Petrašiūnų elektrinėje – šiuolaikinio meno transformacijos

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 90 metų skaičiuojanti Petrašiūnų elektrinė savo erdves atvėrė menininkams, kurie specialiai šiai erdvei sukūrė šviesų, garso ir aplinką sujungiančią instaliaciją. Visą savaitgalį šias erdves galės pamatyti „Kauno energijos“ festivalio „Transformacijos“ lankytojai.

Trys skirtingos erdvės

Net tris dienas niūrias industrines patalpas užlies garso, šviesų ir aplinkos objektų sinergija. Petrašiūnų elektrinėje per kelis pastato aukštus nusidriekė instaliacija „Lengvai pakylėtas slėgis“.

Viena pagrindinių instaliacijos idėjų – įdėmiai pažvelgti į jėgaines aplinką, čia esančias detales, inžinerinius elementus ar vykstančius procesus. Kartu menininkai sukūrė galimybę industrinėse erdvėse sutikti ir netikėtų dalykų, tokių kaip žaibas ar milžiniškas helio balionas.

„Norėjosi, kad tokia iš pirmo žvilgsnio slegianti aplinka lengvai pakiltų. Todėl pirmame sluoksnyje yra sunkiosios dalelės, kur žmogus nelabai gali pajudinti, kitame jis jau gali vaikščioti, pajausti biokurą, o trečiame – tarsi garas, kurio negalima paliesti, tačiau jis gali transformuotis į vis kitokius polius. Tiesiog norėjosi šią erdvę kitaip pakalbinti, kažką išryškinti arba kaip tik paslėpti, kad būtų galima pajausti jėgainės aplinką“, – meninės instaliacijos koncepciją pristatė vienas kūrinio autorių menininkas Jurgis Paškevičius.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Šviesos akcentai

Per tris aukštus išdėliotą instaliaciją „Lengvai pakylėtas slėgis“ stiprina specialiai kurti šviesos elementai.

„Buvo labai įdomu į šią erdvę pažiūrėti skirtingais rakursais. Teko ieškoti būdų, kaip viską įgyvendinti, tad po šio projekto tikrai turėsiu daugiau patirties. Tokioje didelėje erdvėje reikėjo apriboti dienos šviesos patekimą. Tada kelias dienas su elektrikais atkūrėme senojo katilo šviesos komponentus, juos reikėjo suderinti su naujais įrenginiais. Šviesa galėjome paryškinti pastato architektūrą, kurti įvairialypę terpę“, – kalbėjo šviesų dailininkas Julius Kuršis.

Norėjosi šią erdvę kitaip pakalbinti, kažką išryškinti arba kaip tik paslėpti, kad būtų galima pajausti jėgainės aplinką.

Menininkas tikino, kad galutinis rezultatas tikrai džiugina, tačiau iki tol teko padaryti daug žiūrovui nematomo darbo. Štai elektros laidus teko tiesti tarp senų konstrukcijų, tad elektrikai landžiojo siauriais tarpais, buvo tars šachtininkai. „Tikrai didelis džiaugsmas, kad reikėjo labai daug fantazijos“, – pridūrė kūrėjas.

Užburianti muzika

Siekiant sustiprinti Petrašiūnų elektrinės erdvės pojūtį, kompozitorius Antanas Dombrovskij ieškojo įvairių garsų, kurie sudarytų vandens garsų įspūdį. Ieškant tinkamiausių garsų teko net įrašinėti virdulyje verdančio vandens garsus, kurie jėgainės aplinkoje suskambo tarsi traškančio ledo garsai.

„Kurdamas garso takelius rėmiausi vandens būsenomis, todėl apatiniame aukšte yra tokia sunkesnė muzika, tarsi ledo, viršuje jau skamba lengvesni garsai. Žinoma, ir viršutiniuose aukštuose šiek tiek persipina žemesnių dažnių garsų iš apačios, tad kuriama tokia bendra mistinė nuotaika“, – pasakojo garso inžinierius, Petrašiūnų elektrinės instaliacijai sukūręs šešiolika garso takelių.

Kūrėjas pripažino, kad reikėjo labai gerai apgalvoti kiekvieną garsą, nes tokioje neįprastoje menui erdvėje kai kas gali pasimesti, o kiti garsai nuaidėti tolyn ir taip tarsi kamuoliukas atsimušti į metalo konstrukcijas. „Tikrai daug eksperimentavom“, – pridūrė A. Dombrovskij.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Atviri visuomenei

Tokiai meniniai avantiūrai pritaikant Petrašiūnų elektrinę teko ieškoti daug kūrybinių sprendimų, kurie sujungtų ir senus įrenginius, ir naujus elementus bei specialias detales.

Dėl riboto jėgainės ploto reikėjo pasitelkti fantaziją ir tiesiant instaliacijai būtinus elektros laidus, ir kaip į patalpas įvežti keltuvus ar kitą reikiamą įrangą. Žinoma, teko apgalvoti ir įvarius saugumo aspektus nes objektas vis dar veikiantis.

„Kai parodėme erdvę kūrybinei komandai „Salto“, nusprendėme, kad čia tikrai galima kažką įdomaus sukurti. Žinoma, tai yra veikiantis strateginis gamybinis objektas, todėl kiekvienas žingsnis derintas su mūsų saugos darbuotojais. Įdomu, kad elektrinės pavadinimas – istorinis, nes elektra čia nebegaminama. Petrašiūnų elektrinėje iš biokuro gaminama miesto šiluma“, – kalbėjo „Kauno energijos“ atstovas Šarūnas Bulota.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Meninė instaliacija „Lengvai pakylėtas slėgis“ yra pirmą kartą organizuoto „Kauno energijos“ festivalio „Transformacijos“ baigiamasis akcentas. Šiuo renginiu pažymėtas centralizuotai šilumą kauniečiams gaminančios ir tiekiančios bendrovės veiklos 60-metis. Festivalyje organizuotas ir pirmasis Kaune industrinių ekskursijų ciklas, fotoparoda „Energijos srautas“, sulaukę didelio visuomenės susidomėjimo. Neabejojame, kad ir į Petrašiūnų elektrinę suplūs žmonės ir instaliaciją aplankys apie 3 tūkst. lankytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Kičas, į kurį sudedami nemaži pinigai iš "projektų", ar daugiau nėra į ką investuoti?.

AAA

AAA portretas
Kažkodėl dar vis madingos tokios kvailystės:(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių