D. Bukeikaitė: šis projektas – socialinė misija (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

03. Deimantė Bukeikaitė – vienos didžiausių nacionalinių nevyriausybinių organizacijų – Lietuvos „Carito“ – generalinė sekretorė, kartu su komanda teikianti kasdienę pagalbą vienišiems senjorams, vaikams, šeimoms, kitiems sunkumų patiriantiems, aktyviai bendradarbiavo ieškant sprendimų per pandemiją, dėl nelegalių migrantų, dėl pagalbos nuo karo kenčiantiems Ukrainos žmonėms.

Palaikymas iš tėviškės

Metų kaunietės rinkimus D. Bukeikaitė prisipažino stebinti mažiausiai šešerius metus, tačiau niekada negalvojusi apie tai, kad kada nors gali pati būti tarp kandidačių. Kai sulaukė pasiūlymo, apsispręsti dalyvauti Metų kaunietės rinkimuose iki paskutinės minutės buvo nedrąsu.

„Atrodė, kad yra daug kauniečių, darančių nuostabius darbus Kauno miestui ir Kauno žmonėms. Tačiau pagalvojau, jei jau siūlo, reikia tai priimti kaip nuotykį, džiaugtis ir didžiuotis“, – žmonių palaikymu džiaugėsi Lietuvos „Carito“ generalinė sekretorė.

D. Bukeikaitės vertinimu, už ją balsuojantys žmonės palaiko jos veiklą, o jos veikla yra „Carito“ atliekama misija. Vadinasi „Carito“ veikla, pagalba žmonėms rūpi ir yra aktuali.

„Labiausiai nudžiugino mano tėviškės, kuri yra apie 200 km nuo Kauno, žmonių palaikymas. Augau Aleksandravėlės kaime Rokiškio rajone, netoli Latvijos pasienio. Kaimo bendruomenės palaikymas sukėlė didžiulę nostalgiją. Jie stengėsi visais būdais balsuoti, rašė žinutes, kėlė nuotraukas. Ten yra pirmieji mano namai, o Kaunas – mano antri namai“, – sentimentų neslėpė D. Bukeikaitė.

Pagarba kiekvienai

Pretendentė į Metų kaunietės titulą teigė palaikiusi visas kandidates ir  už visas balsavusi, kiekvienai jaučianti pagarbą, tačiau didžiausią įspūdį jai palikusi kandidatė, apie kurios veiklą žinojusi mažai. Tai etnologė, liaudies menininkė, šiaudinių sodų rišėja Vida Sniečkuvienė ir jos kuriami šiaudiniai sodai.

„Tie sodai man labai priminė vaikystę. Esu juos mačiusi kaimo senolių namuose ir tai visada atrodė ypatingas meno kūrinys. Be to, didelis V. Sniečkuvienės nuopelnas rengiant paraišką dėl šiaudinių sodų įtraukimo į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą“, – tęsė D. Bukeikaitė.

Lietuvos „Carito“ generalinė sekretorė sako radusi ryšį su gydytoja kardiologe Jurgita Plisiene: „Jos darbas – širdies reikalai. Mes irgi dirbame su žmonių širdimis – atrakiname jas. Įžvelgiu sąsajų jos ir „Carito“ veikloje. Be to, neseniai skaičiau jos parengtą straipsnį, kaip nenualinti savo širdies ir į gydytojus kreiptis pagalbos ne tada, kai jau visai blogai; svarbu rūpintis savimi ir profilaktiškai tikrintis.“

Atvira širdimi

Dalyvavimas projekte neatitraukia D. Bukeikaitės nuo jos tiesioginės veiklos. Prasidėjus karui Ukrainoje, Lietuvos „Caritas“ ėmėsi teikti pagalbą kariaujančioje šalyje gyvenantiems žmonėms. Paramos ukrainiečiams organizavimas tęsiamas ir toliau. D. Bukeikaitė ir pati važiavo į Ukrainą, vežė paramą, aplankė ir palaikė ten dirbančius „Carito“ kolegas. Generalinės sekterorės planuose – vėl kelionė į karo alinamą kraštą.

Pagalba Ukrainai nenustelbia pagalbos Lietuvos žmonėms ar mūsų šalyje gyvenantiems ukrainiečiams. Kauno senamiestyje, M. Daukšos gatvėje, duris atvėrusiame pagalbos centre „Caritas“ darbuotojai ir savanoriai pasirengę ištiesti pagalbos ranką. D. Bukeikaitė sako, kad šis darbas – geriausia, kas galėjo nutikti jos gyvenime. Ji kasdien mokosi atjautos, supratimo, gebėjimo į kiekvieną žmogų žvelgti atvira širdimi ir kiekvienam suteikti galimybę, nesvarstant, ar jis jos nusipelnė.

Generalinė sekretorė turi ir asmeninių planų: „Šiemet noriu pasiekti didesnės pažangos skaitant knygas. Mėgstu skaityti, priklausau kauniečių moterų klubui – kartu skaitome knygas ir vėliau jas aptariame. Labai auginanti patirtis, šiam klubui priklausau jau septynerius metus. Norisi per metus perskaityti ne 15, o 50 knygų. Tikiuosi, kad šiemet šis planas pavyks.“

Moteris įsitikinusi, kad knygų pasaulis ir jose esanti išmintis kiekvienam reikalinga. Skaitydamas knygas gali apkeliauti visą pasaulį. Jei nėra laiko realiai keliauti, gali keliauti bent po knygų pasaulį.

Labai svarbu, kad šis projektas turi ir socialinę misiją – skleisti žinią apie moterų darbus ir pasiekimus.

Svarbi reikšmė

D. Bukeikaitė vertina projekto „Metų kaunietė“ reikšmę: „Projekto idėja ir skleidžiama žinia yra labai reikalinga ne tik Kauno miestui, bet ir visai Lietuvai, nes Lietuva irgi gali didžiuotis Metų kaunietėmis. Antra vertus, kiekviena moteris projekte atskleidžia savo veiklą, skleidžia žinią apie jos veiklos svarbą visuomenei. Tikiu, kad žmonės, kurie balsuoja už vieną ar kitą kandidatę, labiau pasidomi ta sritimi, kurioje ta moteris veikia.“

D. Bukeikaitė neabejoja, kad kandidačių atstovaujamos sritys labiau sudomina visuomenę. Galbūt apie kai kurias išgirs pirmą kartą, gal būtent dėl šio projekto tėvai apsispręs vaikus leisti pas kurią nors konkrečią trenerę, gal, matydami projekte dalyvaujančias gydytojas, žmonės labiau susirūpins savo sveikata ar kurios nors kandidatės dėka daugiau vaikų norės šokti, dainuoti, dalyvauti varžybose.

Rinkimų „Metų kaunietė“ finalininkė įsitikinusi, kad kiekviena dalyvė turi jas palaikančių ir už jas balsuojančių žmonių visoje Lietuvoje: „Gražu, kad ne tik kauniečiai, bet ir visa Lietuva renka Metų kaunietę. Taip pat labai svarbu, kad šis projektas turi ir socialinę misiją – skleisti žinią apie moterų darbus ir pasiekimus.“


Balsuoti galite:

• DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialią balsavimo dėžę prenumeratos skyriuje I a. 1 kuponas = 10 balsų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

• SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1679 su tekstu „MKA XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 euras. 1 SMS = 10 balsų.

• PORTALAS: kaunodiena.lt rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją. Kovo 5–6 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 7 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Fi Clinica“; pagrindiniams rėmėjams „Kauno tiltai“, „Bosca be alkoholio“, „Vikonda grupė“; rėmėjams „Jukata“, „Kauno grūdai“, „Heiga Group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „Mano būstas“, „Ribas Jewellery“, „Mega“; partneriams „Etapas Group“, „Centro kredito unija“, „SDG“, „Stiklita“, „Ilgiausi limuzinai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ale

Ale portretas
turi ką parodyt...pilna krūtinė vyrų pasigėrėjimui...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių