Kaune duris atvėrė pirmasis Psichikos dienos stacionaras

Trečiadienį viename iš Kauno Šilainių poliklinikos korpusų, greta jau veikiančio Psichikos sveikatos centro, iškilmingai atidarytas Psichikos dienos stacionaras. Centro atidaryme dalyvavo daugelio Lietuvos psichikos sveikatos centrų atstovai, psichiatrai, psichologai.

Po gausių sveikinimų susirinkusieji turėjo galimybę pamatyti pacientų gydymui skirtas patalpas. Dienos stacionaro vadovai paminėjo, kad centre konsultuoja profesionalūs psichologai ir socialiniai darbuotojai, rengiamos įvairios muzikos, meno terapijos bei užsiėmimai. Pacientai mokomi atlikti kasdienius buities darbus, kurie daugeliui žmonių gali atrodyti įprasti. Jie plauna indus, naudojasi skalbyklėmis, šaldytuvais, orkaitėse kepa pyragus.

Dienos stacionaras oficialiai atidarytas tik šiandien ir nors čia yra tik 19 vietų, jame jau gydosi 21 psichikos sveikatos sutrikimų turintis žmogus.

Jie ne tik dalyvauja kompiuterinio raštingumo užsiėmimuose, bet ir biblioterapijoje, aromaterapijoje ir daugelyje kitų gydymo metodikų, padedančių vystyti socialinius gebėjimus.

Psichikos dienos stacionaro pacientai atidarymo proga, pasinaudoję origami – japonų popieriaus lankstymo meno – žiniomis, išlankstė daugybę gervių, kurios simboliškai buvo dovanojamos visiems, susirinkusiems į atidarymą.

Psichikos sveikatos centro vadovė Sonata Rudžianskienė portalui 1kaunodiena.lt teigė, kad žmonės šiandien skeptiškai žiūri į psichikos ligas. „Madinga sirgti kardiologinėmis ligomis, turėti stuburo išvaržą. Nors, pavyzdžiui, depresija bent kartą gyvenime serga kas ketvirtas žmogus. Įvairių formų, tačiau ši liga tikrai lydi ne vieną žmogų. Sovietmečiu psichikos ligonio etiketė buvo klijuojama valdžiai nenaudingiems žmonėms“, – kalbėjo S.Rudžianskienė.

Pasiteiravus, ar buvo naudinga į šį centrą investuoti maždaug 950 tūkst. litų, S.Rudžianskienė pabrėžė, kad toks centras reikalingas, nes ne visiems psichinių sutrikimų turintiems žmonėms čia būtina pasilikti per naktį, o Psichikos dienos stacionare teikiamos paslaugos jau dabar turi akivaizdžios naudos.

„Tai pirmasis Psichikos dienos stacionaras Kaune. Pacientai gali būti stebimi visą darbo dieną. Didelį dėmesį skiriame socialinių gebėjimų atstatymui. Kitiems žmonėms reikia išsiugdyti higieninius įgūdžius“, – teigė pašnekovė.

Jos teigimu, pastaruoju metu itin padaugėjo depresija sergančių žmonių. Greitas gyvenimo tempas ir kasdien vykstančios permainos įveikiamos ne kiekvienam. Tai itin veikia jautrius žmones. Psichikos problemos gali pasireikšti savęs nuvertinimu, miego sutrikimais, apetito praradimu ar, atvirkščiai, itin dideliu apetitu. Pavyzdžiui, moteris, kuri visą gyvenimą rūpinosi savo išvaizda ir naudojo dekoratyvinę kosmetiką, gali nustoti rūpintis savimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cia antrasis

cia antrasis portretas
pirmasis Garliavoje

KGFGL

KGFGL portretas
YRA ALEKSOTE DARIAUS IR GIRENO PSICH.LIGONINEJE DIENOS STACIONARAS, DAINAVOS POL. YRA PSICHIKOS SVEIKATOS CENTRAS

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
1-am - Garliava - ne Kaunas, 2-am - pirmasis prie poliklinikos, o ne prie stacionaro. Kaip taip nesuprast.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių