Papasakojo, kaip jautėsi surasti vaikai: buvo neramu, nes sulaikymas tikrai nestandartinis

  • Teksto dydis:

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė „Labas vakaras, Lietuva“ laidai sakė, kad suradus pagrobtus vaikus, jie buvo saugiai perduoti globėjui taikiai, be stipriai traumuojančios patirties. Plačiau – LNK reportaže.

– Koks likimas laukia šių vaikų?

– Kol kas prognozuoti labai sunku. Kai gavome žinią iš savo partnerių apie rastus vaikus, vaiko teisių specialistai nedelsdami atvyko į įvykio vietą, atvyko ir globėjas. Vaikai buvo saugiai perduoti globėjui, nekilo jokių nesklandumų. Vaikai grįžo į saugią aplinką, kur tikrai rūpinamasi jų tiek fizine, tiek emocine sveikata. Stebim procesus. Kol kas yra prašymas suimti tėvus ilgesniam laikui. Kai matysime galutinius sprendimus, tada galėsime kažką prognozuoti dėl jų ateities.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip jautėsi vaikai, kokios emocinės, fizinės būklės jie buvo?

– Sulaikymo metu vaikams tikrai buvo neramu, nes sulaikymas tikrai nestandartinis. Po to vaikai nurimo, atvyko vaiko teisių specialistai, globėjai. Svarbu pasakyti, kad globėjai atvyko tie, kurie vaikams jau yra žinomi, pažįstami. Aplinka, į kurią jie grįžo, buvo jiems gerai žinoma. Juos pasitiko psichologai, atvyko medikai, įvertino jų būklę. Vaikai yra ramūs, bendrauja su psichologais, žaidžia žaidimus.

– Ar vaikai atrodė prižiūrėti?

– Tos dvi savaitės tikrai buvo nepaprastos, gal vaikai kiek ir pabalę, bet tai yra laiko klausimas, kada su tinkamu maitinimu, vitaminais atsistatys.

– Visuomenė dabar susiskaldžiusi: vieni mano, kad vaikai turėtų būti paimti nuo tėvų, kiti sako, kad vaikai visada turi augti su tėvais, kokie jie bebūtų. Kodėl būtent šiuo atveju vaikai buvo atskirti nuo tėvų?

Tos dvi savaitės tikrai buvo nepaprastos, gal vaikai kiek ir pabalę, bet tai yra laiko klausimas, kada su tinkamu maitinimu, vitaminais atsistatys.

– Matau, kad viešojoje erdvėje kyla didelė įtampa. Noriu visus nuraminti, kad vaikai atskiriami nuo savo tėvų tik kraštutiniais atvejais, kai yra reali grėsmė jų raidai, jų vystymuisi, jo fizinei, emocinei sveikatai, jei aplinka nesaugi. Jei šeima išgyvena krizes, galbūt yra priklausomybės, kur reikia laiko įveikti, tikrai siūloma laikina priežiūra šeimai. Siūloma, kad jų šeimos nariai atsikeltų gyventi arba, kad jie atsikeltų ir būtų teikiamos intensyvios paslaugos. Bet jeigu nepavyksta niekaip susitarti su šeima po metų įdėtų pastangų, tuomet išliekant realiai grėsmei, esam priversti kreiptis į teismą. Ir net po teismo sprendimo, šeimai priimant paslaugas, vaikai gali būti gražinti per kelias dienas. Teismo sprendimas nėra nuosprendis vaikus atskirti visam laikui. Tai yra sprendimas užtikrinti saugią aplinką. Yra tokių atvejų, kai šeimose būna krizinės situacijos, kaip skyrybos, artimųjų netektys, ligos.

– Tai būtent šiuo atveju, kodėl buvo nuspręsta vaikus paimti iš šeimos?

– Tai yra ilgalaikė vaikų nepriežiūra, kuomet vaikams reikia grįžti į ugdymo įstaigą, rūpintis jų emocine, fizine sveikata.

– Vaikai gražinti į tą pačią globos įstaigą, iš kurios jie buvo pagrobti. Kas dabar užtikrins, kad vėl neįvyks toks pagrobimas?

– Yra apsauga. Glaudžiai bendradarbiaujame su policijos pareigūnais. Tikiu, kad tėvai yra tikrai sąmoningi. Tikiu, kad ši šeima keis savo požiūrį, pavyks susitarti, mes visada esame atviri kalbėti, bendrauti. Tikiu, kad ši situacija išsispręs taikiai.

– Po šio įvykio tarnyba pradėjo ruošti rekomendacijas, kaip ateityje galėtų įvykti susitikimai su tėvais. Ar galėtumėte papasakoti, kas keistųsi esančioje tvarkoje?

– Visi tėvai turi teisę ir pareigą rūpintis ir bendrauti su savo vaikais, nepriklausomai, ar jie yra globoje. Taip pat ir vaikai turi teisę pažinti savo tėvus, bendrauti. Kartais tos sąlygos būna globos namuose, kartais vaikai vyksta į šeimas. Mes paruošime pilną paketą, įtraukdami papildomas galimybes. Kad globos centruose būtų sąlygos tėvams susitikti su vaikais, galbūt su socialinių darbuotojų ar psichologų pagalba. Šiuo atveju kai kurie susitikimai buvo nesklandūs, buvo vaikams keliantys nerimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leo

Leo  portretas
Vaikai išbalę ,kaip greitai pabalo, vaikų gelbėtojai nemato tų, kurie tikrai pabalę,nevalgę,kažkodėl neskuba iš alkoholikų atimti vaikus, įdomu kodėl?

mumu

mumu portretas
Atimti ,kaip pavyzdi is Siegel , kol teisms baigsis.

nija

nija portretas
tevai gi dar neseni tai logiska,kad yra tevai ju,broliai,seserys,negi niekas negali tu vaikuciu paimti pagloboti,ar ten tevai su niekuo nenori bendrauti,bet del savo vaiku galima pasistengti
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių