Paveldosaugininkai konsultavo, kaip tvarkyti istorinį Vilkijos miestelį

  • Teksto dydis:

KPD Kauno teritorinis skyrius balandžio 25 d. atliko tikslinį vietos gyventojų metodinį konsultavimą kultūros paveldo vietovėje – Vilkijos miesto istorinėje dalyje.

Pirmiausia gyventojai buvo informuoti apie Nekilnojamojo kultūros paveldo inventorių, pakviesti prisijungti prie inventorizavimo proceso, jiems pateikta medžiaga apie Inventoriaus anketų pildymą.

Paveldosaugininkai taip pat konsultavo, kaip tvarkyti pastatų, esančių saugomos kultūros paveldo vietovės teritorijoje, stogus ir fasadus, kokie jiems keliami paveldosaugos reikalavimai.

Pastebėta, kad pažeidimų Vilkijos miesto istorinėje dalyje nėra itin daug, intensyvūs statybos darbai čia nevykdomi. Atsakyta į klausimus, kada būtina rengti tvarkybos (statybos) projektus, kokie duomenys juose turi būti pateikiami. Gyventojams priminta, kad vykdant žemės kasimo darbus būtina atlikti archeologinius tyrimus, kadangi Vilkijos miesto istorinės dalies vienas iš vertingųjų savybių pobūdžių yra archeologinis.

Apžiūrint miestelį išaiškėjo pastaruoju metu itin aktuali atraminių sienelių, kurių dauguma buvo įrengtos dar sovietmečiu, tvarkymo problema. Vilkijos miesto istorinė dalis išsidėsčiusi kylančiame reljefe, ant Nemuno terasų bei skersai jų įsirėžusių raguvų, tad atraminių sienelių miestelyje yra nemažai. Gyventojus domino ir įvažiavimų į sklypus problemos.

Pritarta, kad reikia pasinaudoti gerąja praktika, kuri suformuota rengiant Čekiškės miesto istorinės dalies bei Kauno miesto pastatų fasadų tvarkybos projektus. Kaip pavyzdį reikia atsirinkti gerus projektus ir pagal juos įgyvendinti tvarkybos darbus. Pastatų savininkams siūlyta pasirengti fasadų paprastojo remonto projektus. Susitikimo dalyviai pritarė nuomonei, kad eikia paraginti Kauno rajono savivaldybę pasirengti fasadų tvarkymo programą. Kadangi gyventojai išreiškė norą dar kartą surengti tokį susitikimą, todėl sekantis vietos gyventojų metodinis konsultavimas numatytas 2023 m. rudenį.

Vilkijos miesto istorinė dalis (unikalus kodas Kultūros vertybių registre 17123) yra regioninio reikšmingumo nekilnojamoji kultūros vertybė, kuriai KPD trečioji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba 2022-12-05 aktu Nr. KPD-SK-466 nustatė vertingąsias savybes ir reikšmingumo lygmenį bei apibrėžė teritorijos ribas.

Nustatytas Vilkijos miesto istorinės dalies vertingųjų savybių pobūdis: archeologinis (lemiantis reikšmingumą); architektūrinis (lemiantis reikšmingumą, tipiškas); istorinis (lemiantis reikšmingumą, svarbus); kraštovaizdžio; urbanistinis (lemiantis reikšmingumą, retas). Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo 8 straipsnio 12 dalyje nurodyta, kad Kultūros vertybių registro duomenys yra vieši ir skelbiami tinklalapyje https://kvr.kpd.lt/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
nepaminejo kad paveldas ne 1 tik 1 miestas o visa Lietuva is kurios nato daro karini poligona neatsiklausdama tautos o tie /apsaugininkai/ tik del ivaizdzio kad sumazint emocijas zmoniu kurie nuosirdziai myli savo gimtyne ir vejami sios vasalsaikos del nepakeliamu gyvenimo salygu siu paradoksiniu vampyru gerianciu vaiku krauja ...z..=0
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių