Moksleivių elektroniniame dienyne – ekstrasenso reklama

Vyresniųjų klasių moksleivius TAMO elektroniniame dienyne pasiekė laiškas, kuriame teigiama, kad ekstrasensas neva gali padėti pakelti pažymių vidurkį. Tiek Kauno, tiek valstybinių institucijų atstovai tikino, kad tokios reklamos dienyne neturėtų būti.

Mistinis laiškas

Į dienraščio redakciją kreipėsi vienos Kauno švietimo įstaigos pedagogas ir pranešė, kad dalis mokinių gavo mistinius laiškus, kuriuose nurodoma, jog ekstrasensas neva gali motyvuoti mokytis. Laiške pridėta ir nuoroda į ekstrasenso socialinio tinklo "Facebook" puslapį.

"Laba diena, dalinuosi su jumis savo istorija. Pasikėliau savo pažymių vidurkį vienu balu be jokių pastangų! Buvau visiškai praradęs motyvaciją mokytis. Kaip tik tuo metu socialiniame tinkle "Facebook" pastebėjau ekstrasenso Igno anketą. Vos keletas seansų ir noras mokytis grįžo. Nuoširdžiai rekomenduoju", – tokius laiškus gavo atsitiktiniai vyresniųjų klasių mokiniai.

Vienos Kauno mokyklos mokytojas pasakojo, kad laiškai siųsti dešimtokams, vienuoliktokams bei dvyliktokams. Jis pats turi devintokų klasę, tačiau jie laiškų negavo, tad pedagogas spėjo, kad laiškai siųsti tikslinei grupei – tiems, kuriems ant nosies egzaminai.

"Tikrai žinojo, kam siųsti. Tačiau pirmadienį vakare tokį laišką gavo ne visos klasės, o atsitiktiniai mokiniai. Kiek kalbėjau su vaikais, tokius laiškus gavo ir jų draugai iš Palangos bei Klaipėdos mokyklų, kurios naudoja elektroninį dienyną TAMO", – dėstė mokytojas.

Paklausus, kaip į laiškus reagavo moksleiviai, pedagogas tikino, kad dauguma vaikų priėmė tai kaip pokštą ir vylėsi, kad nepatikės, jog kažkas mistiniu būdu gali įpūsti noro mokytis.

Kalėdinė akcija

Minėtasis ekstrasensas Ignas socialiniame tinkle "Facebook" taip pat reklamavosi, kad gali padėti mokiniams lengviau krimsti mokslo šaknis. Jis tikino, kad seansus atlieka už auką, kurią skiria klientai, bet konkretaus paslaugų kainyno neturi.

"Dažnas klausimas – kiek kainuoja paslaugos. Kartoju, kad visos paslaugos, skirtos žmogaus tobulinimui, tokios kaip motyvacijos ir noro mokytis didinimas, nekainuoja nieko. Jei norite, priimu simbolines aukas", – skelbiama ekstrasenso puslapyje.

"Artėjančių Kalėdų proga skelbiu akciją! TAMO sistemą naudojantiems mokiniams siūlau nemokamą užkalbėjimą mokytis iš nuotraukų. Pirmieji asmeniniai seansai taip pat siūlomi tik už simbolinę auką. Užkalbėjimų ir susitikimų metu keliama mokinių motyvacija, siela apvaloma nuo tinginystės ir noro švaistyti laiką. Jau po pirmųjų seansų jaučiamas poveikis, pažymių vidurkis padidėja net keliais balais", – prieš kelias dienas taip pat kvietė atvykti moksleivius.

Feisbuke rašoma, kad ekstrasensas taip pat užkalba nuo žalingų įpročių bei mėsos valgymo, identifikuoja sveikatos problemas, suderina santykius, nagrinėja praėjusius gyvenimus, gydo energinius centrus bei gali mokyti intuicijos nuotoliniu būdu.

Viena mama parašė minėtam ekstrasensui ir paklausė, kaip vyksta seansai, kaip reklama atsidūrė TAMO dienyne. Gautas atsakymas sukėlė dar daugiau klausimų.

"Reklama maginiu būdu buvo transliuota į TAMO. Mes nesame vieninteliai, kurie taip reklamuojasi. Ar niekada nepastebėjote, kad TAMO nuolat tokiu pat būdu reklamuoja savo "premium" paslaugas, kurios esą efektyvina mokymąsi (pabrėžiu, kad pastarosios – mokamos). TAMO vadovybė pati buvo sutikusi su reklamos platinimu. Skandalas iškilo tik tada, kai atsisakiau TAMO mokėti pagal atnaujintus tarifus", – teigė ekstrasensas ir pridūrė, kad jo seansai neva tinka įvairaus amžiaus mokiniams. Jų metu padedama lengviau susikoncentruoti, didinamas noras ir motyvacija mokytis.

Ekstrasensai su ugdymo procesu mažai ką turi bendro, tad šią reklamą vertiname neigiamai. TAMO dienyne turi būti kuo mažiau reklamos, ir kuo daugiau informacijos, susijusios su ugdymu, kuri būtų aktuali tiek tėvams, tiek visai mokyklos bendruomenei.

Atliks tyrimą

"Kauno diena" pasidomėjo, ar tokių mistinių paslaugų reklama mokiniams yra leidžiama. Įvairių institucijų atstovai neslėpė, kad ekstrasensai ir mokykla nėra suderinami dalykai, todėl tokių reklamų būti negali.

"Ekstrasensai su ugdymo procesu mažai ką turi bendro, tad šią reklamą vertiname neigiamai. TAMO dienyne turi būti kuo mažiau reklamos, ir kuo daugiau informacijos, susijusios su ugdymu, kuri būtų aktuali tiek tėvams, tiek visai mokyklos bendruomenei", – sakė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Valstybinės institucijos taip pat susidomėjo, kaip tokia reklama galėjo pasiekti mokinius ir ragina būti atidiems bei nepakliūti į sukčių rankas.

"Šiuo metu Lietuvoje nėra teisės aktų, reglamentuojančių ekstrasensų, būrėjų ir kitų asmenų, kurie save vadina dvasiniais mokytojais, vykdomą veiklą. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad tokie asmenys savo teikiamas paslaugas siūlo ir veiklą nukreipia į gana patiklius, sunkios emocinės būsenos vartotojus ir, pasinaudodami susidariusiomis sudėtingesnėmis aplinkybėmis, skatina vartotojus (šiuo atveju – moksleivius) priimti sprendimus dėl paslaugų įsigijimo. Todėl būtų galima svarstyti, ar tokia veikla nepažeidžia Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo nuostatų, kurių priežiūra priskirta Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT)", – "Kauno dienai" atsakymą dėl ekstrasensų reklamos atsiuntė Konkurencijos tarnyba.

Pati VVTAT tikino, kad situacija reikalauja detalesnės analizės. "Pažymime, kad jūsų pateikta informacija kelia įtarimų, todėl VVTAT atliks pirminį tyrimą ir įvertins, ar nurodytos aplinkybės nepažeidžia Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo nuostatų", – teigė tarnybos specialistai.

Sistemos spragos?

TAMO elektroninį dienyną valdančios bendrovės "Tavo mokykla" vadovas Raimondas Štreimikis "Kauno dienai" sakė, kad laiškus į įvairias Lietuvos mokyklas siuntė vienas moksleivis. Jis tikino, kad ekstrasenso reklaminis laiškas pasiekė 3,4 proc. elektroninio dienyno vartotojų.

"Informuojame, kad užkirtome kelią bandymui per vidinę dienyno pranešimų sistemą platinti nesankcionuotą informaciją. Gali būti, kad nesankcionuotos informacijos siuntėjas yra vienas iš moksleivių, jis identifikuotas. Visa su tuo susijusi medžiaga bus perduota kompetentingoms institucijoms.

Atsiprašome ir užtikriname, jog imamės visų būtinų priemonių, kad vidinė dienyno pranešimų sistema būtų naudojama griežtai pagal paskirtį", – komentavo R.Štreimikis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
O potencija pataisanciu vaistu reklama TAMO yra viskas ok? Negi TAMO vadovai patys nemato,kokias reklamas kelia?

...

... portretas
CHA: "Reklama maginiu būdu buvo transliuota į TAMO" - makaronų MAKARONAI, bet TAMO kūrėjams - GĖDA. O dėl to poveikio... ech, tokiu 'ekstrasensu' kiekvienas iš mūsų gali, tik - ne visiems, reikia surast kam gali autoritetu būt.

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Puikiai žinau,kad astrologai,extrasensai,tai tik sovietinėms bobutėms,o anūkai ne tų šarlatanų nosims.Nors ir legalios jų kvailos sapalionės,bet tai tik lengvatikiam,kaip ir visoki lochatronai,telelotai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių