Laisvės alėjoje sutikti lapkričio romantikai: šis metų laikas – unikalus

Lapkritį – pilka, niūru, lietinga, šalta. Situaciją kiek keičia netikėtai iškritęs sniegas, bet tai labiau išimtis nei taisyklė.

Neseniai perskaičiau socialiniuose tinkluose, kad lapkričio dangus yra cepelinų spalvos. Bet yra ir kitas lapkričio veidas, tik reikia luktelėti, kai miesto gatvės ištuštėja nuo bėgančių iš darbo į parduotuvę ir namo. Tada į gatvę išeina lapkričio romantikai – lėtesni, meilesni, labiau stebintys.

„Buvo apsiniaukusi diena? Nepamenu, – prapliupo juoktis Justina šiltai įsitaisiusi Manto glėbyje Laisvės alėjoje ant suoliuko. – Man patinka, kad anksti temsta, o pagal laiką dar nevėlu. Vasarą tokio meto tenka laukti iki nakties, o dabar – kelios valandos po darbo ir jau tyliau, ramiau. Nesieju lapkričio su niūrumu. Man tai labiau tamsos paslaptis.“

Pro kavinių, parduotuvių langus sklindanti šviesa, jose vykstantis šiltas gyvenimas tik dar labiau išryškina šviesos ir tamsos kontrastą.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Net besišnekučiuojantys prie staliukų žvelgiant iš gatvės atrodo kažkokie kitokie, o tušti lauko kavinių staliukai pabrėžia tylą ir kitur pabėgusį vasaros kavinių gyvenimą.

Nėra geresnio derinio nei vėsa ir puodelis karštos kavos.

„Man nesvarbu, koks metų laikas, jei tik yra galimybė, visada renkuosi staliuką lauke. Nėra geresnio derinio nei vėsa ir puodelis karštos kavos“, – šyptelėjo Mantė. „Lauke? Maniau, kad juokauji“, – nustebo prie Mantės priėjusi draugė. Jos jau laukė kava ir draugės akimirksniu pasinėrė į pokalbį – vienos visoje lauko kavinėje.

Vienintelis čia užimtas staliukas priminė prie kitos kavinės Laisvės alėjos visada stovintį stalą lauke. Senbuviai žino – tai poetui Gintarui Patackui – užkietėjusiam kavos ir cigaretės gerbėjui. Vakarinės gatvės gerbėjų yra ir daugiau, kurie mintinai žino kasmet besikartojančias gatvės gyvenimo detales.

„Laisvės alėjoje gyvenu 40 metų. Dabar mano dienos ritmas toks lankstesnis, – užuominą dėl amžiaus mestelėjo Vytautas. – Seniau, kai ritmas dėl darbo buvo gana pastovus, su kai kuriais žmonėmis susitikdavau tuo pačiu metu toje pačioje vietoje. Ilgainiui ėmėme sveikintis, nes ankstyvą metą Laisvės alėjoje žmonių nedaug. O lapkritis – unikalus. Sakau, kad šis mėnuo yra Laisvės alėjos atostogų metas“, – Vytautas glostė galvą savo keturkojui draugui.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Lapkritis – tai perėjimas iš rudens į Kalėdų laikotarpį, kai į parduotuvių ir kavinių langų šviesų šokį įsijungia talentingas kalėdinio apšvietimo kordebaletas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundas

Edmundas portretas
Norėjosi kažko naujesnio , tie medžių apšvietimai gerokai pabodo .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių