M. Duchovskytė: visada save įsivaizdavau dirbančią laboratorijoje

Mokyklinio etapo pabaiga Babtų gimnazijos mokinei Marijai Duchovskytei buvo itin sėkminga. Jos biologijos ir anglų kalbos žinios valstybinių egzaminų metu buvo įvertintos 100 balų, o rugpjūčio 7–13 d. vykusioje Tarptautinėje biologijos olimpiadoje mergina pelnė bronzą. Visa tai jos tolesniam keliui įtakos neturėjo – Marija jau kuris laikas buvo apsisprendusi studijuoti biochemiją. Šiandien ji –Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biochemijos instituto studentė.

Dėkinga dviem mokytojoms

"Man sekėsi visi dalykai, išskyrus kalbas, todėl negalėčiau pasakyti, kad biologijos pamokos buvo mano mėgstamiausios, – tvirtino Babtų gimnazijos abiturientė. – Žinoma, biologija man patiko ir sekėsi nuo pat penktos klasės. Būdama penktokė, Tado Ivanausko jaunųjų gamtininkų konkurse laimėjau pirmąją vietą. Tai buvo pirmasis žingsnis į olimpiadas, o sėkmė paskatino tobulėti, siekti geriausių įvertinimų."

M.Duchovskytė savo žinias yra demonstravusi matematikos, chemijos, fizikos, netgi lietuvių kalbos ir istorijos olimpiadose. "Rajoninėse dalyvavau įvairiose, turiu ir įvairių pasiekimų, daug pirmų, antrų ir trečių vietų. Nuo 10 klasės jau nesiblaškiau, dalyvavau vien biologijos olimpiadose", – tvirtino pašnekovė.

Už savo pasiekimus Marija dėkinga dviem mokytojoms: Astai Lingienei ir Vilmai Pupkienei. Pirmoji mokė 5–6 klasėje, o vėliau – V.Pupkienė, kuri gabią gimnazistę lydėjo į visus rimtesnius konkursus, respublikines olimpiadas, jaunųjų mokslininkų konkursą.

"Geras mokytojas yra labai svarbus pačioje pradžioje, kai mokinius reikia sudominti, supažindinti su pačiais pagrindais. Vis dėlto mokytojas gali būti pats geriausias, bet jei mokiniui tas dalykas nepatinka, nieko nebus. Pats mokinys turi domėtis, savarankiškai gilintis, nes tiek daug mokytojas padėti negali", – įsitikinusi Marija.

Mergina neslėpė, kad dėl meilės biologijai šiek tiek kalta genetika: Marijos tėvai pagal išsilavinimą yra agronomai ir abu dirba Babtų sodininkystės ir daržininkystės institute. "Biologijos srityje man viskas įdomu: ir patys augalai, gyvūnai ir kaip tobulėja mokslas", – patikino pašnekovė.

Pergalių sąrašas – įspūdingas

M.Duchovskytės pergalių sąrašas toks ilgas, kad jai turbūt nepavyktų ekspromtu išvardyti visus apdovanojimus. Pernai jai tarptautinių olimpiadų ir konkursų dalyvių pagerbimo šventėje buvo įteiktas pagyrimo raštas ir Prezidento padėka.

Pavyzdys: Marijos tėvai Laisvūnė ir Pavelas Duchovskiai pagal išsilavinimą yra agronomai ir abu dirba Babtų sodininkystės ir daržininkystės institute.

2019 m. ji tapo ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo nugalėtoja. Sėkmę babtiškei pelnė darbas "Sėjamosios salotos (Lactuca sativa L.) fotofiziologinis atsakas į kekerinio puvinio (Botrytis cinerea Pers.) patogenezę šviesos poveikyje". Darbo, kuriam vadovavo V.Pupkienė, tikslas – nustatyti šviesos sąlygų poveikį sėjamosios salotos fiziologiniams pokyčiams sąsajoje su kekerinio puvinio patogeneze. Būtent sėkmė ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame etape Marijai tapo kelialapiu į Tarptautinę biologijos olimpiadą, kurioje jaunoji mokslininkė buvo įvertinta bronzos medaliu.

"Aš ir pernai Lietuvai atstovavau tarptautinėje olimpiadoje, kuri vyko Vengrijoje. Ji buvo visai kitokia nei šiųmetė, nes važiavome į šią šalį ir joje buvome visą savaitę. Tiesa, pernai man sekėsi prasčiau, gavau tik padėkos raštą", – pasakojo mergina.

Pasak M.Duchovskytės, skirtumas tarp realios ir virtualios olimpiados yra didžiulis. "Pernai galėjome pabendrauti su kitų šalių atstovais, o šiemet – nebe. Teorinės užduotys buvo tokios pačios, kaip ir pernai, o praktinės labai skyrėsi. Jas visa turėjome atlikti per kompiuterį, kai pernai – tik vieną. Šiemet įspūdžiai visai kitokie", – šypsojosi Marija.

Jaunoji mokslininkė įsitikinusi: sėkmę šiemet lėmė tai, kad jau turėjo daugiau patirties, žinojo, kaip reikia pasiruošti, kaip nusiteikti. "Pernai visiškai nežinojau, ko tikėtis, o šiemet to neaiškumo jau nebuvo", – patikino pašnekovė.

Egzaminų rezultatai nebuvo svarbūs

Tvirtai žinodama, kur jos gyvenimo kelias pasuks po mokyklos, Marija laikė valstybinį biologijos egzaminą, jos žinios buvo įvertintos 100 balų. Ne mažiau ją nudžiugino ir kitas šimtukas – iš anglų kalbos. "Aišku, blogiausiai sekėsi valstybinis lietuvių kalbos egzaminas – surinkau 87 balus, iš matematikos gavau 96, o chemijos – 93. Egzaminai pasisekė gana gerai", – džiaugėsi Babtų gimnazijos abiturientė.

Mergina patikino, kad egzaminų rezultatais jokios įtakos jos apsisprendimui neturėjo: jau kuris laikas ji žinojo, kad studijuos biochemiją. "Neabejojau, kad man pasiseks įstoti, nes už medalius respublikinėse olimpiadose gausiu papildomų balų, o egzaminų rezultatai mažai ką lems", – tvirtino Marija. Ji jau yra pasirašiusi sutartį su Vilniaus universitetu.

"Nežinau, kaip viskas susiklostys. Gal ateityje ir tapsiu mokslininke. Aš save visada įsivaizdavau dirbančią laboratorijoje", – sakė studentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš Babtų

Iš Babtų portretas
Sėkmės, kantrybės ir lai visos svajonės jums pildosi. Esate labai graži, jauna, protinga- būsimas tikrasis Lietuvos elitas.

Ona

Ona portretas
Šaunuolė, sėkmės Marijai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių