A. Paleckis teisme nepripažįsta šmeižęs L. Kasčiūną ir niekinęs partizanus

Kauno apylinkės teismas trečiadienį atvertė bylą, kurioje už rengimąsi šnipinėti Rusijai nuteistas Algirdas Paleckis kaltinamas Seimo nario Lauryno Kasčiūno šmeižimu ir partizanų niekinimu – A. Paleckis pareiškė kaltės nepripažįstantis.

Posėdžiui pirmininkaujančio Kauno apylinkės teisėjo Virginijaus Kalkausko paklaustas, ar pripažįsta kaltę dėl inkriminuojamų dviejų nusikalstamų veikų, A. Paleckis sakė „ne“.

Jis nurodė trečiadienį iš esmės sutinkantis duoti parodymus. „Teismui kilus klausimų, sutikčiau atsakyti“, – sakė kaltinamasis.

Teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti bylą nedalyvaujant liudytojams, L. Kasčiūno bendražygiams Seimo konservatorių frakcijoje Matui Maldeikiui, Paulei Kuzmickienei ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Specialiųjų tyrimų skyriaus vedėjui Rytui Narvydui, kurie bus pakviesti po pertraukos.

Nuspręsta apklausti nukentėjusįjį L. Kasčiūną, liudytoją Andrių Naką, pradėti A. Paleckio apklausą.

L. Kasčiūnas teisme nurodė, kad byla yra ne tiek dėl jo paties, kiek dėl jo vadovaujamo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto ir „reiškinio apskritai“.

„Daug svarbiau, kad šioje byloje fiksuotas žeminimas ir diskreditacija mūsų laisvės kovų, tai reikia matyti platesniame kontekste. Nes karą prieš Ukrainą kariaujanti Rusija, okupavusi dalį teritorijų, tokią informaciją naudoja kaip propagandinį instrumentą bandydama pateisinti savo agresiją. Prieš mūsų valstybę ir kitas valstybes“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Iš esmės pavadinti žmogų ir Seimo komitetą nacistiniu reiškia priskirti šiems žmonėms nacizmo nusikaltimus, kurie, turbūt, yra vieni kraugeriškiausių kartu su komunizmo nusikaltimais, per visą istoriją.

Jis teigė, kad nacizmas yra žiaurus režimas, sukėlęs Holokaustą, lėmusį šešių milijonų žydų įvairiose pasaulio valstybėse išžudymą, kitų tautų naikinimą.

„Iš esmės pavadinti žmogų ir Seimo komitetą nacistiniu reiškia priskirti šiems žmonėms nacizmo nusikaltimus, kurie, turbūt, yra vieni kraugeriškiausių kartu su komunizmo nusikaltimais, per visą istoriją. (...) Nei aš, nei mano vadovaujamas komitetas tokių pareiškimų niekada nedarėme“, – tvirtino L. Kasčiūnas.

Jis pareiškė neteikęs ir neteiksiantis šioje byloje civilinio ieškinio, tik „norintis apsibrėžti, ar toks nacizmo termino vartojimas yra galimas“.

Teismo posėdyje trečiadienį prokuroras pagarsino kaltinamąjį aktą.

Juo remiantis, L. Kasčiūną žeminančią informaciją A. Paleckis perdavė iš Kauno kalėjimo, medžiagą platformos „YouTube“ kanale „Ekspertai.eu“ patalpino A. Nakas, nežinojęs apie nusikalstamą veiką.

A. Paleckio įraše teigta, neva L. Kasčiūno vadovaujamas NSGK yra „nacistinis komitetas“, o L. Kasčiūnas siekia apriboti žiniasklaidos laisvę.

„Kadangi pats Kasčiūnas buvo nacistinės partijos narys (...), jis nori, dar kaip žinote, pakeisti Baudžiamąjį kodeksą, kad visi tie, kurie kalbėtų prieš nacionalinį saugumą, būtų sodinami į kalėjimą“, – kaltinamajame akte cituojamas vienas iš A. Paleckio teiginių.

Anot prokuratūros, pateikdamas Lietuvos pokario ginkluotą rezistenciją kaip JAV padarytą žalą Lietuvai, A. Paleckis taip pat menkino pokario ginkluotos rezistencijos dalyvius, priskyrė jiems tik neigiamus kovos motyvus nutylėdamas rezistencinės kovos tikslą ginti Lietuvos laisvę.

Vaizdo ir garso įrašas buvo prieinamas nuo 2022 metų spalio dienos iki 2023 metų birželio.

Pasak prokurorų, A. Paleckio atsakomybę sunkina tai, kad nusikalstamą veiką jis padarė būdamas teistas už tyčinį nusikaltimą neišnykus teistumui, t. y. būdamas recidyvistu.

Buvęs politikas ir diplomatas A. Paleckis pirmosios ir antrosios instancijos teismuose buvo nuteistas už šnipinėjimą Rusijai, pernai birželį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) perkvalifikavo jo veiksmus į rengimąsi šnipinėti ir pusmečiu, iki pusšeštų metų, sumažino jam skirtą laisvės atėmimo bausmę.

A. Paleckis šiuo metu atlieka bausmę Kauno kalėjime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reziume

Reziume portretas
Šunaujai: Buvai, esi ir liksi . . .ten pat ir toks pat.

mongoloidiniai mišrūnai

mongoloidiniai mišrūnai portretas
kalba šunų kalba. Nesupranta kalės ir išako mišrūnai kad mongoloidas tai žmogus. O ne kažkoks išsigimėlis, kalės atsivestas šakalas su asilo ausim. Nėra kuo didžiuotis visokiais mėlynais vandenim. Kai lit ovcy grobė ir žudė. Nes paskesnis mūšis buvo Vorsklos. Ir tai buvo ne šiap pralaimėjimas o LDK pabaigos pradžia. Bent taip rašė istorikas habil. dr. Gudavičius. Juokiasi paskutinis. Lietuvių okupuota vos ne visa Rusija okupantus sutrepeno ir po savim paguldė. Įpylė to mongolų kraujo lietuvaitėm iki ausų. O Muravjovo kazokai dar bizūnų gerokai įpylė skeltanagiam Muravjovo kazokai lietuvaites birbino vardo neklausdami. Ir jlem už tai jokios atsakomybės. Skatynos pamiršo kad lenkai vos ne pusę lietuvos nukirpo. Ir jei ne kruvinas bolševikas sralinas Wilno būtų lenkijos miestas.O Memellandas tikrai ne lietuvos.

kupranugaris / sodo kaimynas /

kupranugaris / sodo kaimynas / portretas
kasciunas gal toks gime o gal dabar tapo povu su stima?
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių