Įsirengėte kameras ant buto langų? Pasakė, kuo rizikuojate

Siekiantys apsaugoti savo turtą gyventojai vis dažniau įsirengia vaizdo kameras laiptinėse ar ant daugiabučių sienų. Kai kurie jas įsirengia ir patys, o objektyvus nukreipia į lauką. Tačiau be gyventojų sutikimo filmuoti viešąsias erdves nėra teisėtas veiksmas.

Dažniausiai vaizdo kameros bendru sutarimu įrengiamos laiptinėse. Taip pat ir ant daugiabučių, jas dažniausiai nukreipia į automobilių ar vaikų žaidimų aikšteles.

Tačiau kartais galima pastebėti, kad gyventojai kameras įrengia ir ant savo buto langų, jas nukreipdami į namo kiemą.

Kaip teigė įmonės „Ekskomisarų biuras“ klientų aptarnavimo vadovė Greta Pocienė, klaipėdiečiai filmuodami viešas erdves be gyventojų sutikimo ar perspėjamųjų ženklų rizikuoja pažeisti nuostatas pagal Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR).

Vaizdo fiksavimas, apimantis viešąsias erdves ar kitų asmenų privačią erdvę, be jų sutikimo, gali būti laikomas teisės pažeidimu.

„Nors buto savininkai gali montuoti kameras savo patalpose, vaizdo fiksavimas, apimantis viešąsias erdves ar kitų asmenų privačią erdvę, be jų sutikimo gali būti laikomas teisės pažeidimu. Todėl, įrengiant tokią kamerą, reikia kitų gyventojų sutikimo arba tinkamo perspėjimo apie filmavimą. Leidimų nereikia tuo atveju, jeigu kamera fiksuoja tik asmeninę erdvę“, – pabrėžė G. Pocienė.

Įrengtų kamerų fiksuojama medžiaga taip pat turėtų būti saugoma pagal BDAR reikalavimus.

G. Pocienė paaiškino, jog šis turinys turi būti neprieinamas pašaliniams asmenims ir saugomas tik tą laikotarpį, kai vaizdo įrašai reikalingi konkrečiam tikslui pasiekti.

Filmuotos medžiagos taip pat negalima kelti ir į socialinius tinklus, kadangi taip gali būti pažeidžiamos žmonių teisės į privatumą.

„Ekskomisarų biuro“ atstovė pabrėžė, kad prieš dalinantis tokia medžiaga viešai, būtina užtikrinti, kad nepažeidžiamas kitų asmenų privatumas ir buvo gautas jų sutikimas.

„Vaizdo medžiaga gali būti perduodama teisėsaugos institucijoms, jei tai būtina dėl viešosios tvarkos pažeidimų ar nusikaltimų tyrimo. Tačiau perdavimas be teisinio pagrindo ar sutikimo taip pat gali būti laikomas BDAR pažeidimu“, – aiškino G. Pocienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip sakoma neduok Dieve su savo kamera uzfiksuosit

kaip sakoma neduok Dieve su savo kamera uzfiksuosit  portretas
savo masinos vagy , ir filmuota medziaga perduosit policijai --garantuotai pasodins y kalejima arba baudomis apdes , uz asmens tapatybes isviesinima jam nepageidaujant.. -taip kad saugokites vagiu ir teisesmaukiniu mafijos sargiu...[ neaisku kurie pavojingesni jums ir jusu turtuj]

Adva"kotas \\\\\\.../////

Adva"kotas  \\\\\\...///// portretas
Normalus žmogus nebijo nei vaizdo kamerų,nei "Trikojų",jų bijo tik vagys ir kelių gaidžiai,tai ir gina savo "teises".

t

 t portretas
keisti tie įstatymai. eini gatve, tave stebi 1000akių, kuo tai skiriasi nuo kameros. sutinku, privačiai filmuotų kadrų negalima kelti į soctinklus.bet stebėti savo turtą, žaidžiantį vaiką viešoje erdvėje kartais būtina, o čia jau nusikaltimas
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių