Pagarbos ženklas ilgamečiams partneriams

Biruliškėse (Karmėlavos seniūnija) „SBA Urban“ prekybos ir verslo mieste „Urban HUB“ tarp dviejų gatvių esanti alėja pavadinta Bergštrasės vardu. Tai liudija lentelė, kurią liepos 5 d. atidengė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Bergštrasės apskrities vadovas Christianas Engelhardtas ir „Urban HUB“ NT plėtros vadovė Rasa Pečiulaitė.

Būtent V. Makūnui kilo idėja Kauno rajone esančią gatvę ar skverą pavadinti Bergštrasės vardu. Sužinoję apie šiuos ketinimus, minčiai pritarė vieno iš didžiausių komercinių erdvių projekto Lietuvoje SBA „Urban HUB“ vadovai. „Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad būtent čia, naujame „Urban HUB“ prekybos ir verslo mieste, atidarome Bergštrasės alėją kaip pagarbos ženklą mūsų ilgamečiams partneriams. Tegul ji simbolizuoja drąsias idėjas, kūrybingus žmones ir mūsų draugystę“, – sakė V. Makūnas.

Pabaigus pirmąjį projekto plėtros etapą ir vidinėms alėjoms pildantis įvairiais verslais, šia iniciatyva pasidžiaugė ir projekto komanda. „Prekybos ir verslo miestą „Urban HUB“ kuriame kartu su bendruomene ir, žinoma, jai pačiai. Kauno rajonas auga ir plečiasi, o tarptautinė partnerystė suteikia galimybių tiek čia kuriantiems verslams, tiek ir gyventojams. Vidinė alėja tarp Atradimų ir Lyderystės gatvių nuo šiol bus žinoma Bergštrasės vardu. Tikime, kad į „Urban HUB“ erdves atvykstantys lankytojai iš Lietuvos ir užsienio atpažins ir pasidžiaugs, kad kartu su rajonu kuriame tarptautiškai draugišką ir atvirą projektą“, – sakė R. Pečiulaitė.

Pavadinimas: prekybos ir verslo mieste „Urban HUB“ vidinė alėja tarp Atradimų ir Lyderystės gatvių nuo šiol bus žinoma Bergštrasės vardu. / J. Kinderytės nuotr.

Partnerystę plės ir gilins

Kauno rajono savivaldybė turi penkias tarptautinio bendradarbiavimo sutartis, o partnerystė su Bergštrasės apskritimi (Vokietija) yra viena ilgiausiai trunkančių. Ketinimų protokolas pasirašytas 2009 m., bendradarbiavimo sutartis Vokietijoje – 2013 m., o Kauno rajone – 2014 m.

Pernai spalio 7 d. Hepenheime (Vokietija) buvo atnaujinta Bergštrasės apskrities ir Kauno rajono savivaldybės bendradarbiavimo sutartis. Ją pasirašė Kauno rajono vicemerė Raminta Popovienė, Bergštrasės apskrities tarybos pirmininkas Joachimas Kunkelis ir apskrities vadovas Ch. Engelhardtas.

Šiemet liepos 6 d., minint bendradarbiavimo 10-ies metų sukaktį, ši sutartis bus pasirašyta ir Raudondvario pilyje. Ji patvirtina abiejų pusių pasiryžimą toliau gilinti ir plėsti partnerystę visose bendrų interesų srityse ir skatinti tvarius piliečių ryšius, ypač tarp jaunosios kartos atstovų.

Tiesa, bendradarbiavimas prasidėjo šiek tiek anksčiau. Pirmiausia – dar 2006 m. – bičiulystė užsimezgė tarp Garliavos Jonučių progimnazijos ir Friedricho Frobelio mokyklos. Dabar itin glaudus bendrystės ryšys sieja su svarbiu lietuvybės židiniu Vakarų Europoje – Vasario 16-osios gimnazija, kuriai dėmesį nuolat rodo ir Vokietijos valdžia, ir Kauno rajono savivaldybė.

Vadina Kauno rajono alėja

Pernai vasarą, švenčiant Vokietijoje pasirašytos sutarties dešimtmetį, gimnazijos parką pagyvino medinių skulptūrų-suolelių alėja, kurią sukūrė Raimondo Uždravio vadovaujama drožėjų komanda. Šie suoleliai su vokiečių ir lietuvių mitologijos elementais tik patvirtina, kad vokiečių ir lietuvių pasaulėjauta – panaši ir jie vadovaujasi tomis pačiomis vertybėmis. Beje, alėja Hiutenfelde, kuris yra Lampertheimo miesto dalis, simboliškai buvo pavadinta Kauno rajono alėja.

Labai prasminga yra ir tai, kad kiekvienas apsilankymas Vokietijoje leidžia pasisemti naujų idėjų ir tobulinti savivaldą.

Su Vasario 16-osios gimnazijos direktore Rasa Weiss Kauno rajono savivaldybės vadovai yra aptarę tolesnio bendradarbiavimo klausimus, tarp jų – ir moksleivių mainų programą.

Sąlyčio taškų – daug

„Per dešimt metų įgyvendinome daug prasmingų projektų: dalijomės patirtimi, keitėmės specialistų delegacijomis, dalyvavome sporto, kultūrose renginiuose. Tikiu, kad Vokietijoje koncertavę folkloro ansambliai „Serbentėlė“ ir „Viešia“ jums leido geriau susipažinti su mūsų etnine kultūra. Kauno rajono žmonėms įsiminė Fyrnheimo virėjų klubo „Linksmieji šaukštai“ prisistatymas „Rudens sambarių“ šventėje Raudondvario dvare“, – sąlyčio taškus vardijo V. Makūnas.

Programos „Europos kultūros sostinė 2022“ baigiamajame renginyje dalyvavęs Ch. Engelhardtas teigė: „Iš jūsų verta pasisemti patirties, nes puikiai gebate suderinti tautinius elementus ir šiuolaikines meno formas.“

Su Vokietija sąlyčio taškų esama ir sporte. Kauno rajonas Lietuvos futbolo A lygoje turi savo komandą „Hegelmann“, šiemet ji – antroje turnyro lentelės vietoje. Neseniai pirmaujantį, septynių pergalių seriją turėjusį „Žalgirį“ „Hegelmann“ įveikė 1:3. Su šios komandos pagrindiniu rėmėju Antonu Hegelmannu savivaldybės vadovai dažnai aptaria klubo problemas. Raudondvaryje netrukus vartus atvers šiuolaikinis stadionas, kuriame treniruosis šios komandos jaunimas.

Bergštrasės dziudo imtynininkai yra dalyvavę Laisvės gynėjams atminti skirtame tarptautiniame turnyre Ringauduose, o Kauno rajono sporto mokyklos auklėtiniai taip pat liko sužavėti viešnage šioje apskrityje.

J. Kinderytės nuotr.

Parsiveža sektinų idėjų

„Labai prasminga yra ir tai, kad kiekvienas apsilankymas Vokietijoje leidžia pasisemti naujų idėjų ir tobulinti savivaldą. Būtent Vokietijos pavyzdžiu prieš keletą metų įkurta pirmoji Lietuvoje savanoriška ugniagesių gelbėtojų komanda, – pabrėžė Kauno rajono meras. – Lankydamasis Bergštrasės apskrityje sužinojau apie šeimos darželius, kurie Vokietijoje paprastai vadinami budinčia mama. Šį modelį sėkmingai pritaikėme Kauno rajone. Mus taip pat domina šios šalies vaikų meninio ugdymo patirtis, senyvo amžiaus žmonių globos galimybės.“

Ateities planuose – nemažai vadinamųjų minkštųjų projektų. Vienas naujausių ketinimų – bendradarbiauti tarp pilių. Renhofo pilį, kurią prieš 71 metus įsigijo Vokietijos lietuvių bendruomenė, norima atgaivinti ir įveiklinti. Jos atstovai neseniai lankėsi Raudondvario pilyje, susitiko su Raudondvario dvaro direktore Snieguole Navickiene, aptarė įvairias galimybes dalyvauti bendruose projektuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių