Meilė ir drąsa padėti kitiems (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Kviečiame išsamiau susipažinti su kandidatėmis į Metų kaunietės titulą.

07. Irutė DOVYDAITYTĖ – sesuo salezietė, pedagogė, du dešimtmečius dirbanti Palemono vaikų dienos centre su socialinės rizikos vaikais, koordinuoja šio centro veiklą, padeda sunkiau besimokantiems, ugdo bendravimo įgūdžius ir skiepija žmogiškąsias vertybes asmeniniu pavyzdžiu, suteikia vaikams saugumo jausmą, apgaubia šiluma.

„Keičiasi pasaulis, atsirado kovidas, prasidėjo karas, vis nauji iššūkiai, bet gyvenimas eina į priekį“, – pastebi I. Dovydaitytė.

Nuo praėjusių metų kovo ji su kitomis seserimis yra priglaudusi penkis ukrainiečius – keturias moteris ir paauglį – ir du jų augintinius. „Stengiamės juos palaikyti. Tai mums nauja patirtis“, – pasakojo pedagogė.

Niekada visur nesuspėsime, bet dėkokime Dievui už tai, ką galime, už tai, kiek ko spėjame nuveikti.

Po karantino labai jaučiamas didesnis vaikų įnikimas į virtualųjį pasaulį. Tai neigiamai atsiliepia rezultatams mokykloje. „Dedame visas pastangas vaikams padėti mokytis. Iššūkiai – nauji, bet dirbame pagal išgales“, – sakė vaikų dienos centro koordinatorė.

I. Dovydaitytės sau keliama užduotis – vaikams parodyti pavyzdį, suteikti viltį, kad gyvenime gali būti kažkas geriau ir kad tas geriau visiems yra pasiekiama.

„Ačiū Dievui, kad Dievas yra. Esame žmonės, ne dievai. Nekontroliuojame nei kitų gyvenimo, nei situacijų, nei pasaulio. Yra viltis, yra tikėjimas. Kiekvienas amžius, kiekvienas laikotarpis turi savo sunkumų. Visada sunkumų buvo, bet juos žmonės išgyveno, pakilo. Svarbu nenuleisti rankų. Kol Dievas duoda galimybę veikti, daryk viską, ką ir kiek gali, kad pasaulis keistųsi. Kiek meilės įdėsi, tiek pasaulis pasikeis“, – teigė sesuo salezietė.

Per du dešimtmečius buvo ir sėkmės istorijų, ir kai nepavyko prisibelsti į vaiko širdį. Buvo, kad ir pavykus prisibelsti laukė labai staigūs posūkiai. Dienos centro lankymas, net ir besąlygiškos jo darbuotojų, savanorių pastangos, patarimai negarantuoja, kad toliau vaikui viskas bus rožėmis klota.

„Niekada visur nesuspėsime, bet dėkokime Dievui už tai, ką galime, už tai, kiek ko spėjame nuveikti. Ten, kur nespėji, Dievas suspėja. Svarbu, kiek įdedi širdies“, – svarstė pašnekovė ir pridūrė, kad sunkiausia būna tada, kai fiziškai negali padėti kenčiančiam žmogui – tada lieka malda ir viltis.

„Viskam yra pradžia ir pabaiga. Kad ir į kokią baisią situaciją pakliūtum, ji amžinai nesitęs, juk tamsiausia – prieš aušrą“, – kalbėjo pašnekovė ir pasidžiaugė, kad dienos centre bendraudama su vaikais ji ir pasisemia energijos, ir pailsi – jie padeda atsipalaiduoti.

I. Dovydaitytė neslėpė, kad labai skauda širdį dėl vaikų, nuėjusių klystkeliais. Atsakymų, kodėl taip nutiko, ji neturi. Tačiau įsitikinusi, kad net ir tokiais atvejais pastangos padėti vaikui, juo rūpintis, nebūna beprasmės. Patirtas gėris niekada nelieka be atsako.

„Suvokimas, kad esi svarbus ir mylimas, suteikia didelę atspirtį gyvenime. Jei ne dabar, tai kažkada ateityje. Tai didelė paskata atsikelti ir lipti iš duobės“, – sakė I. Dovydaitytė.

