Šventinį koncertų ciklą pratęs legendinės operos „Porgis ir Besė“ muzika

  • Teksto dydis:

Kauno valstybinėje filharmonijoje penktadienio vakarą skambės gražiausi Georgo Gershwino operos „Porgis ir Besė“ fragmentai.

Tradicinio koncertų ciklo „Nuo Šv. Kalėdų iki Naujųjų metų“ programą šį vakarą atliks Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius), Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) bei solistai.

Koncerto rengėjai primena, kad legendinio amerikiečių kompozitoriaus, muzikos novatoriaus G. Gershwino (1898–1937) opera „Porgis ir Besė“ scenos šviesą išvydo 1935-aisiais. Jos kūrimo procesas nebuvo sunkus, bet vėliau kilo nemažų kliūčių. Operos pasaulis buvo nepasiruošęs juodaodžių operai, džiazo pasaulis buvo nepasiruošęs operai apskritai. Ir nors G. Gershwinui pavyko rasti pagrindinius vaidmenis galinčius atlikti afroamerikiečius dainininkus, „Porgis ir Besė“ iš pradžių populiarumo nesulaukė. Tikroji kūrinio sėkmė kūrėjus aplankė tik 1976 metais, po pastatymo Hiustono didžiojoje operoje „Porgis ir Besė“ tapo viena žymiausių ir dažniausiai atliekamų operų pasaulyje.

Kūrinio veiksmas vyksta 1912-aisiais juodaodžių žvejų kaimelyje Pietų Karolinoje. Besė – prastą reputaciją turinti moteris, bandanti pabėgti nuo savo žiauraus, žmogžudyste įtariamo mylimojo. Vienintelis žmogus, norintis suteikti jai pastogę, – luošys Porgis. Operos muzikiniame audinyje girdėti Niujorko džiazo muzikos atspalvių, jame gausu juodaodžių liaudies dainų, bliuzo, spiričiuelio motyvų. „Porgio ir Besės“ arijos „Summertime“, „I Got Plenty o’ Nuttin’“ ir kiti iki šiol yra pasaulinio muzikos lobyno hitai.

Kauno valstybinės filharmonijos scenoje Besės partiją atliks žymus amerikiečių sopranas Laquita Mitchell. Pasak muzikos kritikų, ši didžiausiose JAV operose dainuojanti atlikėja yra vertinama už „savo balso tembro grynumą bei gyvą, ryškų teatrališkumą“. Solistė iki šiol pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą, tarp kurių – ir 2004 metais laimėtas Niujorko „Metropolitan“ operos Nacionalinės Tarybos didysis prizas.

Porgio partiją atliks baritonas Musa Ngqungwana. Iš Pietų Afrikos kilęs solistas kuria vaidmenis Los Andželo, Dalaso, Pitsburgo, Jutos, Filadelfijos operose, taip pat Norvegijos ir Anglijos nacionalinių operų scenose. Jo turtingą, žėrintį balso skambesį ir elegantišką legato visada giria publika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Koncertas buvo baisus.

...,trumpas AKCENTELIS NEUTRALIA TEMA...,

...,trumpas AKCENTELIS NEUTRALIA TEMA..., portretas
pasiLEISKIT RADIJA...,gera MUZIKA eina per LRT KLASIKA...,LRT KLASIKOS GERBEJAS...,TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių