Studentų skveras – kaip močiutės daržas?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Studentų skveru pavadinta Vienybės a. dalis tarp Vytauto Didžiojo (VDU) ir Kauno technologijos (KTU) universitetų šiuo metu akį traukia gėlynų margumu, tačiau pats akademinis jaunimas šią erdvę norėtų matyti kitokią.

Studentų skveru pavadinta Vienybės a. dalis tarp Vytauto Didžiojo (VDU) ir Kauno technologijos (KTU) universitetų šiuo metu akį traukia gėlynų margumu, tačiau pats akademinis jaunimas šią erdvę norėtų matyti kitokią.

Ir giria, ir peikia

"Džiugu, kad viešojo transporto stotelei suteikė Studentų skvero pavadinimą – tai labiau atkreipia visų miestiečių dėmesį į šią erdvę tarp dviejų universitetų. Kai išpjovė medžius, dabar čia daugiau vietos, daugiau laisvės, bet laukiame didesnių pokyčių", – sakė Studentų skvere sutikta būsimoji politikos analitikė iš KTU Austė Labonaitė.

Studentai skvere norėtų daugiau suoliukų ar net greta jų įrengtų staliukų, kur galėtų leisti laiką. "Per pertraukas tarp paskaitų galėtume čia susėsti, užkąsti savo atsineštų užkandžių", – leido sau pasvajoti antrakursė A.Labonaitė.

"Labai prastai. Bent jau medžių nereikėjo išpjauti – buvo bent kažkoks pavėsis, o dabar karštą dieną ant suoliuko negali prisėsti, nes iškepsi. Ir tie augalai man kažkodėl labai primena močiutės daržą kaime", – kritišką nuomonę dėstė VDU lietuvių filologijos ketvirtakursis Joris.

Skvere pakalbinti iš studentiško amžiaus jau išaugę praeiviai nebuvo tokie kritiški. "Šita vieta tikrai pagražėjo, daugiau tvarkos atsirado, ko nepaskysi apie kitas Kauno vietas. Daug gėlių, gražūs augalai", – dairydamasi po skverą bandė įvertinti muzikė Nomeda Juozeliūnienė. Ji sakė pavėsio skvere nepasigendanti, nes saulės Lietuvoje ir taip trūksta, o priebėgą nuo jos suteikia skvere likusios liepos ir šešėlį metantys pastatai.

Studentų skvere esančio spaudos kiosko pardavėja Diana Lukoševičiūtė negailėjo gerų žodžių Studentų skverui: "Skveras prižiūrimas, augalai laistomi. Tiesa, vieną suoliuką jau kažkas nunešė. O labiausiai ši vieta bus studentiška tada, kai į universitetus vėl susirinks studentai", – šyptelėjo mergina.

Ji sakė studentišką dvasią šioje miesto erdvėje jau spėjusi pajusti, kai vyko būsimųjų studentų priėmimas. "Skvere skambėjo muzika, buvo susmaigstytos fakultetų vėliavėlės, būsimieji studentai galėjo fotografuotis. Manau, kad rudenį čia veiksmo bus dar daugiau", – prognozavo D.Lukoševičiūtė.

Didžiosios permainos – ateityje

"Kol kas didesnių pokyčių studentų skvere neprognozuojame. Diskutavome su urbanistais. Jų nuomone, šios erdvės konstrukcija nekeičiama, nes tai saugoma paveldo Naujamiesčio erdvė. Dabar pagrindinis akcentas – nauji gėlynai ir suoliukai", – aiškino savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pasak jo, netrukus skvere atsiras 23 nauji suoliukai, baigiama atnaujinti 11 senųjų. Tuo rūpinasi KTU bendruomenė. VDU studentai kartu su Botanikos sodo specialistais sodino gėlynus, kuriuos dabar ir prižiūri. Jau buvo tapę įprasta pėstiesiems skirtoje zonoje šalia KTU statyti automobilius. Dabar Studentų skverą nuo automobilių saugo vazonai su augalais.

"Savivaldybės lėšomis buvo išpjauti kai kurie medžiai, pakeistos labiausiai susidėvėjusios grindinio plytelės. Didesni pokyčiai Studentų skvere bus galimi tik tuomet, kai prasidės Vienybės a. rekonstrukcija", – pastebėjo A.Pakalniškis.

Pavasarį buvo siūlyta Studentų skvere pastatyti gigantišką paminklą Jonui Jablonskiui. Šią idėją gerokai sukritikavo Kauno architektai ir menininkai. A.Pakalniškis tikino dabar neturįs jokių žinių apie šios idėjos įgyvendinimą.

Jaunimas nori pievos

Kad kalbos apie J.Jablonskio paminklą Studentų skvere pritilo, prasitarė ir VDU Studentų reikalų tarnybos direktorius Mantas Simanavičius. Jis aktyviai rūpinosi, kad Studentų skveru pavadinta erdvė pasikeistų.

"Čia turi būti socialinė erdvė susitikti ir bendrauti. Studentai čia rinksis, jeigu bus gražu. O jeigu Studentų skvere sugebėsime surengti įvairių renginių, ši vieta bus patraukli visiems miestiečiams", – savo viziją dėstė N.Simanavičius.

Jis taip pat pripažino, kad Studentų skvere tikėtasi kardinalesnių pertvarkų. "Skveras nėra kokia nors nauja erdvė – čia atliktos tik nedidelės korekcijos, kurios taip pat dar nebaigtos. Laukiame, kada bus pastatyta daugiau suoliukų. Bet ir tai, kas padaryta, – jau geriau negu nieko", – optimizmo nestokojo VDU Studentų reikalų tarnybos direktorius.

Anot jo, studentai norėtų, kad skvere būtų daugiau žalios vejos, ant kurios būtų galima ir pasėdėti, ir net pasivaišinti, juolab kad tarpukariu šioje vietoje žaliavo nemaži žolės plotai.
"Medžiai skvere iškirsti atsižvelgus į landšafto specialistų patarimus. Jų manymu, jie užgožė architektūrą, o ją padėtų išryškinti apšvietimas tamsiuoju paros metu. Būtų puiku apšviesti tarpukario architektūros pastatą – Išeivijos institutą, tik pirmiausia reikėtų sutvarkyti jo fasadą", – įsitikinęs M.Simanavičius.

VDU Studentų reikalų tarnybos direktorius gana atsargiai vertina savivaldybės atstovų pažadus skverą pertvarkyti iš esmės rekonstruojant Vienybės a. "Jeigu rekonstrukcija vyks pagal tokį projektą, kuriam buvo skelbiamas konkursas, tai neatitiks studentų lūkesčių, nes aikštė turėtų būti kaip urbanistinė erdvė, kur net medžiai auga tam tikrose klombose, o studentai svajoja apie pievelę", – palygino M.Simanavičius.

Jo nuomone, ši erdvė yra svarbi ir matoma ne tik dviejų universitetų bendruomenėms, bet ir visai miesto visuomenei, todėl ir tvarkyti ją reikėtų išmintingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gaila

gaila portretas
atejo vienas "genijus" ir viskas isnyko. Botanikos sodo prestizas irgi sekmingai baigs sunykt.

Ir vis dėlto

Ir vis dėlto portretas
nors ir labai simpatizuoju studentams, nes pats toks buvau, nelabai suprantu, kodėl reikėjo keisti autobusų stotelės pavadinimą, kuo užkliuvo Daukanto vardas, daug dešimtmečių žymėjęs šią viešojo transporto sustojimo vietą? Juk yra Studentų gatvė, yra ir stotelė tokiu vardu Baranausko gatvėje, o Studentų skvero stotelė Donelaičio gatvėje įneša daugiau painiavos, vyresni žmonės dažnai sutrinka. Nežinau, kam čia šovė tokia "geniali" mintis keisti stotelės pavadinimą net nepasitarus su visuomene, bet manau, kad tai nėra protingas žingsnis.

Gaila,

Gaila, portretas
Vaizdas tragiškas... Ir kam reikėjo medžius išvanoti... Deja, Kauno valdžios toks požiūris, kad kuo medžių ir žalumos mažiau, tuo jiems geriau...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių