I. V. Stančiauskienė: skaitymas formuoja žmogaus asmenybę (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

08. Irena Viktorija Stančiauskienė – ilgametė Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė. Su kolektyvu įgyvendindama daugybę veiklų, vadovaujasi šūkiu „Biblioteka – ne vien knygos“, diegia įvairių skaitymo malonumą priartinančių naujovių, pavyzdžiui, knygomatus.

Įtraukianti biblioteka

Apie knygas Irena Viktorija galėtų kalbėti ištisas valandas. Tiek pat ji pasakotų ir apie biblioteką, kurią vadina antraisiais savo namais. Vadovei čia gerai pažįstamas kiekvienos lentynos metras, kiekvienos knygos viršelis ir kiekvienas slenkstį peržengęs lankytojas.

„Biblioteka kaupia ir perduoda visuomenei informaciją, tačiau informacijos pertekliaus amžiuje bibliotekos funkcionalumas smarkiai išsiplėtė. Stengiamės ne tik būti informacijos centru, bet ir mokyti bendruomenes kritiškai atsirinkti žinias, interpretuoti, tikslingai ir efektyviai panaudoti. Taip įgyvendinamas itin reikšmingas tikslas – informacinės atskirties mažinimas. Būtent jis sudaro prielaidų kurti darnią, pilietišką, galimoms priešiškoms informacinėms atakoms atsparią visuomenę“, – kalbėjo I. V. Stančiauskienė.

Nuosekliai vykdydamos medijų ir informacinį raštingumą ugdančias veiklas, Kauno rajono bibliotekos, anot jos, prisideda prie visuomenės kritinio mąstymo stiprinimo, lavina mokymosi visą gyvenimą, socializacijos įgūdžius. Gausios kultūrinės, edukacinės, kūrybinės veiklos bibliotekoje stipriai formuoja pozityvius pokyčius bendruomenėse. Bibliotekos tampa kultūros ir pilietiškumo puoselėjimo židiniais, kritinio mąstymo ugdymo centrais, nepamiršdamos, žinoma, savo svarbiausios misijos – skaitymo skatinimo įtraukiant kuo įvairiausio amžiaus ir socialinės padėties žmonių grupes.

Paskatinimų nėra per daug

Iš dvidešimtuko į dešimtuką, o iš jo – tiesiai į finalą. Ko gero, I. V. Stančiauskienei, kaip ir kitoms dalyvėms, tokia eiga buvo netikėta, bet labai maloni. Moteris įsitikinusi, kad savo balsais skaitytojai išreiškė ne tik palaikymą jai, bet ir meilę skaitymui.

„Džiaugiuosi sulaukusi stipraus palaikymo iš bendruomenės, kolegų, bibliotekos lankytojų, šeimos rato. Jaučiu, kad žmonės, išreiškiantys palaikymą man, taip parodo vertinantys knygą, skaitymo kultūrą. Taip išaukštinama skaitanti, išsilavinusi visuomenė. Ši tendencija mane labai džiugina, nes būtent tokios ateities Lietuvai linkiu iš visos širdies ir stengiuosi kaip galėdama prie šių procesų prisidėti“, – kalbėjo I. V. Stančiauskienė, kurios darbai jau spėjo sulaukti įvertinimų.

2001-aisiais jai buvo suteiktas Metų bibliotekininko vardas, už nuopelnus Lietuvai apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 1-ojo laipsnio medaliu, o už inovatyvių veiklų diegimą – Kauno rajono savivaldybės 2-ojo lygio Garbės ženklu. Įvertinimas ir pasitikėjimas motyvavo drauge su bibliotekos darbuotojų komanda vykdyti projektus, prisidedančius prie rajono bendruomenės kultūrinio ir informacinio ugdymo, skatinimo skaityti. Pretendentė į Metų kaunietės titulą neabejojo, kad dalyvavimas konkurse bus paskata viską tęsti.

„Labai smagu, kad mano dalyvavimas šiame konkurse prisidėjo prie bibliotekų ir bibliotekininkų indėlio į kultūrą ir bendruomenių gerovę garsinimo“, – kalbėjo bibliotekos vadovė.

Bendrauti, būti pripažintam ir įvertintam yra pagrindiniai žmogaus poreikiai, todėl projektas „Metų kaunietė“, anot bibliotekininkės, yra nuostabi iniciatyva, pabrėžianti moterų indėlį į šiuolaikinius visuomenės gerovės kūrimo procesus.

„Manau, mūsų dienomis moterys yra lygiavertės vyrams ir ne mažiau pastebimos nei jie. Tai rodo gausūs darbai, laimėjimai, įvertinimai. Kita vertus, gerų žodžių, pagyrimų, paskatinimų nebus per daug. Būtent tokie konkursai, atskleidžiantys prasmingą profesinę veiklą, gali įkvėpti jaunąją kartą, besirenkančią savo gyvenimo kelią“, – paklausta apie savo favorites konkurse, bibliotekininkė neslėpė simpatijų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorei, Kauno klinikų Kardiologijos klinikos kardiologei ir Konsultacijų ir diagnostikos skyriaus vadovei Jurgitai Plisienei.

Prioritetas – tobulėjimas

Vidurinėje mokykloje svajojusi studijuoti teisę, bet galiausiai pasirinkusi bibliotekininkystę, šiandien moteris savo gyvenimo neįsivaizduoja be bibliotekos ir gyvena ja net tada, kai užveria duris. Knygos užima ir jos laisvalaikį.

Norėdami atliepti dinamiškus nūdienos iššūkius, turime ir patys nuolat tobulėti.

„Kokie mano ateities planai ir siekiai? Toliau dėmesingai rūpintis bendruomenės kultūriniu, informaciniu ugdymu. Norėdami atliepti dinamiškus nūdienos iššūkius, turime ir patys nuolat tobulėti, todėl vienas iš mano prioritetų – bibliotekų darbuotojų mokymai, kvalifikacijos kėlimas“, – bibliotekos vadovė neabejojo, kad, nuolat plečiant bendrąsias ir profesines kompetencijas, užsibrėžtų tikslų galima siekti vis inovatyvesniais metodais.

Tiek skaitymo skatinimas, tiek informacinių kompetencijų ugdymas, tiek ir bibliotekos kuriamo edukacinio turinio integravimas į formaliojo švietimo turinį – kertiniai bibliotekos misijos akcentai, o kaip jie bus įgyvendinti, priklauso nuo to, kiek dėmesio skiriama kolektyvui formuoti, kūrybiškumui ugdyti, savirefleksijai ir t. t.

Jau dabar rajone vykdomos įvairios veiklos, kurias puikiai atspindi bibliotekos įėjimą puošiantis šūkis „Daugiau negu biblioteka“, tačiau, anot vadovės, paslaugas norisi padaryti dar įtraukesnes, dar betarpiškesnes, dar aktualesnes bendruomenėms, kad biblioteka taptų lyg antraisiais namais šeimoms, neįsivaizduojančioms savo gyvenimo be knygos ir kultūriškai turtingo laisvalaikio.

„Lankydamasi šiųmetėje Vilniaus knygų mugėje įsidėmėjau žymios rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės mintį, kad skaitymas – intymiausias ir individualiausias malonumas. Papildyčiau šią mintį: ir dar formuojantis žmogaus asmenybę“, – patirti skaitymo džiaugsmų kvietė I. V. Stančiauskienė.


Balsuoti galite:

• DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialią balsavimo dėžę prenumeratos skyriuje I a. 1 kuponas = 10 balsų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

• SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1679 su tekstu „MKA XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 euras. 1 SMS = 10 balsų.

• PORTALAS: kaunodiena.lt rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją. Kovo 5–6 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 7 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Fi Clinica“; pagrindiniams rėmėjams „Kauno tiltai“, „Bosca be alkoholio“, „Vikonda grupė“; rėmėjams „Jukata“, „Kauno grūdai“, „Heiga Group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „Mano būstas“, „Ribas Jewellery“, „Mega“; partneriams „Etapas Group“, „Centro kredito unija“, „SDG“, „Stiklita“, „Ilgiausi limuzinai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VIDMANTE

VIDMANTE portretas
PUIKI IR NUOSIRDZIAI DIRBANTI,EMPATISKAS ZMOGUS..

>NUOMONEI

>NUOMONEI portretas
Svarbu protas, o ne amžius. Skaičiau, kad vienas JAV federalinio teismo teisėjas baigė valstybinę tarnybą, būdamas 98 metų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių