Kare – laikantis Dievo įsakymo?

Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakymas „Nežudyk“ bei kokias pasekmes jo nesilaikymas sukelia ne tik žmogui ar tautai, bet ir visam pasauliui.

Ši paroda buvo atidaryta Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (MLIM). Atidaryme dalyvavo šio muziejaus direktorius Jonas Genys, direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Asta Grušelionienė, Lenkijos dailininkų sąjungos Poznanės skyriaus pirmininkas Markas Maksimovichius ir Lenkijos instituto Vilniuje projektų kuratorius Andrzejus Kierulis.

Pradedu galvoti, kad mūsų visuomenėje žmonės pradeda jautriai žiūrėti į pačią temą.

„Nėra dienos, kad negalvotume, o kada gi tai baigsis? Tai patirtis, kuri kiekvieną dieną priverčia klausytis, kiek neteko gyvybių žmonės, kurie galėjo kurti, gyventi prasmingą, įdomų gyvenimą, dalintis juo su kitais, kurti didžius dalykus“, – parodos atidarymo pradžioje sakė A. Grušelionienė.

MLIM direktorius J. Genys padėkojo visiems susirinkusiesiems ir pažymėjo, kad į parodą atėjo ne itin daug žmonių veikiausiai dėl tam tikrų priežasčių.

„Pradedu galvoti, kad mūsų visuomenėje žmonės pradeda jautriai žiūrėti į pačią temą. Matyt, dauguma jau norėtų, kad viskas pasibaigtų, kad nereikėtų dailininkams užsiimti tokia tapyba. Gerai per „Oskarų“ įteikimą pasakė režisierius iš Ukrainos – kad labai norėtų, jog šito filmo nebūtų buvę. Matyt, visa visuomenė tiesiog šiek tiek įelektrinta, įsitempusi ir galbūt dėl to dabar visi bando slėptis nuo šios temos, bet apie tai reikia kalbėti“, – priminė J. Genys.

Jonas Genys. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

A. Kierulis džiaugėsi, jog tai – jau antroji su Ukraina susijusi paroda, eksponuojama šiame muziejuje.

M. Maksimovichius papasakojo, kad parodoje eksponuojami ukrainiečių, baltarusių, kurie kuria Poznanėje, darbai. Į Klaipėdą atgabenti ne visi darbai, kai kurie jų buvę per didelio formato.

„Šios parodos sumanymas kilo, kai buvo minimos pirmosios Rusijos agresijos į Ukrainą metinės. Daugiausia ši paroda kalba apie karą Ukrainoje, bet plačiąja prasme ji kalba apie karą ir konfliktus visame pasaulyje. Mūsų, menininkų, pareiga – kalbėti šia tema, kad karai ir konfliktai sustotų“, – tikino M. Maksimovichius.

Paveikslai – parduodami, o surinktos lėšos skiriamos Ukrainai. Anot M. Maksimovichiaus, Poznanėje jau buvo parduoti keli darbai.

Ši paroda MLIM bus eksponuojama iki gegužės 31 d., po to ji bus vežama į Šilalę, o dar vėliau – į Palangą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių