Jūros pakrantė Neringoje liks netvarkyta

Teismuose įsiplieskė ilgalaikis ginčas dėl Baltijos jūros pakrantės valymo ir tvarkymo Kuršių nerijoje.

Įvardijo reikalavimų neatitikimą

Įprasta, kad ginčai vykstant viešųjų pirkimų konkursams pagal Klaipėdos uosto pavyzdį dažniausiai kyla dėl didelės, milijoninės vertės objektų.

Kuršių nerijos pavyzdys rodo, kad ginčytis galima ir dėl santykinai nedidelės vertės darbų konkursų.

Šių metų pradžioje Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija buvo paskelbusi konkursą dėl Baltijos jūros krantų tvarkymo Kuršių nerijoje. Dar kovo 29-ąją buvo paskelbtas preliminarus konkurso laimėtojas – bendrovė „Enila“ iš Platelių, Plungės rajono.

Antroje preliminarios eilės vietoje likusi bendrovė „Raguvilė“ iš Kretingos konkursą apskundė.

Ji traktavo, kad bendrovės „Enila“ pasiūlymas neatitikęs viešojo pirkimo reikalavimų ir turėjo būti atmestas. Kai jos prašymas nebuvo įvykdytas, „Raguvilė“ kreipėsi į teismą dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos konkurso.

Pats teismo procesas dėl viešojo pirkimo dar neįvyko.

Asociatyvi nuotr. Redakcijos archyvo nuotr.

Audrų padarinių šalinimas

Paraleliai buvo prašoma pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir viešąjį pirkimo konkursą sustabdyti.

Klaipėdos apygardos teismas 2024 m. balandžio 26 d. nutartimi sustabdė viešąjį pirkimo konkursą, uždraudė sudaryti sutartį su bendrove „Enila“, o jei ji sudaryta, nurodė sustabdyti.

Įprasta, kad tokie kategoriški sprendimai viešojo pirkimo bylose priimami tais atvejais, kai viešojo pirkimo medžiagoje iš tiesų yra kokių nors rimtesnių teisinių kabliukų.

Kitaip tariant, teismas įšaldė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos skelbtą konkursą dėl pajūrio juostos krantų tvarkymo.

Nepadėjo Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos argumentas, kad iki turistinio sezono pradžios turi būti sutvarkytos visos pajūrio teritorijos – atstatyta audrų suniokota infrastruktūra ir nuplautas kopagūbrio šlaitas.

Teismas atmetė ir tokį teiginį, kad sustabdžius pirkimo procedūrą gali būti prarasti iš ES paramos pajūrio krantams tvarkyti skirti pinigai.

Yra ne viena istorija, kai, įsivėlus į teismus, teiginiai, kad prapuls ES pinigai, nėra rimtas argumentas. Galima prisiminti istoriją su įšaldyta 40 mln. ES parama Lietuvos kariuomenei, kuri norėjo statyti gelbėjimo ir taršos likvidavimo laivą. Įsivėlus į teismus, kur ginčai tęsėsi kelerius metus, laivui numatyti pinigai jų pabaigos taip ir nesulaukė.

Yra ne viena istorija, kai, įsivėlus į teismus, teiginiai, kad prapuls ES pinigai, nėra rimtas argumentas.

Teismo iškeltos abejonės

Klaipėdos apygardos teismo 2024 m. balandžio 26 d. nutartį palaikė ir Lietuvos apeliacinis teismas. Jis „Raguvilės“ prašymą sustabdyti Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos skelbtą konkursą dėl pajūrio juostos krantų tvarkymo kvalifikavo kaip teisėtą.

Kuršių nerijos nacionalinio parko administracija teismui aiškino, kad Lietuvos valstybė Kuršių neriją laiko išskirtine gamtos ir žmogaus sukurta saugotina teritorija, kuriai nustatyta ypatinga apsauga.

Todėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymas, jų vertinimu, pažeidžia viešąjį interesą, kelia grėsmę žmonių sveikatai ir gyvybei, daro žalą gamtai.

Šiuos argumentus Lietuvos apeliacinis teismas laikė kaip neturinčius teisinės reikšmės sprendžiant konkretų ginčą dėl viešojo pirkimo konkurso. Jei keliamas viešasis interesas dėl galimos žalos ar neigiamos įtakos žmonių gerovei, ta žala turinti būti aiškiai pagrįsta ir vertintina.

Viešojo pirkimo ginčuose ir bylose, teismo teigimu, pirmenybė turinti būti teikiama viešajam interesui, kuris susijęs su viešojo pirkimo procedūrų vykdymo skaidrumu.

Teismas suabejojo, ar taip svarbu buvę Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijai atlikti krantų tvarkymo darbus iki turistinio sezono pradžios, jei konkursą ji buvo paskelbusi tik šių metų kovą, o sutarties vykdymo trukmę numatė 8 mėnesius.

Ši byla dar nėra baigta, ji tik pradeda suktis teismuose. Galbūt ji pajudės gana greitai? Galbūt dar šiemet iki naujų audrų sezono bus sutvarkyti 2023–2024 m. audros sezono padariniai?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pajūris

Pajūris portretas
Nesutvarkyta. Tada neimkite įvažiavimo į Neringą mokesčio.

Anonimas

Anonimas portretas
Pirmiausia reikėjo, kad konkursas būtų paskelbtas laiku ir iš anksto, o ne paskutinę minutę, kai darbus jau reikėjo pradėti.

Anonimas

Anonimas portretas
Na ir kaip čia dabar nutiko kad tiek metų tik Raguvilė laimedavo ir vis tipo darbavosi o dabar kiti laimėjo Ne ,taip negali būti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • R. Lingienė: Lietuvoje onkologiniams ligoniams dėl gyvybės tenka dalyvauti loterijoje
    R. Lingienė: Lietuvoje onkologiniams ligoniams dėl gyvybės tenka dalyvauti loterijoje

    „Valstybė privalo skirti deramą dėmesį ir pakankamai lėšų inovatyviems vaistams, nes dažnu atveju šie vaistai yra paskutinis vilties spindulys onkologiniams ligoniams. Medikamentai, kurie gali reikšmingai pailginti onkologini...

    5
  • S. Skvernelis: kartu galime nuveikti ir klaipėdiečiams, ir uostui svarbių darbų
    S. Skvernelis: kartu galime nuveikti ir klaipėdiečiams, ir uostui svarbių darbų

    Į Seimo rinkimus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ žengia su patyrusia Klaipėdos komanda. „Augantis Klaipėdos regionas stipriai prisidėjo kuriant partiją ir vienas lemiamų veiksnių yra būtent žmonės, kurie susibūrė į mūsų ...

    10
  • Naujajame turguje – rudens gėrybių mugė
    Naujajame turguje – rudens gėrybių mugė

    Naujajame turguje prasidėjo tradicija tapusi Derliaus šventė. Joje dalyvauja per 80 prekiautojų iš visos Lietuvos. Šeštąjį kartą vyksiančios šventės dalyviai su klaipėdiečiais ir miesto svečiais dalinasi rudens g...

    1
  • Pajūryje – kopų tvirtinimo talka
    Pajūryje – kopų tvirtinimo talka

    Šiandien, pirmąjį spalio šeštadienį, neabejingi pajūriui žmonės kviečiami į kopų tvirtinimo talką. Kiekvienais metais į kopas kėsinasi stichijos, jos nukenčia ir nuo poilsiautojų. Todėl savanorių bei gamtosaugininkų pastan...

  • Klaipėdoje – I. Kanto dienos
    Klaipėdoje – I. Kanto dienos

    Uostamiesčio savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka pakvies klaipėdiečius į visą savaitę truksiantį filosofinės minties festivalį „Kanto dienos Klaipėdoje“. ...

  • Bus šilta ir lietinga
    Bus šilta ir lietinga

    Nors šis savaitgalis dar bus gana saulėtas ir ne itin žvarbus, kitą savaitę laukiama rudeniškos šilumos dozės ir lietaus. Anot sinoptikų, tai galbūt paskutinės šiltos šių metų dienos. ...

  • Laukia įkaitų sugrįžimo
    Laukia įkaitų sugrįžimo

    Klaipėdos žydų bendruomenės vadovas Feliksas Puzemskis, kurio artimieji gyvena Izraelyje, per šiuos metus istorinėje tėvynėje lankėsi itin dažnai. Jis nuolat jautė savo tautiečių, prieš metus per teroro aktą praradusių šeimos...

    9
  • Šildymo Klaipėdoje dar teks palaukti
    Šildymo Klaipėdoje dar teks palaukti

    Šildymo sezoną galima pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė nei 10 laipsnių. Uostamiestyje toks orų atvėsimas jau fiksuotas, bet kol kas šildymo sezono dar nežadama pradėti. ...

    1
  • Klaipėdietę sukrėtė pamatytas vaizdas: šiandieną – į mašiną, o kitą kartą, neduok Dieve, – į vaiką
    Klaipėdietę sukrėtė pamatytas vaizdas: šiandieną – į mašiną, o kitą kartą, neduok Dieve, – į vaiką

    Žvejybos uosto rajono gyventoja liko sukrėsta, kai išvydo sušaudytą savo automobilį. ...

    7
  • Rūkoriai draudimų nepaiso
    Rūkoriai draudimų nepaiso

    Uostamiestyje daugėja daugiabučių, kuriuose draudžiama rūkyti, tačiau šį draudimą dalis miestiečių tiesiog ignoruoja. Dažniausiai už tokį pažeidimą nuobaudas gauna asmenys, kuriuos užfiksavo pranešėjai ir pateikė kaltę pagrind...

    16
Daugiau straipsnių