Dėl prie namo suniokoto šaligatvio – konfliktas

Darbus viename uostamiesčio vaikų darželyje vykdančio rangovo elgesys šokiravo ne tik aplinkinių namų gyventojus, bet ir patį užsakovą – savivaldybę. Dėl to, kad žvyro prikrautas sunkvežimis važiavo šalia daugiabučio esančiais šaligatviais, darbininkai įsivėlė į konfliktą su vietiniais – statybininkams žmonės esą net blokavo kelią.

Ratais – pėsčiųjų zona

Baltijos prospekte esančio vaikų darželio „Šermukšnėlė“ teritorijoje verda darbai. Ši ugdymo įstaiga neseniai buvo sujungta su darželiu "Čiauškutė".

Darželio teritorijoje buvo pakloti nauji lietaus nuotekų tinklai, todėl rangovas pastaruoju metu vykdė aplinkos tvarkymo darbus.

Tačiau įmonės „Gerbūvio sprendimų centras“ technika užfiksuota riedanti šaligatviais.

Vietos gyventojos vaizdo įrašas, kuris buvo paviešintas socialiniame tinkle „Facebook“, sukėlė pasipiktinimo audrą.

Įraše matyti, kaip iš darželio teritorijos vos pro vartus išvažiavęs sunkvežimis ratais ropščiasi ant šaligatvio.

Sunkiasvoriam automobiliui esą trukdė prie daugiabučio namo sustatyti gyventojų automobiliai.

Didelių gabaritų mašina dviem ratais nudardėjo tiesiog šaligatviu.

Vaizdo įraše matyti, kaip mašina, įveikusi siaurą gatvelę, toliau bilda taip pat šaligatviais.

Į akis krenta ir tai, kad nuo sunkvežimio ratų asfaltas liko apdrabstytas purvu.

Ragino kviesti policiją

Vaizdo įrašo autorė viešai pasipiktino tokiu rangovo elgesiu.

Tačiau kai kurie gyventojai užsipuolė klaipėdietę dėl esą neadekvačių pastebėjimų.

Dalis miestiečių gruboku tonu kvailino moterį, neva rangovui nėra kitų būdų atvežti grunto.

Atsirado ir pritariančių komentarų.

Anot vieno klaipėdiečio, jei rangovo automobilis dėl didelių gabaritų negali tilpti važiuojamojoje gatvės dalyje, šis faktas jam tikrai nesuteikia teisės važinėti šaligatviais, o įmonė turėtų rinktis tokį transportą, kuris sugebėtų laviruoti daugiabučių kiemais.

Kiti gyventojai sureagavo dar aštriau – patarė kviesti policiją ar net antstolius, kad pareigūnai užfiksuotų svetimo turto naikinimo atvejį ir įvertintų tokį rangovo elgesį.

Labai panašu, kad vietiniai su darbus vykdančiais įmonės darbininkais buvo susikibę akis į akį – galbūt gyventojai papriekaištavo vairuotojui už važinėjimą šaligatviais ir purvu pridrabstytą gatvę.

Aistros: konfliktas su vietos gyventojais pasiekė tokį tašką, kad vienas gyventojas esą pastatė mašiną gatvės centre ir nepraleido sunkvežimio. Vaizdo įrašo stop kadras.

Paskundė gyventojus?

„Aš nebežinau, ką daryti – skundų lavina. Mūsų kaimynai, gyventojai, yra neteisūs. Sunkiasvoris transportas važiuoja ne dėl to, kad norima gadinti namo gyventojų aplinką. Mes informavome policiją ir miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių, kad gyventojai taip pastato automobilius, kad net šiukšliavežiai po dvi tris savaites neišveža šiukšlių“, – aiškino darželio „Čiauškutė“ direktorė Jolita Skirpstaitienė.

Direktorė minėjo horizontalųjį ženklinimą ir geltoną juostą, draudžiančią statyti automobilius.

Tačiau vaizdo įraše aiškiai matyti, kaip sunkvežimis, o ne vietos žmonių automobiliai dviem ratais važiavo šaligatviu.

Gyventojai automobilius buvo susistatę vienoje gatvės pusėje, antroji kelio dalis buvo laisva. O jei ji netinkama didelių gabaritų mašinoms, ar gyventojai dėl to kalti?

„Sunkvežimio vairuotojas neturėjo kitos išeities. Negalime iš viso teigti, kad iš mūsų teritorijos automobilis išvažiavo. Ir iš viso aš negaliu komentuoti, ką rangovai darė. Mano kaltės nėra. Kaimynai puola ir puola, tai mes tą ar aną ne taip padarėme“, – rangovus užstojo darželio direktorė.

Darželio vadovė tikino, kad su rangovu buvo kalba. Tačiau labai panašu, kad ne tokia, kokios norėjo gyventojai.

Nieko gražaus ir gero šiame vaizdelyje aš nematau.

Pylos sulauks

Visiškai kitokį požiūrį į situaciją pademonstravo Klaipėdos savivaldybės Statinių administravimo skyriaus vedėja Danguolė Dambrauskienė.

„Nieko gražaus ir gero šiame vaizdelyje aš nematau“, – žiūrėdama vaizdo įrašą ištarė D. Dambrauskienė.

Savivaldybės darbuotojai ėmė aiškintis, kas ir kodėl gadina miesto šaligatvius.

„Mes pasižiūrėjome vaizdo medžiagą, pasišnekėjome su rangovu, o jis labai tuo nesidžiaugia. Rangovo teigimu, su vietos gyventojais buvo konfliktas. Esą specialiai gyventojai užstatė automobilius ir neleido išvažiuoti. Bet ir iš vaizdo medžiagos matyti, kad net ir mažesniu automobiliu krovinio nepavyktų vežti, nes ten siauri kiemai. Problema – ne vieno rangovo. Tai – viso miesto problema“, – pripažino D. Dambrauskienė.

Vis dėlto savivaldybės darbuotojai rangovo nesiruošia glostyti.

„Vaizdo įraše galime matyti, kad sunkvežimis važiavo morališkai ir fiziškai pasenusiu šaligatviu. Tačiau tai dar nereiškia, kad gatvė gali būti teršiama purvu. Viešosios tvarkos skyrių informavome. Jie įvertins situaciją“, – patikino D. Dambrauskienė.

Darbus atliekančios įmonės vadovas savivaldybės darbuotojams skundėsi, kad su vietiniais iš tiesų buvęs konfliktas.

„Jei gyventojai matė problemą, galėjo kreiptis į Viešosios tvarkos skyrių, policiją, bet nevalia mašinomis uždarinėti eismo. Tačiau rangovui taip pat privalu laikytis Kelių eismo taisyklių. Labai tikėtina, kad konfliktas nebuvo laiku suvaldytas. Savivaldžiauti nevalia nė vienai pusei“, – pastebėjo D. Dambrauskienė.

Kaltas – ožys?

Įmonės „Gerbūvio sprendimų centras“ vadovas Marius Navickas iš pradžių žurnalistams aiškino, kad iš viso nesupranta, kur čia konflikto esmė.

„Ten yra siaura gatvė, aplink – daugiabučiai. Gatve gali važiuoti tik viena lengvoji mašina. Aš pats rudenį stovėjau gal dešimt minučių, laukiau, kol išvažiuos šiukšliavežių mašina. Čia ne ta problema, kad mes važiavome vienu ratu "užsilipę" ant šaligatvio. Problema – siauros daugiabučių kiemų gatvės. O kas būtų, jei gaisrininkams reikėtų atvažiuoti? Žmonės mašinų prisistatę, o dar vienas koks nors ožys priekyje pasistato ir nepraleidžia. O kaip tada?“ – kalbėjo M. Navickas.

Tačiau Kelių eismo taisyklės galioja visiems – tiek nakčiai mašinas paliekantiesiems ant šaligatvių, tiek rangovams, vežantiems gruntą.

M. Navickas pripažino, kad pats nedalyvavo konflikte tarp jo pavaldinio ir gyventojų, apie situaciją žino tik iš pokalbio su vairuotoju.

„Man tik pasakojo. Iš priekio atvažiavo mašina ir nesitraukė, nepraleido sunkvežimio. Kaip jam atbulam važiuoti siauroje gatvėje?“ – piktinosi įmonės vadovas.

Jei reikės, žalą atlygins?

M. Navickas aiškino, kad vairuotojas atliko daugybę reisų. Kokiu tiksliai momentu įvyko konflikto kulminacija, įmonės vadovui sunku pasakyti.

„Aš nežinau, kaip pats vairuotojas elgėsi. Jis man neprisipažins juk. Gal ir pats su gyventojais sukonfliktavo. Bet mano įmonė tikrai negriauna viso miesto. Objektas yra tokioje vietoje, kur privažiuoti labai sudėtinga. Kas turėtų tą problemą išspręsti? Taip, ant šaligatvio palikti mašinos negalima“, – kalbėjo M. Navickas.

O važinėti šaligatviais grunto vežėjams galima?

„Tai palaukite, ką reiškia važiuoti mažesne mašina? Tai gal gruntą karučiais išvežti?“ – rėžė M. Navickas.

Galų gale M. Navickas pripažino, kad eis pažiūrėti, ar jo įmonės mašina sugadino šaligatvius.

„Čia dar klausimas, ar šaligatviams padaryta žala. Jei rasiu plyteles, kur bus matyti, kad tikrai sulūžo, sumokėsiu, pakeisiu. O su savivaldybe šnekėsimės. Kažkokiu būdu ir rangovui turi būti galimybė vežti gruntą. Pas mus dirba 25 vairuotojai. Ką aš žinau, kaip ten viskas vyko. O jei konkrečiu momentu žmonės mato Kelių eismo taisyklių pažeidimą, tegul kviečia policiją. Tas, kas prisidirbo, sumokės baudą“, – kalbėjo M. Navickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

papasakokite tautai

papasakokite tautai portretas
kaip buvo ruosimas ir duodamas leidimas remonto darbams .

ir tu man turek tie proto

ir tu man turek tie proto portretas
kad netiesiogiai pasakytum kad gyventojiai kalti kad tos imones sioperiams su gruzovikams sunku pravaziuoti.

Anonimas

Anonimas portretas
Vairuotojas paprastas darbuotojas kuriam yra pasakyta,nuvaziuok nuvesk pasikrauk ir isvesk,paskambint vadovui ir sakyti,kad neuztenka gatves pravaziuoti ar pasukti tai pasirodysi niekam tikes,o uzkliusi stovinti automobili tai dar blogiau,taip kad pries kaltindami vairuotoja pamastykite kiek yra jo kaltes,kad jis vairuoja neskraidanti sunkvezimi
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių