė prieš ketverius metus susibūrusio kolektyvo misija – pristatyti ukrainiečių kompozitorių kūrinius Europai, atskleisti savo šalies muzikos ypatumus, paskatinti atlikėjus ir klausytojus ją atrasti. Koncertuose publika išgirs vieno iškiliausių ukrainiečių kompozitorių Boriso Liatošynskio kamerinės muzikos šedevru pripažintą antrąjį fortepijoninį trio, taip pat – B. Liatošynskio mokinio, kompozitoriaus Jono Osvaldo Balakausko kūrinį „Devyni šaltiniai“ ir vokiečių kompozitoriaus Felixo Mendelssohno-Bartholdy fortepijoninį trio.

Atiduodame visas jėgas stengdamiesi plėsti džiazo žanro ribas ir parodyti, kad džiazas yra kur kas daugiau nei improvizacijos, o šokti galima ne tik skambant svingui.

„Visus šiuos metus, kol vyksta karas, mums, kaip muzikantams, svarbu parodyti mūsų vienybę ir pristatyti ukrainiečių kultūrą ir ukrainiečių muziką Europos kultūros kontekste. Pademonstruoti Ukrainos ir Lietuvos kultūrų sąveiką ir padėkoti Lietuvos visuomenei, kuri nuoširdžiai remia mūsų šalies ir Ukrainos žmonių pasirinkimą kovoti su agresoriumi“, – pagrindinę būsimo koncerto idėją pristato „Lyatoshynsky trio“ nariai.

Kaune jie lankysis antrą, o Lietuvoje – trečią kartą. Koncertams svečiai parengė programą, kurioje daug šiandien aktualios simbolikos.

„Įprasmindami ukrainiečių ir lietuvių muzikos mokyklų ryšį atliksime J. O. Balakausko opusą. Paminėtina, kad J. O. Balakauskas mokėsi ir pas kitą žinomą ukrainiečių kompozitorių Miroslavą Skoryką. F. Mendelssohno-Bartholdy fortepijoninis trio atspindės mūsų bendrumą ir vienybę Europos kontekste. Programą pradėję mokinio kūriniu, ją baigsime mokytojo darbu – B. Liatošynskio Antruoju fortepijoniniu trio. Kompozitorius jį parašė Antrojo pasaulinio karo metu. Šiandien ši tema mums vėl tapo labai aktuali. Kūrinyje ryškiai atsispindi karo tragiškumas. Atlikdami šį kūrinį labai jautriai ir giliai jį išgyvename“, – sako smuikininkas M. Zakharovas.

XX a. pirmojoje pusėje gyvenęs ir aktyviai kūręs kompozitorius B. Liatošynskis – ukrainiečių simfoninės muzikos pradininkas, du jo sukurti fortepijoniniai trio pripažinti geriausiais Ukrainos kamerinės muzikos pavyzdžiais.

Būdamas puikus pedagogas, jis turėjo reikšmingos įtakos visai ukrainiečių kompozitorių mokyklai. Vis dėlto Europoje šio autoriaus kūryba dar nėra plačiai žinoma. Būtent B. Liatošynskio kūryba įkvėpė smuikininką M. Zakharovą suburti ir šio kompozitoriaus garbei pavadinti kamerinės muzikos ansamblį „Lyatoshynsky trio“. Visi trys ansamblio nariai daug gastroliuoja užsienyje. Iki Rusijos sukelto karo trio repetuodavo Charkive, bet šiuo metu galimybės drauge dirbti gimtojoje šalyje yra apribotos. Tačiau tai ansamblio narių nestabdo veikti siekiant bendro tikslo – aktyviai pristatyti ukrainiečių muziką ir tradicijas visoje Europoje.


Kas? Koncertas "GREENER GRASS".

Kur? Tado Ivanausko Obelynės sodyboje.

Kada? Birželio 16 d. 19  val.

Kas? Koncertas "LYATOSHYNSKY TRIO".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Birželio 18 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių