Festivalyje „Inkultūracija“ – kultūrinių renginių gausa

Po mažiau nei dviejų savaičių uostamiestyje prasidės XII tarptautinis kultūros festivalis „Inkultūracija“. Lankytis renginiuose ar mugėse klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės visą savaitę – nuo rugsėjo 23 iki 28 dienos. Vakar surengtoje spaudos konferencijoje festivalio organizatoriai pristatė renginių programą.

Skatins tarptautinį dialogą

Jau 12-ąjį kartą vyksiančio festivalio dalyviai šešias dienas iš eilės galės dalyvauti gausybėje renginių – pokalbiuose, parodose, mugėse, taip pat bus rengiama ir kino filmo peržiūra, įvyks ir merginų roko grupės koncertas.

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė dr. Laura Juchnevič ir kultūros programų vadovė Daiva Nakrošienė spaudos konferencijoje pristatė festivalyje „Inkultūracija“ vyksiančių daugiau nei 20 renginių programą.

Šiais metais festivalyje itin atkreipiamas dėmesys į tarpusavio ryšius ir kultūrinį dialogą, akcentuojamos bendrosios kultūros pagrindu egzistuojančios vertybės – laisvė, lygybė ir teisingumas.

„Festivalio tikslas – skatinti tarptautinį dialogą per meną, kūrybą ir gilintis į šiuolaikinius globalius bei lokalius iššūkius. Kviesime pažvelgti į kultūrą kaip į erdvę, kurioje formuojasi mūsų visuomenės vertybės ir kuriamos bendros ateities vizijos“, – kalbėjo L. Juchnevič.

Šiais metais neturime vieno žmogaus, kuris būtų renginio veidu, tačiau labiausiai visą programą atspindintis žmogus – J. Andruchovyčius.

Bus literatūrinių dvikovų

Vienas laukiamiausių renginių – susitikimas su žymiu ukrainiečių rašytoju Jurijumi Andruchovyčiumi.

Susitikimo metu rugsėjo 24 dieną bus pristatytas rašytojo siaubo romanas, jis į lietuvių kalbą išverstas tik šiais metais. Bus diskutuojama svarbiomis temomis apie šių dienų ir ateities situacijas Ukrainoje.

„Šiais metais neturime vieno žmogaus, kuris būtų renginio veidu, tačiau labiausiai visą programą atspindintis žmogus – J. Andruchovyčius“, – pabrėžė direktorė.

Tą pačią dieną, po susitikimo su ukrainiečių rašytoju, įvyks ir literatūrinės dvikovos. Lietuvių poetai stos į kovą prieš dirbtinį intelektą. Bus diskutuojama, ar dirbtinis intelektas iš tikrųjų pavojingas kūrybai.

„Rengsime ir bandymus, ar dalyviai atskirs, kurias eiles rašė mūsų poetai, o kurias sugeneravo dirbtinis intelektas. Šis renginys vienas įdomesnių, kadangi padiskutuoti, kokiame santykyje esame su dirbtiniu intelektu – aktualu daugeliui“, – sakė bibliotekos kultūros programų vadovė D. Nakrošienė.

Įtrauks ir žiūrovus

Festivalio dalyviai galės dalyvauti ir viešajame pjesės skaityme su Klaipėdos dramos teatro aktoriais.

Kokie aktoriai skaitys, nėra atskleidžiama, tačiau žadama, jog bus perskaitytas visas kūrinys. Renginio metu dalyviai bus kviečiami dialogus skaityti kartu su aktoriais.

Finalinį tašką festivalyje padės roko grupės „Shishi“ merginos. Alternatyvios muzikos grupės narės renginį užbaigs skambiu roko koncertu, kuris įvyks rugsėjo 28-osios vakarą.

Merginos uostamiestyje koncertuos pirmą kartą, jos žiūrovams skambia roko muzika pasius žinutę – kaip gera gyventi Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių