A. Gurskas knygoje atvėrė kaligrafijos paslaptis

Lietuvos šrifto ir kaligrafijos mokyklos patriarchas Albertas Gurskas klaipėdiečiams atvėrė šio subtilaus meno paslaptis. Pristatydamas savo naująją knygą, profesorius tikino: jei rūpi dvasinis pasaulis – be kaligrafijos neišsiversi.

Greitai devyniasdešimtmečio sulauksiantis A.Gurskas – grafikas, plakatininkas, kaligrafijos meistras, lietuviškosios kaligrafijos mokyklos kūrėjas ir pedagogas.

Meistro kolega knygos pristatyme teigė, jog A.Gurskas stengėsi įžvelgti kiekvieno studento savitumą ir neužgožti jo kūrybinio prado, dar giliau jį išvystyti.

Profesoriaus manymu, šiuolaikinis jaunimas nesidomi kaligrafija ir net nežino šios sąvokos.

Tačiau A.Gurskas karštai tiki: "Jei kam rūpi dvasinis pasaulis – be kaligrafijos gyvenime neišsiversi."

Anot profesoriaus, žmogus net ir dvasine prasme atsigauna, įvairiais rašmenimis užpildydamas lapą.

Jei kam rūpi dvasinis pasaulis – be kaligrafijos gyvenime neišsiversi.

A.Gurskas pasakojo, kad kaligrafija jo gyvenime atsirado visai netikėtai. Viskas prasidėjo tada, kai paprašė padaryti užrašą televizijai. Tuo metu Lietuvoje nebuvo kompiuterių, viską teko daryti ranka.

Šiomis dienomis, sparčiai tobulėjant technologijoms, tokius darbus galima padaryti ir per valandą. Tačiau ir dabar svarbiausia yra viską daryti iš širdies.

"Jei dvasioje neturi ko pasakyti, tai ir kompiuteris nepadės", – įsitikinęs A.Gurskas.

Viena knygos sudarytojų, grafikė Daliutė Ivanauskaitė teigė, jog knygos sudarymo kelias buvo ilgas. Tai ne tik monografinis, bet tuo pat metu kūrybinis ir pedagoginis leidinys.

Ši kaligrafijos knyga iš visų kitų išsiskiria unikalių tekstų, turinčių išliekamąją vertę, gausa. Knyga – puikus pavyzdys, kaip tikslingai panaudoti kompozicijas.

Leidinyje gausu iškiliausių asmenybių minčių ir citatų, kurios yra svarbios Lietuvai ir jos kultūrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Violeta

Violeta portretas
Pritariu: "Jei rūpi dvasinis pasaulis - gyvenime be kaligrafijos neišsiversi. O taip pat, jei dvasioje neturi ką pasakyti, tai ir kompiuteris nepadės."
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių