Klaipėdiečius jau baugina pabėgėlių šmėkla

Kalbos apie Europą užplūdusius pabėgėlius verčia baimintis panašaus antplūdžio ir klaipėdiečius. Miesto parke už Vasaros estrados aptiktas laikinas būstas verčia baimintis, kad pabėgėliai jau apsigyveno ir Klaipėdoje.

Kalbos apie Europą užplūdusius pabėgėlius verčia baimintis panašaus antplūdžio ir klaipėdiečius. Miesto parke už Vasaros estrados aptiktas laikinas būstas verčia baimintis, kad pabėgėliai jau apsigyveno ir Klaipėdoje.

Stovyklavietė – parke

Akivaizdu, kad Lietuva nėra geidžiamiausia bėglių valstybė. Tačiau jau tampame tranzito šalimi, kurią įveikę šie žmonės traukia į Suomiją.

Savaitės pradžioje klaipėdietė, gyvenanti Miško kvartale, vedžiojo šuniuką įprastoje vietoje – parke už Vasaros estrados. Vaikštinėdama šalia tako, vedančio nuo estrados P.Lideikio gatvės link, moteris pamatė iki tol neregėtą vaizdą – tarp medžių žmonės įsirengė buveinę.

Ji nebuvo panaši benamių laikinai įrengtą migį. Benamiai paprastai gyvena itin netvarkingai ir paverčia šiukšlynu didelį plotą aplink savo vietą.

Čia stovi palapinė, vieta maistui pasigaminti, šaldytuvas. Ant džiovyklos tvarkingai padžiauti išskalbti rūbai.

"Iš tolo stebėjau ten besisukinėjančią jauną moterį. Ji – tamsiaplaukė, gali būti apie 30 metų. Tapo nejauku ir net baugu. Kas gali gyventi tiesiog parke? Gal tie žmonės benamiai? Gal kokie besislapstantys nusikaltėliai? O gal tai pabėgėliai, juk jie siekia neatkreipti į save dėmesio, kad nebūtų išsiųsti atgal. Kad ir kas jie yra, rudenį gyventi po atviru dangumi nėra normalu. Manau, mes turime teisę žinoti, kas yra tie žmonės ir kokie yra jų kėslai", – kalbėjo klaipėdietė Laima.

Gali būti ir vaikas

Dienraščio "Klaipėda" žurnalistų iškviesti policijos patruliai apžiūrėjo keistą stovyklavietę. Akivaizdu, kad joje gyvena vyras ir moteris, apie tai byloja padžiautos liemenėlės bei vyriški rūbai.

Ten pat palikti balti vyro sportiniai bateliai ir kiek mažesni moteriški medžiaginiai bateliai. Švariai išplauti ir ant staliuko surikiuoti indai išduoda, jog moteris yra tvarkinga.

Atokiau nuo palapinės įrengtas tualetas – iškasta ir mediniu dangčiu uždengta duobė, šalia stovi keli kibirai, ko gero, vandeniui ir smėliui laikyti.

Atokiau pamesti du čiužiniai, ant jų – keli pliušiniai žaislai. Tai verčia įtarti, kad palapinėje gali miegoti ir vaikas.

Senomis pušų šakomis atitvertame plote patiestas kilimas, jo kampe pastatyta plastikinė eglutė su lemputėmis.

Ši vieta verčia įtarti, kad čia gali melstis musulmonai, galbūt eglutė žymi pusę, į kurią atsisukę galėtų maldas kartoti ir linkčioti šios religijos atstovai.

Stovyklavietėje vakar dieną žmonių nebuvo. Veikiausiai jie parsirado vakare.

"Kol kas čia nėra nieko, kas leistų identifikuoti šioje vietoje apsigyvenusius žmones. Informacija bus perduota apylinkės inspektoriams. Jie bandys išsiaiškinti jų duomenis. Taip daroma, siekiant nustatyti, ar tarp panašaus gyvenimo būdo žmonių nėra ieškomų, besislapstančių asmenų", – paaiškino policijos patruliai.

Bijo "laukinių" žmonių

Tame pačiame parko plote, arčiau Tuberkuliozės ligoninės tvoros, neseniai apsigyveno dar vienas žmogus. Jis pasistatė palapinę ir apdengė ją ryškiai raudonu pledu.

Netoli estrados viduryje darbo dienos tiesiog šiaip sau sėdinėję trys vyrai tikino, kad parke gyvena ne pabėgėliai.

"Nežinau, kas jie tokie, bet jie yra mūsiškiai, tiesiog benamiai. Mačiau, kad ten jauna mergina, tokia pikčiurna, rusiškai kalbanti. Su ja gyvena vyresnis vyras, gal tėvas, o gal ir ne. Nepažįstame jų, bet jie tikrai nėra pabėgėliai. Nelabai seniai jie čia atsirado", – pasakojo dykinėjantys vyrai.

Su krepšeliais iš miško grįžtančios garbaus amžiaus klaipėdietės tikino šiame miške įtartinų žmonių nesutinkančios.

Viena moterų prisiminė pernai vasarą labai išsigandusi grybaudama Šernų miške.

"Pamačiau tokią nemažą pašiūrę ir aplinkui sukabintus rūbus. Žinote, mes esame pokario vaikai ir dar pamename, kaip tais laikais Klaipėdoje ir aplink ją gyvendavo labai daug visokių vagių bei plėšikų, subėgusių iš visos Tarybų Sąjungos. Nuo tada bijau tokių laukinių žmonių. Ką gali žinoti, kas jiems iš bado šaus į galvą", – svarstė moteris.

Protokolai benamių negąsdina

Klaipėdos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Šiaurinės policijos nuovados Apylinkės inspektorių veiklos grupės laikinai atliekantis viršininko funkcijas Saulius Bitinas paaiškino, kad įstatymai numato nuobaudą už savivaldybės priimtų taisyklių nesilaikymą. Šios taisyklės draudžia apsigyventi tam nepritaikytose vietose.

Paprastai benamiams užtenka kelis kartus pabendrauti su policininkais ir vengiantys nemalonumų su teisėsauga valkatos pasiieško kitos vietos.

"Mūsų pusėje gyvenančius benamius bent jau iš matymo pažįstame, ko gero, visus. Jeigu aptinkamas neidentifikuotas asmuo, jis nufotografuojamas, paimamas mėginys DNR tyrimui ir jo pirštų atspaudai", – aiškino pareigūnas.

Įstatymas įpareigoja surašyti Administracinių teisės pažeidimų protokolą, bet tokiems žmonėms tai nė motais.

Uostamiestyje yra pakankamai valdiškų įstaigų, galinčių suteikti pastogę vienai nakčiai ir ilgesniam laikui, tačiau ne visi benamiai naudojasi šia galimybe.

Dažnai jie tvirtina, kad vienos nakties nakvynės namai yra nesaugūs, o į tuos, kuriuose galima gyventi ilgiau, sunku patekti arba būtina laikytis griežtų reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vv

vv portretas
į miško parką jau baisu eiti.O Miško kvartale bomžų , kaip utėlių pilna ir jų vis daugėja,ir visi tokie gana jauni.Kas tai per reiškinys? Geria,šiukšlina kur papuolė.Daugelis agresyvūs.Savų parazitų pilna,o jei dar tų pabėgėlių priveš...Baigsis ramus gyvenimas.

Paskaičius

Paskaičius portretas
jureivio komentarą tikrai peršasi mintis kad yra reali galimybė kad per toki kieki tu pabegeliu bus atsiusti ,,pestininkai"narkotiku trafikui igyvendinti.Juk vistiek nei vienas iš tu atvykstančiu dokumentu neturi?Kaip juos nustatysi

jureivis

jureivis portretas
vot jusu valdzia,sutiko priymti pabegelius,tai ko cia dabar bstebites,kad pamatot isdykstancias palapines,ar salasus,musu benamei tai nekis,o musulmonai eis ples,kurs savo bandas,prades plaukti ir dideli kekiai narkotiku,teoro aktai vyks,juk to lietuvems reikia,lenkai serbai nors drasus sukele mitingus pres,o musu letuvei bailei,gret pradesim ir mes i musulmonu tikiba pereiti,juk bus privaloma,nes musu prezidente su butkevicium iki to baigia davaryti,jei jau skelbia aukojimus musulmonu pabegelems,tai ko taip,ka jau skirtu lesu nebera jau pasdidalino valdininkai?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių