Valdininkų piknikas: darbo metu ir su brendžiu

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

„Lietuvos geležinkeliai“ skelbia apie didžiausią krizę per visą įmonės veiklos istoriją. Bet, kaip paaiškėjo, neregėtas nuosmukis biudžetinei įstaigai netrukdo darbo metu organizuoti piknikus.

Užkūrė kepsninę

Penktadienis. Darbo diena. 14 val. Girionyse miško keliuku į nuošalią vietą prie Kauno marių rieda lengvieji valdiški automobiliai. Kai kurie jų atriedėjo net iš Klaipėdos. Štai ir pavėsinė, suoliukai, marių pakrantė. Netrukus poilsio aikštelėje šurmuliuoja kelios dešimtys žmonių: dauguma jų arba visi yra valstybės valdomos akcinės bendrovės  „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) darbuotojai. Pagal įmonėje patvirtintą tvarką penktadieniais darbo diena jiems turėtų baigtis 15.45 val.

Šalia pavėsinės pastatoma kepsninė. Apie 14.30 val. tarp pušų jau sklando kvapnus dūmelis. Ant suolų ir pavėsinės stalo išdėliojami iš automobilių sunešti užkandžiai, gėrimai, tarp jų – alus ir brendis. Nuotaika, atrodo, puiki. Kelios dešimtys kolegų linksmai bendrauja, gurkšnoja.

Linksma: poilsio aikštelėje darbo metu bendravo, užkandžiavo, gurkšnojo kelios dešimtys biudžetinės įstaigos darbuotojų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Valstybės valdomos bendrovės, kaip įtariama, tarnybiniai automobiliai stovi netoliese: jie, tikėtina, pasitarnaus, jei pobūviui ko nors pristigs.

„Kauno dienos“ žurnalistams pasisveikinus ir pasiteiravus, kas vadovauja darbo metu vykstančiam jaukiam kolegų susibūrimui, draugiškai nusiteikę žmonės nurodė netoli pavėsinės su bičiuliais besišnekučiuojantį Rolandą Šlepetį. Jis – LTG Verslo saugumo vadovas, kuris tarsi turėtų rūpintis, kad kiti darbuotojai nepažeidinėtų nustatytos tvarkos.

Renginys miške prasidėjo apie 14 val. Buvo kepami šašlykai, užkandžiaujama, vaišinamasi alumi, brendžiu.

Dangstė savo personą

R.Šlepetys, be to, yra Specialiųjų tyrimų tarnybos įkurtos organizacijos Skaidrumo akademija vienas mentorių, akademijos nariams teikiantis ekspertines įžvalgas ir gerąsias patirtis apie skaidrumo įmonėse standartus.

Tačiau su netikėtai pasirodžiusiais „Kauno dienos“ žurnalistais skaidrumo jis vengė: nenorėjo atskleisti savo tapatybės ir pareigų, reikalavo pateikti pažymėjimus, vengė atsakyti į klausimus.

Susidarė įspūdis, kad specialistas dangstėsi ir slapukavo.

Dangstėsi: vienas iš pikniko šile organizatorių LTG Verslo saugumo vadovas R.Šlepetys (centre) žurnalistams nenorėjo prisistatyti. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Kiek pasvarstęs, jis ir šalia buvę dar keli kolegos dėstė, kad LTG nekepa bandelių, tad, suprask, nebūtina nuolat stovėti šalia konvejerio, o darbo valandų reglamentas kartais gali būti kaip ir savotiškas formalumas, kurio esą nebūtina mirtinai laikytis.

Be to, samprotavo prisistatyti pabrėžtinai vengiantys pašnekovai, LTG šaliai yra labai reikšminga įmonė, tad tiesmukiškai taikyti kažkokius valandų standartus galbūt nėra prasminga ir pan. Dar buvo miglotai užsiminta apie nuotolinio darbo specifiką ir perspektyvas.

R.Šlepetys ir šalia jo buvę keli kolegos nepateikė dalykiškų paaiškinimų apie piknike pastebėtą alkoholį, netoliese sustatytus ir, kaip reikalauja tarnybinių automobilių naudojimo taisyklės, logotipais nepažymėtus tarnybinius automobilius. Nekomentavo, kaip į darbo valandų grafiką integruojamas šašlykų kepimas, gurkšnojimas, buvimas atokiame gamtos kampelyje.

„Čia vyksta timbildingas (komandos kūrimas – red. past.)“, – po kurio laiko pridūrė R.Šlepetys.

Dideli nuostoliai

Darbo metu šile prie Kauno marių surengtas pobūvis su vaišėmis nesuprantamai ir drastiškai atrodo LTG slegiančios krizės kontekste.

Bendrovės LTG akcininkas yra Lietuvos valstybė – jai priklauso 100 proc. akcijų. Gegužės mėnesį beveik 2 tūkst. LTG darbuotojų buvo įspėti apie atleidimą.

Skelbiama, kad tokių priemonių verčia imtis po Rusijos Ukrainoje pradėto karo pritaikytų tarptautinių sankcijų poveikis, dėl kurio LTG praras ir jau praranda didžiausius per savo veiklos istoriją krovinių kiekius ir neteks 150 mln. eurų pajamų.

Aiškindama apie didelės dalies darbuotojų atleidimo būtinybę bendrovė nurodo, kad tenka mažinti sąnaudas ir didinti veiklos efektyvumą.

„Dabar yra būtini šie skausmingi sprendimai. Mažindami komandą privalome užsitikrinti galimybes jos augimui ateityje, kai atrasime nišų tolesnei veiklai“, – apie pokyčių prasmę žiniasklaidai neseniai kalbėjo LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

Atliks tyrimą

„Kauno diena“ LTG paprašė pakomentuoti penktadienio popietės renginį, paaiškinti svarbias aplinkybes.

Paprašėme informuoti, kokie buvo Girionyse vykusio renginio darbiniai tikslai, užduotys? Kaip pavyko tas užduotis įgyvendinti?

Kieno iniciatyva, nurodymu vyko renginys miške? Kas dalyvavo renginyje? Kokios buvo R.Šlepečio, tarnybinės užduotys?

Kaip į pikniko vietą suorganizuotas nuvykimas ir parvykimas? Kokiomis transporto priemonėmis buvo naudojamasi?

Laipsniai: šile pramogaujančiųjų aplinkoje buvo ir alkoholio butelių. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Atkreipėme LTG dėmesį, kad šalia pikniko vietos esančioje automobilių aikštelėje stovėjo ne vienas, redakcijos žiniomis,  LTG priklausantis automobilis (pridėjome kelias nuotraukas). Teiravomės, kiek iš viso tarnybinių automobilių vyko į renginį miške? Kokie motyvai, LTG nuomone, pateisintų tarnybinių automobilių naudojimą tokiais tikslas – t.y., kaip galima spėti, piknikui organizuoti?

Priminėme, kad pagal Tarnybinių lengvųjų automobilių naudojimo biudžetinėse įstaigose taisykles tarnybinius automobilius privaloma pažymėti įstaigos logotipais. Paprašėme paaiškinti, dėl kokių priežasčių logotipų nebuvo ant į mišką atvykusių tarnybinių LTG automobilių?

Paprašėme paaiškinti, kaip kelionė į aptariamą renginį deklaruota kelionės lapuose? Prašėme pateikti tokio lapo pavyzdį, kelionės maršruto pavyzdį.

Klausėme, kokiomis lėšomis finansuotas renginys Girionių šile? Kiek tai kainavo?

„Bendrovėje LTG darbo diena penktadienį, kaip nurodoma Tvarkos taisyklėse, baigiasi 15.45 val. Renginys miške prasidėjo apie 14 val. Buvo kepami šašlykai, užkandžiaujama, vaišinamasi alumi, brendžiu. Kaip tai suderinama su darbo tvarka ir kitais ne tik biudžetinių įstaigų darbuotojams keliamais reikalavimais?“ – teiravomės LTG nusiųstame laiške.

Pabrėžė aukštus standartus

Redakcijai atsiųstame komentare LTG Ryšių su visuomene vadovės Lauros Gabrilavičiūtės komentare rašoma:

„Jūsų aprašyta situacija bendrovei yra žinoma – tuo metu turėjo vykti komandos formavimo renginys. Norime pabrėžti, kad bendrovėje galioja nulinės alkoholio tolerancijos politika. Alkoholio vartojimas tiek darbo metu, tiek ir viešoje vietoje yra nepateisinamas. Atsiprašome dėl tokio darbuotojų elgesio, į jį reaguojame iškart. Užtikriname, kad alkoholiui įsigyti įmonės lėšos nebuvo panaudotos.

Dėl šios situacijos nedelsdami imamės veiksmų ir vidaus auditas pradeda vidinį tyrimą – jis atsakys į kylančius klausimus ir leis priimti šioje situacijoje reikalingus sprendimus. Kai tik turėsime tyrimo rezultatus ir priimsime sprendimus, apie juos informuosime.

„Lietuvos geležinkelių“ darbuotojams keliami aukščiausi elgesio standartai – darbuotojai privalo laikytis tiek teisės aktų reikalavimų, tiek įmonių grupėje galiojančio etikos kodekso, vertybių ir kitų taisyklių. Bet koks tam prieštaraujantis elgesys yra netoleruotinas. Darkart dėl to atsiprašome, apie sprendimus informuosime tada, kai jie bus priimti.“

Į piknikus reikia važiuoti savo arba viešuoju transportu.

Turtas – mokesčių mokėtojų

Pobūvio šile ypatumus „Kauno dienai“ pakomentavęs Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pavaduotojas Andrius Bagdonas pabrėžė, kad visų valstybei priklausančių įstaigų turtas yra pirktas mokesčių mokėtojų lėšomis.

„Kalbant apie galimus pažeidimus, reikėtų situaciją išanalizuoti išsamiau, bet būtina pabrėžti, kad tarnybinių automobilių naudojimo tokiems tikslams tikrai nepateisinčiau, nes tie automobiliai yra skirti darbo reikalams. Į piknikus reikia važiuoti savo arba viešuoju transportu.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Siūlyčiau įstaigos vadovui labai rimtai apgalvoti, ar tinkamai elgiasi darbuotojai. Jei darbo metu įmonė organizuoja piknikus ir tai vadina timbildingu, tai man atrodo, kad vadovas ne visiškai tiksliai interpretuoja komandos stiprinimo galimybes. Tokius dalykus galima suorganizuoti ir po darbo, laisvalaikio metu ir nenaudoti biudžeto lėšų. Raginčiau visus valstybinių įstaigų vadovus neužmiršti, kad jiems patikėtas turtas yra nupirktas mokesčių mokėtojų lėšomis ir tą turtą privaloma naudoti atsakingai, nes tokios ir panašios situacijos sukelia pagrįstą mokesčių mokėtojų pyktį, kad neracionaliai, neefektyviai naudojamos jų sumokamos lėšos“, – atkreipė dėmesį Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pavaduotojas A.Bagdonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uraaaa

Uraaaa  portretas
Balius festivalius valio valiovalio , o kai brendzio koala tada uraaa

Jemelia

Jemelia portretas
Saunuoliai,pabaliavojo ir prieme gera sprendima nepraleisti kacapu traukiniu ir Karaliauchiu!

Anonimas

Anonimas portretas
Įdomūs komentarai... o prie ko čia privati įmonė ir mokesčių mokėtojai? Taigi privati įmonė apmoka tiems žmonėms algas iš savo ne šalies biudžeto. Tai ką kaso kokie veikla jie užsiima kolektyvo susibūrimo metu?
VISI KOMENTARAI 136

Galerijos

Daugiau straipsnių