10. Kristina SKROCKIENĖ – Kauno klinikų Širdies chirurgijos anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vyresnioji slaugytoja-slaugos administratorė, ne darbo metu pamačiusi parkritusį klinikinės mirties ištiktą vyrą, ėmė jį gaivinti ir išgelbėjo. Neabejingumas saugo gyvybes, kartu tai ir priminimas, kad slaugytojos – viena svarbiausių sveikatos sistemos grandžių.

K. Skrockienė dar kartą įrodė, kad žmogus, mokantis ir nebijantis teikti pirmąją medicinos pagalbą, yra aukso vertės.

„Tik po visko susimąsčiau, kas ten įvyko. Toje situacijoje atsidūriau skubėdama į dukros darželio tėvų susirinkimą. Iki namų man – valanda kelio. Kai pamačiau ant žemės gulintį žmogų, visi planai ir visa kita tą akimirką tapo nebesvarbu“, – pasakojo moteris.

Baimės išnyksta, kai turi žinių.

Taip, ji medikė, daug metų dirba medicinos srityje, kur daug sudėtingų atvejų, ne kartą teko gaivinti pacientus. „Tačiau tada atsidūriau situacijoje, kurioje teturėjau savo dvi rankas ir galvą, daugiau nieko. Skyriuje juk visuomet dirbame komandoje. Visiems aišku, kas ką atneša, kas ką prijungia, paduoda. Sąlygos man buvo tikrai neįprastos“, – prisiminė kandidatė.

Prie sukniubusio vyro buvo priėję vaikinas ir mergina. K. Skrockienė pribėgusi jų paklausė, kas nutiko. Išgirdusi, kad vyras ką tik susmuko, pamačiusi, kad jis be sąmonės, paragino padėti apversti žmogų ir nedelsdama ėmė jį gaivinti.

„Nė sekundės neuždelsėme. Net atvykusi greitoji medicinos pagalba pasakė laiką, kada mes skambinome ir kada pradėjome gaivinti – viskas vyko sekundžių skirtumu. Sutikau dalyvauti Metų kaunietės projekte norėdama paskatinti žmones nelikti abejingus, kad žmonės nemirtų gatvėse. Visų gal ir neišgelbėsime, bet didelei daliai blogai viešoje vietoje pasijutusių žmonių tikrai galima padėti“, – ragino K. Skrockienė.

Ji sutiko, kad kai kuriuos nuo bandymo imti gaivinti stabdo baimė suklysti, abejonės, ar viską gerai padarys, ar nepakenks. „Baimės išnyksta, kai turi žinių. Visi, kurie vairuojame automobilius, turime pažymėjimus, kad mažų mažiausiai esame išklausę pirmosios medicinos pagalbos kursus. Žinias ir įgūdžius, jeigu jaučiate, kad juos primiršote, vertėtų atnaujinti, nes nežinia, kada jų prireiks“, – atkreipė dėmesį moteris ir pridūrė, kad bandydami atlikdami širdies masažą žmogui jokios žalos nepadarysite.

„Bent pradėkite daryti ir aplinkinių paprašykite iškviesti greitąją medicinos pagalbą. Paskui kažkas iš aplinkinių arba atvykę medikai perims iš jūsų gaivinimą. Šiuo atveju blogiausia yra nieko nedaryti“, – konstatavo medikė.

Kuo anksčiau pradedama gaivinti, tuo sėkmingesnės tolesnio gydymo prognozės.

K. Skrockienė turi ką pasakyti ir apie slaugytojo profesiją. „Slaugytojas – ne priedas prie gydytojo, tai visateisis komandos narys. Slauga yra atskira specialybė, kuri turi savo licenciją, atskirą išsilavinimą, gebėjimą įvertinti situacijas ir jas spręsti savo kompetencijų ribose. Slaugytojas nėra grandis, tiesiog vykdantis paliepimus. Tai yra savarankiška specialybė. Labai atsakinga, jautri“, – bandė apibūdinti kandidatė.

„Dalyvaujame visuose pagalbos pacientui etapuose. Matome viską, kas vyksta su pacientu, kaip organizmas reaguoja į gydymą, tai įvertiname ir informuojame gydytojus. Sėkmę garantuoja stipri slaugytojų komanda ir stipri gydytojų komanda, todėl skatinu slaugytojų savarankiškumą pagal jų kompetencijas“, – tęsė slaugos administratorė.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazimieras

kazimieras portretas
durniu salele...Geda geda geda....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių