Pritarta: Senamiestyje keisis parkavimo įkainiai

Kauno Senamiestyje nuo rugpjūčio 1 dienos liks tik viena parkavimo zona, kurioje valandai palikti automobilį kainuos 2 eurus. Be to, mokestis bus taikomas visą parą.

Tokio sprendimo reikėjo, nes praėjusį mėnesį Kauno taryba buvo pritarusi Senamiestyje įvesti mažų emisijų zoną. Ji skirta tam, kad vairuotojai Senamiesčio nekirstų tranzitu. Mokestis už įvažiavimą į šią zoną – 2 eurai. Tokia suma nuo rugpjūčio 1 dienos sutaps su valandiniu parkavimu, tad norintys tiesiog kirsti istorinę Kauno vietą, mokės 2 eurus, o tie, kurie užsibus, šis mokestis bus įskaičiuotas už pirmąją stovėjimo valandą.

„Sprendimas reikalingas dėl galimybės vairuotojams, sumokėjus Senamiesčio sumažintos taršos mokestį, nemokėti rinkliavos už transporto priemonės stovėjimą Senamiesčio zonoje vieną valandą. Todėl siūloma abi zonas prilyginti vienai, pigesnei zonai, kurioje automobilio stovėjimas valandą kainuotų 2 eurus. Dabar Rotušės aikštėje parkavimas kainuoja 2,5 euro už valandą“, – „Kauno dienai“ yra aiškinęs biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ vadovas Justas Limanauskas.

Taryba patvirtino naujus Senamiesčio parkavimo zonos įkainius. Tačiau vairuotojai turėtų atkreipti dėmesį, jog įsigaliojus sprendimui, parkavimo mokestis bus taikomas visą parą. Iki šiol visomis valandomis reikėjo mokėti tik prie Rotušės, o nuo rugpjūčio 1-osios – visame Senamiestyje. Už tokį sprendimą balsavo 29 tarybos nariai, devyni susilaikė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Metiniai leidimai

Senamiestyje gyvenantiems kauniečiams bus sudarytos galimybės įsigyti metinį parkavimo leidimą, jei žmonės nėra susiformavę sklypų ir stato automobilius mokamoje zonoje.

„Metinio parkavimo leidimo kaina nesikeičia, kainuos tiek pat, kiek ir kitose Kauno miesto rinkliavos zonose – 50 eurų metams. Senamiesčio gyventojams įvažiavimo leidimai į Senamiesčio sumažintos taršos zoną bus išduodami nemokamai“, – aiškino J. Limanauskas.

Senamiesčio gyventojams įvažiavimo leidimai į Senamiesčio sumažintos taršos zoną bus išduodami nemokamai.

Tiesa, priėmus šį sprendimą, lengvatinį leidimą bus galima įsigyti tik vienam automobiliui, antram automobiliui metinis leidimas Senamiestyje kainuos kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų. Turintiems metinius leidimus, mažų emisijų zonos mokestis nebus taikomas.

Kiek anksčiau miesto atstovai yra aiškinę, kad mažų emisijų zonoje nekilnojamojo turto turintys asmenys ar nuomininkai galės gauti nemokamus leidimus. Jų skaičius bus išduodamas pagal tai, kiek asmuo ar verslas turi įrengtų stovėjimo vietų. Pavyzdžiui, jei name penki butai ir penkios stovėjimo vietos, tik tiek leidimų žmonės ir galės gauti. Jei vietų įrengta daugiau, nei yra nekilnojamojo turto vienetų, leidimų skaičius bus atitinkamai didinamas.

Mažins tranzitą

Pasak savivaldybės, įdiegti mažų emisijų zoną Senamiestyje reikėjo būtent dėl tranzito, kai vairuotojai net nestabteli ir važiuoja Senamiesčiu, taip trumpindami kelią, ar rieda šiomis gatvelėmis išvis be konkretaus tikslo. Taip ne tik sudaromos spūstys, bet ir keliamas triukšmas, didėja oro užterštumas.

Dabar vienuolikoje vietų įrengtos švieslentės ir automobilių numerių skenavimo sistemos, pro kurias galima patekti į Kauno Senamiestį. Jos jau kurį laiką veikia ties Šv. Gertrūdos, Gimnazijos, Birštono gatvėmis ir Karaliaus Mindaugo prospektu.

Skaičiuojama, kad vidutiniškai kas mėnesį į šią zoną įvažiuoja apie 44 tūkst., o per dieną – 1,5 tūkst. automobilių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojas

Gyventojas portretas
Tu gal matijošaiti visai nukvakai? Esame 4 asmenų šeima, kaip tu įsivaizduoji šeimos logistiką su viena mašina? Ir dar manai kad šeimai 1000 eur metams čia niekis? Ok ok palauk....

Lazdele

Lazdele portretas
Verslas nenusisekė rusyne, tai iš žmonių prisivogs ponas

AL

AL portretas
Palyginus su Birštono gatvėje kamštyje stovinčių automobilių tarša į Senamiestį įvažiuojantys automobiliai tėra maža problema. Apmokestinti reiktų pravažiavimą Birštono gatve, o ne važiavimą per Senamiestį tranzitu kur ir taip nelabai yra kur nuvažiuoti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių