Kas nutiko Laisvės alėjos liepoms? Ruduoja lapai

Nors dar tik vidurvasaris, pagrindinėje Kauno pėsčiųjų alėjoje jau dvelkia rudeniu. Miestiečiai stebisi, kad ruduoja liepų lapai ir nuogąstauja, kad medžius galbūt užpuolė kažkokia liga.

„Kauno dienos“ skaitytojai išreiškė susirūpinimą Laisvės alėjos liepomis, kurių lapai jau ruduoja, krinta ant žemės. Toks vaizdas, pasak kauniečių, labiau primena rudenį, o ne vidurvasarį.

„Pati gyvenu Šiaurės prospekte, čia susodintos liepos puikiausiai žaliuoja. Juk visai neseniai mieste liepos žydėjo, užmezgė pumpurus, tačiau Laisvės alėjoje dalis medžių jau rudi. Labai keistai atrodo, kai vėjas jau šnarena ir žemėn meta rudus liepų lapus. Kilo mintis, galbūt centre susodinti medžiai kuo nors susirgo, jei kitur mieste dar žalia, o čia jau nyksta ta žaluma“, – teiravosi Stasė.

Paveikė: orai pakenkė liepoms ir šios pradėjo ruduoti anksčiau laiko. / Regimanto Zakšensko nuotr.

„Kauno diena“ apie ruduojančius liepų lapus paprašė pakomentuoti miesto specialistų, atsakingų už aplinkos gerinimą.

„Šie metai labai nepalankūs jautresniems medžiams – ankstyvos šalnos ir neįprasta sausra padarė neigiamą poveikį Laisvės alėjoje augančioms kelioms liepoms. Tokiam vertinimui pritaria ir savivaldybės pasamdyti ekspertai – dendrologai. Jie apžiūrėjo liepas ir ligų ar kenkėjų neaptiko“, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Pasak jos, ekspertų išvadose nurodoma, kad, prabėgus keliems metams, liepos turėtų atsigauti ir įgauti įprastinę joms išvaizdą. „Jų būklė ir toliau bus akylai stebima. Išsamius duomenis apie visų Kauno miesto želdinių būklę turėsime lapkritį, pasibaigus vegetacijos periodui“, – teigė R. Savickienė.

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja aiškino, kad tai natūrali medžių reakcija į oro sąlygas ir specialių priemonių kol kas nenumatyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visur

Visur portretas
Perdaug asfalto,trinkelių,plytelių,cemento ir tt.Medziams reikia atviros žemės kiek nors apie juos,kad į dirva gertusi vanduo.Zeme turi “kvėpuoti” o ne dusti po trinkelėmis.Del to ir gelsta,kad trūksta H2O

Monika

Monika portretas
Medžių šaknis "apklijavo" plytelėm ir medžiai negauna maisto medžiagų, drėgmės ir pradėjo džiūti. Neatsigaus jie niekada, Laisvės alėja liks plika, kaip ir Gedimino pilis...neatsiliekam nuo Vilniaus

Cha

Cha portretas
Och, veikiausiai čia ta pati vedėja, kurios atsiminus anksčiau padarytus darbus Jurbarke, norisi keiktis.
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių