„Metų kaunietė 2023“: tikiuosi įkvėpti kitus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

„Linkiu neužsidaryti savo standartuose, švęsti šventę, švęsti malonumą gyventi“, – linkėjo „Metų kaunietė 2023“ kardiologė Jurgita Plisienė, šiame projekte dalyvavusi su ypatinga misija.

Ypatingas vakaras

„Šiandien namo grįšime šiek tiek geresni, įkvėpti daryti gerus darbus“, – neabejojo „Metų kaunietės“ iškilmių renginio vedėjai Kristina Rimienė ir Tomas Grigaitis. Ypatinga šventės atmosfera jautėsi ne tik scenoje.

„Žinojau, kad laukia nuostabiai šviesus vakaras, bet nesitikėjau pasisemti tiek daug itin gerų emocijų“, – po renginio atviravo viena žiūrovių. Jos įspūdžiai tiksliai atspindėjo renginio svečių, projekto „Metų kaunietė“ dalyvių ir jų artimųjų lūkesčius.

Atmosfera: „Šiandien namo grįšime šiek tiek geresni, įkvėpti daryti gerus darbus“, – neabejojo „Metų kaunietės“ iškilmių renginio vedėjai K. Rimienė ir T. Grigaitis. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

Ketvirtadienio vakarą Kauno valstybinis muzikinis teatras tapo projekto „Metų kaunietė“, skirto veiklioms, talentingoms, iniciatyvioms, nuoširdžioms, darbščioms Kauno ir Kauno rajono moterims, merginoms padėkoti ir pagerbti, šventiniu finaliniu sūkuriu, kuriame susipynė dalyvių charizma, jų veiklos gylis ir nuostabi koncertinė programa.

Publika: renginio svečių laukė nuostabiai šviesus vakaras ir galimybė įsikrauti itin gerų emocijų. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

„Komplimentai „Kauno dienai“ už gražų renginį ir už šį projektą“, – prieš įteikdama nugalėtojos statulėlę kardiologei J. Plisienei sakė 2022-ųjų Metų kaunietė – tapytoja, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovė Rebeka Bruder.

Iškilmės: 2023-iųjų Metų kaunietę pasveikino 2022-ųjų Metų kaunietė R. Bruder ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

Šalutinis poveikis

Metų kaunietės titulą pelniusi J. Plisienė akcentavo, kad konkurse dalyvavo atstovaudama savo profesijai. Projektas ne tik jai asmeniškai, bet visiems medikams padėjo būti labiau matomiems, prisideda prie jų profesijos prestižo kėlimo.

„Galbūt per mane visuomenė aiškiau ir svariau išgirs apie prevencijos svarbą, prisidės prie jos misijos matyti visuomenę sveikesnę“, – sakė kaunietė. Ji vylėsi, kad pelnytas titulas padės įkvėpti jaunus žmonės rinktis sunkų, bet labai prasmingą mediko kelią.

Nugalėtoja: įspūdingo palaikymo sulaukusi kardiologė J. Plisienė itin džiaugėsi ir moterų bendryste. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

„Nenoriu kalbėti apie titulus. Norėčiau pakalbėti apie šalutinį šio konkurso poveikį. Gavau tiek daug meilės, tiek daug palaikymo, padrąsinimo ir įkvėpimo. Pavyzdžiui, pacientas iš Ariogalos užsakė šv. Mišias už mano sėkmę. Vienos pacientės jubiliejus prasidėjo balsavimu už mane. Buvo daugybė jaudinančių akimirkų. Medikų bendruomenė didelė, palaikymo iš jos tikėjausi, tačiau net negalvojau, kad sulauksiu tokio galingo palaikymo visuose etapuose, – nuo Klinikų darbuotojų iki buriuotojų ir motociklininkų, nuo mylimų rezidentų, pacientų iki poetų bendruomenių, nuo Kauno, Ariogalos iki Čikagos moterų choro“, – vardijo J. Plisienė ir pridūrė, kad jai yra skirta būti gydytoja ir ji tuo mėgaujasi.

Nenoriu kalbėti apie titulus. Norėčiau pakalbėti apie šalutinį šio konkurso poveikį.

J. Plisienė itin džiaugėsi ir moterų bendryste. „Moterys yra labai galinga jėga. Viena kitą turime palaikyti, o jeigu reikia – duoti petį išsiverkti. Dėkoju visiems ir kiekvienam atskirai“, – sakė medikė, sulaukusi nuoširdaus ir kitų finalo dalyvių palaikymo.

Prezidento padėka

Nuo sausio projekte „Metų kaunietė“ iš viso buvo pristatyta 20 išskirtinių Kauno moterų, merginų, jų veikla ir iniciatyvos. Projektą globojo Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda, tad visoms joms ir visoms Kauno moterims skriejo ir šalies vadovo padėka.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi žinodamas, kad Kaune gyvena tiek daug aktyvių, veiklių, iniciatyvių moterų, kurios, visų pirma, galvoja ne apie save, o apie kitą. Kurios siekia gerovės ir augimo visiems: nuo paprasto žmogaus iki visuomenės, nuo savo miesto iki valstybės. Žinojimas, kad kažkur šalia yra tos, kurios stengiasi dėl kitų, suteikia ne tik pasididžiavimo ir užtikrintumo. Tai kartu gali tapti – ir dažnai tampa – postūmiu asmeniniams pokyčiams ir iniciatyvai, savanorystei, nuolatiniam paramos teikimui, galiausiai – paprastai, šiltai, žmogiškai pagalbai“, – sveikinimą perdavė šalies vadovas.

„Nuo paguodos žodžio tuomet, kai jo labiausiai reikia, iki visa apimančios paramos žmogui, šeimai, bendruomenei. Nuo pagalbos tiems, kurie gyvena šalia, iki paramos tiems, kurie didvyriškai kovoja mūšio lauke Ukrainoje. Kiekvienai iš jūsų dėkoju už tai, ką darote. Kiekvienos noriu paprašyti tęsti veiklą su dar didesniu entuziazmu ir užsidegimu. Žinokite, kad esate ypatingos. Žinokite, kad esate mylimos, gerbiamos ir labai reikalingos. Mes jumis didžiuojamės!“ – teigė G. Nausėda.

Vidinė jėga

„Šis projektas įgauna vis didesnę svarbą. Kai pasaulis eina velniop, tas vietas, kur pajauti gėrį, vertini vis labiau“, – akcentavo bendrovės, leidžiančios dienraštį „Kauno diena“, direktorius Tadas Širvinskas.

Šis projektas įgauna vis didesnę svarbą. Kai pasaulis eina velniop, tas vietas, kur pajauti gėrį, vertini vis labiau.

Jis ragino netikėti tais, kurie sako, kad jūsų parama per maža ir nieko verta, kad ji nieko nepakeis, netikėti ir tais, kurie sako, kad jei jūs padarysite daugiau, nei jums priklauso, niekas nepasikeis. „Mūsų tikslas – pristatyti merginas ir moteris, kurios padaro daugiau, nei joms priklauso. Per daugybę metų, kiek gyvuoja projektas „Metų kaunietė“ pristatėme 240 moterų, merginų ir jų veiklą. Visos jos vertos padėkų ir pagarbos“, – kalbėjo T. Širvinskas.

Svarbu: bendrovės, leidžiančios dienraštį „Kauno diena“, direktorius T. Širvinskas akcentavo, kad projekto tikslas – pristatyti merginas ir moteris, kurios padaro daugiau, nei joms priklauso. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

Vienas iš projekto mecenato „Fi Clinica” įkūrėjų, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, medicinos mokslų daktaras Vygintas Kaikaris, kreipdamasis į konkurso dalyves, prakalbo apie tai, kad moteriška siela yra giliai susijusi su vidine jėga, išmintimi ir švelnumu.

„Tai ne kas kita, kaip gebėjimas padėti tobulėti aplinkiniams. Moteriška siela spindi savo unikalumu, empatija. Kiekviena moteris į pasaulį atneša naują grožį. Džiaugiamės būdami šio renginio dalimi, renginio, skirto ypatingoms moterims. Moterims, kurios įkvepia mus visus siekti kažko daugiau, aukščiau, toliau. Žvelgdamos į jus matau harmoniją. Švęskime jūsų pasiekimus, darbus“, – kalbėjo V. Kaikaris.

Jautru: projekto mecenato „Fi Clinica“ vienas įkūrėjų V. Kaikaris pastebėjo, kad moteriška siela yra giliai susijusi su vidine jėga, išmintimi ir švelnumu. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

Ištiestos rankos svarba

Muzikinio teatro scena ketvirtadienio vakarą priklausė moterims. Nevyriausybinės organizacijos „Vaikų linija“ vadovas Robertas Povilaitis į sceną kviesdamas projekto „Metų kaunietė“ finalo dalyvę, Lietuvos šuolių į vandenį ir plaukimo trenerę, „Vaikų linijos“ savanorę Aušrą Jurevičienę, sakė, kad ja nepaprastai didžiuojasi. „Kartais labai prireikia kito žmogaus, kuris padėtų vaikams išplaukti iš sudėtingų gyvenimo situacijų“, – apie jos savanorystę kalbėjo R. Povilaitis.

Veikla: nuo sausio projekte „Metų kaunietė“ iš viso buvo pristatyta 20 išskirtinių Kauno moterų ir merginų, jų veikla, iniciatyvos, o į finalą pateko šešios daugiausia palaikymo sulaukusios dalyvės. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

Trenerė dėkojo visiems už galimybę pasijusti svarbia. „Ačiū visiems už palaikymą, už gėrio skleidimą. Pasaulį turime daryti geresnį ir tai daryti turime mes patys“, – teigė A. Jurevičienė.

Dar viena finalo dalyvių – Lietuvos „Carito“ generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė scenoje kalbėjo apie antros galimybės suteikimo prasmę ir svarbą. „Labai sunku įkvėpti viltį, kai žmogus nusivylęs, tarsi sudužęs“, – pastebėjo D. Bukeikaitė ir pridūrė, kad ir kokį gilų nesėkmių ir nuopuolių dugną yra pasiekęs žmogus, kad ir kokioje sunkioje situacijoje jis atsidūrė, ištiesta ranka ir kantrybė daro stebuklus ir padeda atsistoti ant kojų.

Visuomenininkas, keliautojas, karo istorijos tyrinėtojas Šarūnas Jasiukevičius atkreipė dėmesį, kad didžiausia drąsa yra priimti atsakomybę už kitus žmones, o „Caritas“ daugybei žmonių yra vienintelė viltis.

Tarsi ambasadorės

Kauno rajono vicemerė Raminta Popovienė, pristatydama ilgametę Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorę Ireną Viktoriją Stančiauskienę, atkreipė dėmesį į jos pastangas, kad biblioteka taptų traukos, šilumos, veiklos, edukacijų, platesnio švietimo ir malonių, bet prasmingų patirčių vieta.

„Jeigu dirbi ir tau patinka tai, ką darai, tau labai pasisekė. Man labai pasisekė“, – šypsodamasi sakė I. V. Stančiauskienė. Neslėpė, kad konkursas jai buvo didelis iššūkis. „Tačiau jis buvo vertas milijono“, – sakė apie didžiulį palaikymą ir iš artimųjų, ir iš kolegų, ir iš skaitytojų. Ji akcentavo, kad šį palaikymą priima kaip įrodymą, kad knyga, skaitymas tebėra didelė vertybė, o skaitymas yra tobulėjimas ir kalbos palaikymas.

Išskirtinės: „Kauno dieną“ leidžiančios bendrovės „Diena Media News“ akcininkas Mindaugas Mickevičius su žmona Monika įsitikinę, kad visos projekto „Metų kaunietė“ dalyvės vertos padėkų ir pagarbos. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

Art Deco ir Amsterdamo mokyklos muziejų įkūrėjams, „Paveldo DNR“ asmenybių kategorijos laureatams Karoliui Baniui ir Petrui Gaidamavičiui buvo patikėta pristatyti pirmojo privataus turizmo informacijos centro įkūrėją, aukščiausios kategorijos gidę Reginą Navickienę. Ji sakė negalinti nepaminėti, kad visos finalo dalyvės – neįtikėtinai draugiškos.

Kauno valstybinio muzikinio teatro režisierė, aktorė, apdovanojimų koncerto „Metų kaunietė“ režisierė Viktorija Streiča, pakviesdama šeštąją projekto finalininkę Lietuvos šokių asociacijos prezidentę, Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos mokytoją, RED šokių studijos įkūrėją ir choreografę Rugilę Dailidaitę, pasidžiaugė, kad ji, baigusi teisės mokslus, vis dėlto paklausė savo širdies balso ir pasirinko šokį, o treniruodama vaikus garsina Kauną ir Lietuvą.

Svajonės: koncerto „Metų kaunietė“ režisierė V. Streiča, pristatydama  R. Dailidaitę, pasidžiaugė, kad ji, baigusi teisės mokslus, vis dėlto paklausė savo širdies balso ir pasirinko šokį, treniruodama vaikus garsina Kauną ir Lietuvą. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

„Noriu, kad šis vakaras visiems būtų garsus“, – teigė R. Dailidaitė ir neslėpė, kad Muzikinio teatro scena jai sukėlė neįtikėtinų emocijų, kaip ir kelias į projekto „Metų kaunietė“ finalą. Didžiulis palaikymas suteikė neįtikėtiną pliūpsnį jėgų. „Myliu bučiuoju, gyvenimas gražus“, – daugybę metų ir jėgų skyrusi auklėtiniams ir šokiui sakė kaunietė.

Pagalba: Š. Jasiukevičius atkreipė dėmesį, kad didžiausia drąsa yra prisiimti atsakomybę už kitus žmones. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

Apgaubtos dėmesiu

Muzikinėje renginio programoje – dainos iš operečių, pasaulinio garso miuziklų ir kino filmų, orkestrinės ir choreografinės miniatiūros, teatro artistai ir kviestiniai svečiai: Marija Arutiunova, Egidijus Bavikinas, Gabrielė Bielskytė, Ingrida Kažemėkaitė, Karina Krysko, Jeronimas Milius ir kiti.

Programa: muzikinėje renginio programoje – dainos iš operečių, pasaulinio garso miuziklų ir kino filmų, orkestrinės ir choreografinės miniatiūros, teatro artistai ir kviestiniai svečiai. (Regimanto Zakšensko, Justinos Lasauskaitės, Edgaro Cickevičiaus, Aurimo Barkausko, Eriko Ovčarenko/BNS nuotr.)

Visos finalo dalyvės buvo apgaubtos pagarba ir dėmesiu, taip pat apdovanotos stiklo menininko sukurtomis „Metų kaunietės“ statulėlėmis, floristės K. Rimienės sukurtomis puokštėmis, rėmėjų įsteigtais prizais.

Metų kaunietę lemia kauniečių ir kitų žmonių, palaikančių kandidates, balsai, atiduoti balsuojant internetu, SMS ar užpildant specialius kuponus, spausdintus šiuos rinkimus organizuojančiame dienraštyje „Kauno diena“.


Metų kaunietės 2013–2022

Pirmąja Metų kauniete buvo išrinkta olimpinė čempionė plaukikė Rūta Meilutytė.

2013-ųjų Metų kauniete išrinkta menininkė Jolanta Šmidtienė, kauniečiams aštuonerius metus iš eilės dovanojusi Kalėdų stebuklą – nuostabią eglę.

2014-ųjų Metų kauniete tapo Kauno apskrities vyrų krizių centro vadovė Dovilė Bubnienė.

Už 2015 m. veiklą Metų kaunietės titulu pagerbta tuometė Kauno senamiesčio draugijos vadovė Aistė Grybauskienė. Vėliau triumfavo viena Lietuvos istorinių vargonų restauravimo iniciatorių Dalia Jatautaitė.

Kitais metais rinkimuose didžiausio kauniečių palaikymo sulaukė Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkė, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos kultūros tarybos narė ir pasaulinės ICOMOS organizacijos Lietuvos biuro viceprezidentė Ingrida Veliutė, kartu su kolegomis įgyvendinusi kauniečiams skirtus socialaus meno projektus, taip pat įkopusi į Elbruso viršūnę.

Titulą „Metų kaunietė 2018“ pelnė Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė kardiologė prof. Olivija Gustienė.

2019-ųjų Metų kauniete tapo daugiausia skaitytojų simpatijų sulaukė moksleivė Andrėja Veličkaitė, puolusi į pagalbą viešoje vietoje sąmonę praradusiam vyrui ir jį gaivinusi.

2020 m. šis garbingas titulas atiteko ilgametei Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytojai oftalmologei prof. Jūratei Jankauskienei.

„Metų kauniete 2021“ išrinkta Kauno klinikų vaikų neurologė, ilgametė kraujo donorė, daug prasmingų iniciatyvų įgyvendinusio Kauno moterų LIONS klubo prezidentė Milda Dambrauskienė.

„Metų kaunietė 2022“ – tapytoja, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovė Rebeka Bruder.

Iškilmių vaizdo transliaciją kviečiame žiūrėti kovo 10 d., sekmadienį, 21 val. per TV8.


Dėkojame

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Fi Clinica“; pagrindiniams rėmėjams „Kauno tiltai“, „Bosca be alkoholio“, „Vikonda grupė“; rėmėjams „Jukata“, „Kauno grūdai“, „Heiga Group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „Mano būstas“, „Ribas Jewellery“, „Mega“; partneriams „Etapas Group“, „Centro kredito unija“, „SDG“, „Stiklita“, „Ilgiausi limuzinai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jūra to buvo tokia pasaka

jūra     to buvo tokia pasaka portretas
geras komentaras O KARALIUS TAI NUOGAS.

ĮKVĖPTI NE KITUS

ĮKVĖPTI NE KITUS portretas
O KITAS

AS

AS portretas
Gal si ponia yra Kauno pono gydytoja.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių