Kauno mariose ir Nemune - fekalijomis užterštas vanduo (papildyta)

Kauno marių ir Nemuno vandenyje rasta fekalinių teršalų, todėl kauniečiams nepatariama maudytis.

Panemunės senajame, Panemunės senajame ties pėsčiųjų tiltu, Kauno marių 1-ajame ir Kauno marių 2-ajame paplūdimiuose yra užfiksuoti higienos normų viršijimai - padidėjęs žarninių enterokokų skaičius, taip pat pakitusi vandens spalva. Tai šviežio fekalinio užterštumo pasekmės, pranešė savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius.

"Vandens mėginiai paimti prieš savaitę, tačiau prireikia kone 10 dienų, kad visuomenės sveikatos centro laboratorijos specialistai, išauginę bakterijas, galėtų patvirtinti, ar vandenyje tikrai yra žarninių enterokokų. Gali būti, kad šiuo momentu vanduo jau nebėra užterštas, tačiau iki kitų matavimų atsargos dėlei perspėjame kauniečius būti atsargius ir ypač saugoti savo vaikus", - pasakojo savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė.

Specialistai laikinai nerekomenduoja maudytis šiuose paplūdimiuose. Ypač nepatartina maudytis mažamečiams vaikams, kurie besimaudydami gali gurkštelti užteršto vandens, todėl galimi sveikatos sutrikimai.

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja spėja, kad rugpjūčio 12 dieną dėl karščio ir dėl gausaus besimaudančių kauniečių būrio, vandens užterštumas padidėjo.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos biuro specialistės Alinos Didžiokienės, sriūbtelėjus fekalijomis užteršto vandens galima užsikrėsti įvairiomis ligomis.

"Pirmieji simptomai - viduriavimas, karščiavimas. Žiūrint, kokios ligos ateina su užteršta vandens srove. Žarniniai enterokokai vandenyje rodo, kad jis užterštas fekalijomis, o per jas keliauja įvairios ligos. Gali būti, kad žmogus ir neužsikrės, tačiau rizika jau padidinta", - perspėja specialistė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių