Po kultūros vakarų Senamiestyje – laimės bacilos ir besikurianti bendruomenė

  • Teksto dydis:

„Klausimas labai pataikytas man: „Kaip jūs šiuo metu jaučiatės?“. Na, jaučiuosi keistokai šitoje kompanijoje, lyg ne čia pakliuvau. Bet iš kitos pusės – tikrai, jau nebesitikėjau tokioje įdomioje draugijoje pabūti. Jaučiuosi... Visai kitaip negu kasdien“, – ką reiškia dalyvauti kultūros vakaruose apibūdina senamiestietė Alė.

„Kultūros vakarai senamiestyje“ – tai 10 taikomojo teatro renginių ciklas, į kurį organizatoriai kvietė visus senamiesčio esamus ir buvusius gyventojus. Jų tikslas – sutelkti bendruomenę, pakviesti ją išeiti iš rutinos ir pažvelgti kitaip į savo kiemą, kaimyną ir visą mikrorajoną. „Ieškojome lobių – istorijų, žmonių potencialo, užlėpto talento“, – sako renginio organizatorė, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 20022“ programos„Fluxus Labas!“ bendruomenių fasilitatorė Romena Puikytė.

Aktualijas atskleidė taikomasis teatras

Renginių ciklas „Kultūros vakarai senamiestyje“ vyko naudojant taikomąjį teatrą. Taikomasis, arba draminis, teatras – tai socialiai aktyvi meninė praktika, kurios metu per įvairius teatrinius žaidimus žmonių grupės gilinasi į tam tikras temas, problemas ir ieško joms sprendimų.

Nuo žaidybinio susipažinimo, istorijų pasakojimo iki pjesių skaitymo ir ritminių palinkėjimų – visi užsiėmimai buvo skirti ne tik sutelkti senamiesčio bendruomenę, tačiau ir išsiaiškinti, kas jai yra įdomu, kelia nerimą.

„Pradėdami renginių ciklą neketinome kreipti susitikimų link kokio nors konkretaus rezultato: norėjome išgirsti senamiestiečių poreikį. Išėjo didelis idėjų sąrašas. Labiausiai išryškėjo noras tobulėti kartu ir senamiesčio nykštukų iniciatyva“, – pasakoja R. Puikytė.

Bendruomenės herojai

Kultūros vakarų metu užsimezgė naujos draugystės, o tai irgi teikia vilties, kad trečiadienio susitikimai nenutrūks dar ilgai ilgai.

Kultūros vakarų organizatoriai skatino bendruomenę dalintis ne tik džiaugsmais, kurti, bet ir spręsti jiems aktualias problemas – šiukšlių tvarkymą, kiemų apšvietimą ir kitas. Čia susipažinę kaimynai atrado vieni kitus ir kaip įvairių sričių specialistus, kurie gali padėti įgyvendinti pokyčius senamiesčio kiemuose, ir kaip įdomias asmenybes.

„Susižavėjau dalyvių laisve, geru humoro jausmu ir įdomiomis istorijomis. Jų atvirumas mus nuvedė į labai spalvingus rezultatus. Dalyviai dažnai nustebdavo, kuomet atėję į „Kultūros vakarus“, patys tapdavo jų pagrindiniais herojais. Galima sakyti, kad užsiėmimo pabaigoje tapome vienas kitam atlikėjais ir žiūrovais to net nepajausdami“, – dalyviams pagyrų negailėjo renginius vedusi teatro režisierė, aktorė Miglė Remeikaitė.

„Senamiestyje vyksta daug renginių, skirtų jo lankytojams, bet ne patiems gyventojams. Siekėme ne pasiekti mases, o sukurti iniciatyvią grupę. Man labai smagu, jog renginiuose dalyvavo daug drąsių žmonių – jaučiasi, kad bendruomenėje bus pokyčiai. Labai tikiuosi, kad palaikysime tokią kūrybinę energiją“, – lūkesčiais dalinasi R. Puikytė

Laimės virusas

Pirmoji iniciatyva, startavusi po paskutiniojo kultūros vakarų senamiestyje renginio „Ritminiai palinkėjimai senamiesčiui“ yra slapti nykštukai. Tai senamiestiečiams brangūs daiktai, kuriais jie dalinasi su seniausios miesto dalies praeiviais.

Paskutiniojo renginio metu senamiestiečiai nykštukus „įkrovė“ gera energija – įvairiais instrumentais kurdami savitus ritmus jie siuntė linkėjimus ir įkvepimą tiems, kurie nykštukus atras. „Tai – tarsi senamiesčio staigmenos. Iniciatyva skleisti laimės bacilą“, – sako R. Puikytė.

Atradusieji geltonuosius senamiesčio nykštukus raginami juos išpakuoti, įsikvėpti ir palikti kitų džiaugsmui, arba pasilikti daiktą mainais į sau brangų daiktą, kuris įkvėptų kitą praeivį.

„Tikiu, kad šios iniciatyvos pradžiugins ne vieną senamiestietį arba Senamiesčio lankytoją. Kultūros vakarų metu užsimezgė naujos draugystės, o tai irgi teikia vilties, kad trečiadienio susitikimai nenutrūks dar ilgai ilgai. To ir palinkėčiau Kauno senamiesčiui ir jo gyventojams“, – sako renginius vedusi M. Remeikaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
kas cia darosi Nieko nesupratau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių