Tirs įtariamo pagrobėjo psichinę būklę: kodėl vyras galėjo turėti ginklą?

  • Teksto dydis:

Įtariamas devynmetės grobikas, suimtas trims mėnesiams, už grotų laukia ne tik tyrimo pabaigos, bet ir psichikos ekspertizės. Bylos prokuroras prasitarė, kad pareigūnams kyla abejonių, ar 42-ejų vyras yra normalios psichinės sveikatos. Šis kaunietis iki nusikaltimo turėjo leidimą ginklui, praneša LNK.

„Turėjo žinoti. Jei pasitikrino duomenų bazes pagal dabartinę veikiančią sistemą, pareigūnai tikrai žinojo. Tik galbūt jūs ne taip supratote, gal nežinojo, ar tuo metu, kai buvo laikoma mergaitė, turėjo prie savęs ginklą, gal tą turėjo omenyje“, – LNK žurnalistams komentavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas.

– Gal tada sistema neveikia taip, kaip turėtų veikti? Jei žmogus turi leidimą ginklui ir turi įsigijęs ginklą, pareigūnai turėtų žinoti, kur tas ginklas yra, nes reikia nurodyti ginklo buvimo vietą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Taip, be jokios abejonės. Jeigu žmogus nori turėti ginklą, yra nustatyta tvarką, kokias sąlygas turi atitikti. Tačiau leidimo gavimas dar nereiškia, kad tu turi ginklą. Iš pradžių reikia pasitikrinti fizinę sveikatą, psichinę būklę, turėti įsirengus seifą, išlaikyti egzaminą, išlaikyti tam tikrus kursus ir tik tada gauni leidimą įsigyti ginklą. Vėliau kreipiesi į tam tikrą instituciją, kurioje gali jį įsigyti. Gavęs ginklą, pagal savo gyvenamąją vietą, turi pranešti policijos komisariatui, kad turi ginklą ir licencijavimo tarnyba turėtų ateiti patikrinti, kur jį laikai. Ir periodiškai turėtų tikrinti. Tačiau mes turime didžiulę problemą – anksčiau turėjome pareigūnų, kurie savo teritorijoje turėdavo tikrinti visus asmenis, kurie kelia tam tikrų įtarimų ir turi ginklų, nors ir nieko nepadarė. Tai darydavo apylinkės inspektoriai.

Šiandien ši policijos rūšis yra sunaikinta ir patikrinimų neatlieka. Tai pavesta licencijavimo tarnybai, turi tam tikri padaliniai regionuose savo skyrių, bet tie skyriai yra arba tušti, arba tokie, kaip Marijampolėje – vienas pareigūnas sėdi kabinete ir turi aptarnauti didelį kiekį asmenų, teritorija milžiniška, ne tik Marijampolės apskritis, bet ir apylinkės, rajonai, ir jam tai padaryti fiziškai neįmanoma. Aš manau, kad tai yra didelė spraga ir pareigūnai pareigos tikrinti periodiškai arba daryti tam tikrus netikėtus patikrinimus negali atlikti, nes pareigūnų nėra.

– Aiškėja ir dar viena problema. Ekspertai vertins ir jo psichikos būseną. Juk ji psichiatro turėjo būti įvertinta prieš tam asmeniui suteikiant leidimą ginklui. Ar jums nekyla klausimas, kaip jis gavo leidimą ginklui?

– Ne, nesumaišykime. Esmė ta, kad prieš įsigyjant ginklą arba gaunat leidimą, asmuo tikrinamas. Vėliau kas penkerius metus jis privalo vėl pasitikrinti sveikatą, psichikos būklę ir t. t. Tikrina dėl įvairiausių aplinkybių, kartais, kai padarai nusikalstamą veiką, tikrina pakartotinai. Tačiau šiuo atveju tokio pobūdžio ikiteisminiuose tyrimuose – smurtiniuose, kai įtariamasis negali paaiškinti nusikalstamos veikos motyvų arba dėl tam tikrų galbūt išoriškai matomų požymių – tyrėjas arba prokuroras imasi iniciatyvos ir kreipiasi į ekspertus patikrinti įtariamojo psichikos būklę. Tai ikiteisminių tyrimų metu daroma labai dažnai ir būtent šiuo atveju skirta teismo psichiatrinė ekspertizė manęs visiškai nestebina, nes tai tyrėjai privalo daryti, ypač tokio pobūdžio nusikaltimuose. Ne, tai nereiškia, kad žmogus yra psichiškai nesveikas, tai paprasčiausiai yra nustatyta tvarka, kad tyrimo metu ir vėliau renkant įrodymus būtų galima teisingai juos vertinti.

Prevenciškai tikrinti tokius asmenis, kurie linkę daryti nusikalstamas veikas, turėjo policijos apylinkės inspektoriai.

– Tačiau nors šis įtariamasis teisėsaugai nebuvo žinomas baudžiamajame procese, iki šiol apie jį jokių duomenų nebuvo, pareigūnai sako, kad jis buvo baustas dešimtis kartų administracine tvarka. Ar tai neturėtų jau būti raudonas signalas, kad tą asmenį reikėtų kaip nors labiau patikrinti ir galbūt net panaikinti leidimą ginklui?

– Na, matote, dėl ginklo leidimo panaikinimo aš kreipiausi ir dėl Seimo narių, kurie priklauso nuteistoms partijoms. Atrodytų, tam tikras įstatymas yra, bet jis to neapima ir irgi kyla klausimas, ar nuteistų partijų asmenys, kurie priklauso nusikalstamoms organizacijoms, gali turėti leidimus ginklui. Iš pradžių mano pasiūlymas dėmesio nesulaukė, diskusijos nebuvo, bet dabar diskutuojama. Lygiai taip pat ir čia, įstatymų bazėje nenumatyta, kad jei asmuo daro administracinių pažeidimų, reikia tikrinti jo leidimą ginklui, psichikos būklę ir t. t.

Tačiau nusikalstamose veikose, smurtiniuose nusikaltimuose, nusikaltimuose, padarytuose ypač žiauru būdu, arba, kaip ir dabar, pagrobus mergaitę ir negalint paaiškinti motyvų, mums kyla įtarimų ir tyrėjas bei prokuroras turi teisę skirti psichiatrinę ekspertizę. Prevenciškai tikrinti tokius asmenis, kurie linkę daryti nusikalstamas veikas, turėjo policijos apylinkės inspektoriai, ką aš jau minėjau. Dabar ši institucija sunaikinta ir tos spragos ar ta žala, kuri dabar padaryta, vis labiau ryškėja. Taip, turi būti tam tikra pareigūnų institucija arba pareigūnai, kurie tikrintų tam tikrus asmenis, ypač tuos, kurie daro pažeidimų, nebūtinai baudžiamųjų, bet ir administracinių, įžūlių, pasikartojančių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

parmazonas

parmazonas portretas
Bet ir duoda laikraštiniai-aha,pirma duoda psichui ginklą,o paskui tiria kodėl jis buvo duotas.Arba-susirūpino kodėl barzdą slepia inteligentiškas recidyvistas.Tauškalai arba iš tuščio į kiaurą.

užteks durnių voliot

užteks durnių voliot portretas
ne psichikos būklę ,o ieškot bendrininkų privalo .

Kirvis

Kirvis portretas
Jau sitas nuo cypes neissisuks. Kada bus skelbiami bendrai? Pakaks iskrypelius dangstyti!
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių