Dėl skandalingo tyrimo – tyla

Po to, kai buvo pradėtas tyrimas dėl degalams skirtų keliasdešimties tūkstančių eurų išeikvojimo Klaipėdos socialinės paramos centre praėjo lygiai pusantrų metų, o rezultatų kol kas nėra.

Atskleidė pasisavinimus

Viskas prasidėjo, kai Klaipėdos savivaldybės kontrolieriaus ir audito tarnyba auditavo socialines paslaugas teikiančias įstaigas, siekiant ištirti, kaip jose naudojamas tarnybinis transportas.

Tyrimu apimtas laikotarpis nuo 2021 m. sausio 1 d. iki 2022 m. rugsėjo 30-osios.

Transporto priemonės esą yra būtinos biudžetinių įstaigų, teikiančių socialines paslaugas, veiklai vykdyti.

Klaipėdos savivaldybės kontrolieriaus tarnyba tyrė, ar automobilių išlaikymo lėšos naudotos racionaliai, taupiai, tik įstaigos veiklos tikslais, ar vežimo paslaugos buvo įsigyjamos laikantis sutartyse nustatytų sąlygų.

Būtent po audito uostamiesčio teisėsaugos pareigūnai, įtariantys dokumentų klastojimą Klaipėdos miesto socialinės paramos centre, 2023 m. kovo 6-ąją pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba 2022 m., vykdydama patikrinimus uostamiestyje socialines paslaugas teikiančiose savivaldybės biudžetinėse įstaigose, gavo duomenų, kad Socialinės paramos centro tarnybiniai automobiliai galbūt naudojami „ne pagal teisės aktų reikalavimus“.

Prokurorams perėmus tyrimą, paaiškėjo, kad šis eufemizmas gali slėpti degalams skirtų valdiškų pinigų pasisavinimą stambiu mastu.

Andrius Kačalinas. Vytauto Petriko nuotr.

Žala – 22 tūkst. eurų

„Šiuo metu turimi duomenys leidžia įtarti, jog 4 iš 5 įstaigai priklausančių automobilių kelionės lapuose buvo galbūt įrašyti neteisingi spidometrų rodmenys, kaip įtariama, siekiant pasisavinti įstaigos lėšas, skirtas degalų įsigijimui. Skaičiuojama, kad įstaigai tokiu būdu galėjo būti padaryta daugiau nei 22 tūkst. eurų turtinė žala“, – buvo rašoma pernai kovą paviešintame prokuratūros pranešime.

Ikiteisminio tyrimo eiga neatskleidžiama. Mes daugiau nieko ir nežinome.

Neoficialiais duomenimis, prokurorams dar tik pradėjus tyrimą, du Klaipėdos socialinės paramos centro vairuotojai, tai yra darbuotojai, kurie buvo tiesiogiai susiję su įstaigos pinigais, skirtais degalams valdiškiems automobiliams, išėjo iš darbo savo noru.

„Klaipėdos“ šaltinis patvirtino, kad dar vienas darbuotojas, reikalu susidomėjus teisėsaugininkams, iškart į įstaigos kasą įnešė 9 tūkst. eurų, o jo kolega apie 3 tūkst. eurų įnešė per kelis kartus.

Kaip galėjo atsitikti, kad šio centro vadovė Diana Stankaitienė nepastebėjo įstaigos lėšų eikvojimo, direktorė paaiškinti negalėjo, nes tada sirgo, o jau nuo šių metų vasario 9 d. ji pati įstaigoje nebedirba, nes atšaukta iš pareigų praradus pasitikėjimą.

Daugiau nieko nežino

Skelbta, kad ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroras, o tyrimą atlieka Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai.

Praėjus pusantrų metų po šios informacijos paviešinimo, Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos patarėjo teigimu, ikiteisminis tyrimas tęsiamas, atliekami tyrimo veiksmai.

Ar kam nors pareikšti įtarimai dėl galbūt padarytų nusikalstamų veikų, neatskleidžiama.

„Pastarąjį pranešimą iš policijos mes gavome 2023 m. kovo 7 d. apie pradėtą ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 300 straipsnį „Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu“. Ir viskas. Ikiteisminio tyrimo eiga neatskleidžiama. Mes daugiau nieko ir nežinome“, – dienraščiui patvirtino Klaipėdos savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vadovas Andrius Kačalinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MICHAIL ANDRIJANOV

MICHAIL ANDRIJANOV portretas
Pusantrų metų trunka tyrimo procesas dėl lėšų, kurias miestas skyrė socialiai remtinų piliečių ir neįgaliųjų vežimui, pasisavinimo :)))))) Tyrimą atlieka Klaipėdos apskrities policijos ekspertai. Tie patys, kurie atsisakė surasti atsakingus už masinį mergaitės sumušimą, nes tuo metu, kai ją mušė, eismas nebuvo sutrikdytas. Tie patys, kurie rašė, kad keikti vieni kitus Facebook'e yra normalus ir teigiamas dalykas. Tie patys, kurie mano, kad keismažodžiai ant stendų pirmokų klasese yra būtina vaikų ugdymo priemonė. Labai sunku surasti grobstytojus, kai jie patys pirmosiomis tyrimo dienomis grąžino pinigus ir išėjo iš darbo. Dar sunkiau ką nors surasti, jei neieškai. Manau, kad nuosprendyje dėl turto pasisavinimo policija parašys, kad vogti iš vargšų ir ligonių ne tik galima, bet ir būtina. Klaipėdos policija jau turi medalį už pergalę prieš covidą, todėl aš tiesiog parašysiu - Šlovė policijai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių