Didžiosioms atliekoms Klaipėdoje – specialūs konteineriai

Pasikeitus tvarkai, senų nebenaudojamų daiktų – baldų, langų, durų, dviračių, kilimų ir kitų buitinių rakandų – nebegalima palikti kiemuose prie mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių. Didžiųjų atliekų taip pat negalima mesti ir į komunalinių atliekų konteinerius.

Pasikeitus tvarkai, senų nebenaudojamų daiktų – baldų, langų, durų, dviračių, kilimų ir kitų buitinių rakandų – nebegalima palikti kiemuose prie mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių. Didžiųjų atliekų taip pat negalima mesti ir į komunalinių atliekų konteinerius. Pažeidėjus gaudys Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius ir galbūt patys klaipėdiečiai, nes už netvarką teks sumokėti konteineriu besinaudojančių namų gyventojams.

Geriausia nuvežti į aikšteles

Nauja didžiųjų atliekų surinkimo ir išvežimo tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios. Klaipėdos savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyrius primena, kad atliekų turėtojai nebereikalingais daiktais, kurie netelpa į buitinių atliekų konteinerius, gali atsikratyti trimis būdais.

Geriausia, kad gyventojai didžiąsias atliekas patys nuvežtų į surinkimo aikšteles. Pastarųjų uostamiestyje yra trys – Šiaurės prospekte 30, Plieno gatvėje 13, Tilžės gatvėje 66A. Aikštelės antradieniais–penktadieniais veikia nuo 9 iki 18 val., šeštadieniais – nuo 10 iki 14 val.

„Kai žmogus perka baldą ar keičia duris, juk tai parsiveža pats arba samdo tam specialų transportą. Todėl neturėtų būti sunku tuo pačiu transportu seną nebereikalingą daiktą nuvežti kelis kilometrus iki aikštelės. Jos yra skirtingose miesto zonose, specialiai įrengtos taip, kad žmonėms nereikėtų važiuoti per visą miestą“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė.

Didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse iš Klaipėdos gyventojų nemokamai priimamos ne tik didžiosios, bet ir statybos bei griovimo, pavojingos bei elektros ir elektroninės įrangos atliekos, padangos.

„Vienu reisu galima atsikratyti visų namie ar rūsyje sukauptų nebereikalingų daiktų. Tokios aikštelės veikia Vakarų Europos ir Skandinavijos valstybėse, o klaipėdiečiams tai kol kas naujovė“, – pasakojo D.Berankienė.

Pasak vedėjos, kas mėnesį Klaipėdos aikštelėse surenkamų atliekų kiekiai didėja ir pakanka vieno apsilankymo, kad miestiečiai įvertintų šios atliekų tvarkymo naujovės privalumus.

Palikti prie konteinerių draudžiama

Didžiosios atliekos šiemet iš kiemų bus išvežamos rečiau – ne kartą per savaitę, kaip pernai, o vieną kartą per mėnesį. Jų surinkimui bus pastatyti specialūs dideli konteineriai. Pastarieji nurodytoje vietoje stovės vieną ar dvi dienas. Gyventojai bei įmonių, įstaigų, organizacijų darbuotojai būtent į specialius konteinerius ir turės sumesti didžiąsias atliekas.

Aplinkos kokybės skyriaus specialistai pabrėžė, kad palikti senus baldus, kitas atliekas prie specialaus konteinerio griežtai draudžiama. Jų negalima sudėti ir prie buitinių atliekų konteinerių, kaip buvo leidžiama anksčiau.

„Vienas išmeta seną sofą, kitas ją išdrasko išrinkdamas metalo detales, trečias čiužinį nutempia į pakrūmę. O tokio „šeimininkavimo“ pasekmė – kiemas virsta šiukšlynu. Atliekų surinkėjai tikrai negali kasdien važinėti į kiekvieną kiemą ir rankioti iš pakrūmių gyventojų ar asocialių žmonių išmėtytų atliekų. Tai buvo ydinga tvarka, tad savivaldybė ją ir pakeitė“, – aiškino D.Berankienė.

Dažnesnio šiukšliavežių važinėjimo į kiemus atsisakoma ir dėl ekonominių priežasčių, mat atliekų surinkimas ir išvežimas sudaro didžiausią mokesčio už atliekas dalį.

„Norint, kad Klaipėdos gyventojams vietinė rinkliava už atliekas nedidėtų, stengtis turime visi kartu. Jeigu šiukšlinsime kur papuola ar nekreipsime dėmesio, kad tai daro kiti, – visi mokėsime brangiau“, – teigė vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojas nepaliekantis šiukšlių šalia konteinerių

Gyventojas nepaliekantis šiukšlių šalia konteinerių portretas
"Pasak D.Berankienės, jei gyventojai nepaisys taisyklių – mes į specialius konteinerius netinkamas atliekas arba jas paliks šalia konteinerių – atliekų vežėjai tokių konteinerių tiesiog neišveš". O mano pinigai, kuriuos aš moku už šiukšlių išvežimą, bus man gražinti???

pranesti

pranesti portretas
o kur pranesti, nei tel. numeriu nenurodo, nei adresu, ir paskambinus jauciu kava gertu trys valandas kol pazeidejo nei kvapo neliktu...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių