Šiukšlių konteinerius Kaune padeginėja spalvinga asmenybė

Kauno policija praneša kartu su prokurorais perdavus teismui dar gana retą, anot ugniagesių gelbėtojų, bylą dėl tyčinio šiukšlių konteinerių daugiabučių kiemuose padeginėjimo. Svetimo turto sunaikinimu ar sugadinimu visuotinai pavojingu būdu, už ką gresia net laisvės atėmimas iki penkerių metų, joje kaltinamas 51-erių metų Pašilės gatvės gyventojas Žilvinas Č. Jo biografijoje – jau šeši teistumai ir devyni lapai administracinių nusižengimų.

Dėl pastarųjų šis kaunietis – gerai žinomas ne tik policijai, bet ir prekybininkams, kuriuos Žilvinas Č. linkęs terorizuoti per draudimo prekiauti alkoholiu valandas.

Policija jo elgesį tuo metu parduotuvės alkoholio skyriuje, primenantį švediško stalo principus, linkusi traktuoti kaip administracinį nusižengimą – vagystę. Nors pasivaišinęs jis siūlosi už tai susimokėti.

Tačiau, ne per seniausiai paaiškėjo, kad tai – ne vienintelio šio niekur nedirbančio, prieš puspenktų metų iš įkalinimo įstaigos, kur atliko penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už sunkų sveikatos sutrikdymą, grįžusio viengungio, kurį išlaiko neįgali mama, pramoga. Beje, pirmasis teistumas Žilvino Č. biografijoje atsirado, kai jis dar buvo 14-os.

Kauno apylinkės teismui ne per seniausiai perduotoje byloje jis kaltinamas padegęs pernai keturis Pašilės gatvės daugiabučių šiukšlių konteinerius. Nors yra pareigūnams užsiminęs, kad jau pats nežino, kiek jų padegė. Esą ne tik savame ar kaimyniniuose kiemuose, bet ir Šilainiuose.

Demaskuoti šį piktybinį šiukšlių konteinerių padegėją padėjo kaimynai bei vaizdo kamerų, kurias įsirengusios kai kurios namų bendrijos, vaizdo įrašai.

Žilvinas Č. kaltinamas padegęs tris konteinerius skirtinguose Pašilės gatvės kiemuose vieną pernykščio birželio rytą. Dar vieną – tų pačių metų rugsėjo vakarą, kuomet ir buvo sulaikytas karštais pėdsakais.

Ne iš karto pripažinęs savo kaltę, vėliau Žilvinas Č. neslėpė, kad padegė konteinerius, kai apžiūrinėjo jų turinį – esą pasišviesdamas drebančiomis rankomis degtukais. Šiuos visada nešiojasi kišenėje, nors nerūko. O konteineriuose jis ieško aukso, maisto bei drabužių.

Tačiau, nors įtariamasis linkęs teigti, kad padegė konteinerius netyčia, visais atvejais ugniagesius gelbėtojus kvietė kaimynai, bet ne jis. Žilvinas Č. linkęs teisintis negalėjęs tai padaryti, nes neturi mobiliojo telefono.

UAB „Kauno švara“ bei Kauno rajono savivaldybės administracija pateikė šiukšlių konteinerių padegėjui 7500 eurų ieškinį. Šis teigia, kad galės atlyginti tokią žalą nebent per antstolius – rinkdamas butelius.

Be minėto ieškinio priteisimo Žilvinui Č. gresia ir bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų. Tokią atsakomybę už svetimo turto sunaikinimą ar sugadinimą visuotinai pavojingu būdu numato Baudžiamasis kodeksas.

Psichiatrų teigimu, pagrindinį išsilavinimą turintis įtariamasis šiukšlių konteinerių padeginėjimu – pakaltinamas, nors ir turi sutrikimų, pavartojus alkoholio. Prieš kelis mėnesius Kauno apylinkės teismas, skirdamas jam laisvės apribojimą – taip pat dėl svetimo turto sunaikinimo ar sugadinimo, įpareigojo Žilviną Č. ne tik naktimis būti namuose, jeigu tai nesusiję su darbu, bet ir nevartoti alkoholio.

Kauno ugniagesiai 2019-aisiais vyko gesinti degančių miesto konteinerių 90 kartų. 2018-aisias – 185. Per 37 šių metų dienas – jau 19 kartų.

Šių gaisrų priežastys nustatytos tik preliminariai, nes pagauti galimus padegėjus už rankos – sudėtinga. Gana trapi riba ir tarp tyčinio, bei netyčinio šiukšlių konteinerių padegimo. Pavyzdžiui, du trečdaliai šiųmečių šiukšlių konteinerių gaisrų Kaune laikomi kilę nuo pašalinio ugnies šaltinio. Likęs trečdalis – dėl neatsargaus žmogaus elgesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimynas

kaimynas portretas
o mums su tokiu reikia gyventi... Laužo viską iš eilės:pašto dėžutes, lauko duris, šaligatvius, mašinos stiklus su plyta išvanojo vienam kaimynui ir t.t. sąrašas begalinis. Kreipėmės visur kur tik įmanoma- NIEKAS NEPADEDA.... Visiški bejėgiai šioje sistemoje prieš vieną debilą... :(((

perpuvus lietuvos teisine sistema neygali

perpuvus lietuvos  teisine  sistema neygali portretas
apsaugot tauta ,valstybiny turta nuo stai tokiu ,,,asmenybiu,,,,

ar ne per daug garbės ?

ar ne per daug garbės ? portretas
kažkokį atsilupėlį vadint asmenybe ir dar spalvinga ? Besmegenis visiškas, o ne asmenybė...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių