Gimtadienius švenčia ne kasmet

Vakar gimę kūdikiai kitą savo gimtadienį teoriškai švęs tik po ketverių metų. Vasario 29-oji – rečiausia diena metuose. Ji ypatinga dar ir tuo, kad savo mylimiesiems gali pirštis moterys.

Vasario 29-oji – diena, kuri į Grigaliaus kalendorių įtraukiama tik keliamaisiais metais. Pastarieji yra komplikuoti visiems, kurie gimė pačioje vasario pabaigoje.

Tačiau nusiminti neverta, nes matematiniu požiūriu vaikai, pasaulį išvydę keliamaisiais metais, vasario 29-ąją, įprastiniais metais visiškai teisėtai gali švęsti savo gimtadienį vasario 28-ąją.

Būtent taip ir elgiasi krepšinio trenerė Ramunė Kumpienė, šiuo metu einanti Klaipėdos miesto krepšinio klubo "Fortūna" prezidentės pareigas. Vakar po ketverių metų vėl šventusi savo tikrąjį gimtadienį moteris nespėjo atsakinėti į kolegų, draugų, artimųjų skambučius. Paklausta, ar dėl retų gimtadienių nejaučia apmaudo, moteris juokėsi.

"Jau spėjau susigyventi, juk nepasirinksi. Labai aiškiai prisimenu savo dvyliktąjį gimtadienį, tąkart susikviečiau į namus visus bendraklasius ir švenčiau iš širdies", – sakė klaipėdietė.

48-erių R.Kumpienė atskleidė vakar paminėjusi savo dvyliktąjį oficialų gimtadienį. "Gal taip net įdomiau. Švenčiu rečiau, bet stengiuosi, kad tai taptų ypatinga diena. Ir sveikinimai tuomet gausesni", – šypsojosi pašnekovė.

Klaipėdietis Mindaugas, taip pat gimęs keliamųjų metų vasario gale, sakė triukšmingai švenčiantis kasmet. "Juk ne diena svarbiausia, o pats faktas, kad gimei", – įsitikinęs jaunuolis.

Vakar uostamiestyje naujagimių susilaukė septynios moterys. Šią neįprastą dieną iki 18 val. pasaulį jau buvo išvydę keturios mergaitės ir trys berniukai.

Vakarykštė diena ypatinga dar ir tuo, jog, anot airių folkloro, tik kartą per ketverius metus savo mylimiesiems pasipiršti gali ir moterys.

Ši tradicija turi gilias istorines šaknis ir Airijoje atsirado dar penktame amžiuje. Šv. Brigita iš Kildaro pasiskundė šv. Patrikui, kad moterims kartais tenka pernelyg ilgai laukti, kol jų mylimieji joms pasipirš. Anot legendos, į šį skundą atsižvelgęs šv. Patrikas paskelbė, kad moterys pirštis galės tik per keliamuosius metus.

Vėliau tradicija išplito ir Škotijoje, o nesutikusiems to padaryti vyriškiams įstatymas net numatydavo baudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių