Uostamiestyje paminėtos T. Ševčenkos gimimo metinės

Uostamiestyje klaipėdiečiai ir ukrainiečiai tradiciškai paminėjo ukrainiečių rašytojo, poeto Taraso Ševčenkos gimimo metines. Renginio metu lietuviškai nuskambėjo jo eilės, o ukrainietiškai – baladės ir kitų žinomų kūrinių ištraukos.

Šis renginys Tautinių kultūrų centre organizuojamas kiekvienais metais. Tai – Klaipėdos ukrainiečių kultūros ir švietimo centro „Rodyna“ sekmadieninės mokyklos mokytojos Mariia’os Papakonstandi sumanymas.

„Ukrainiečiai myli ir skaito T. Ševčenkos kūrinius, nes jo poezija paliečia širdį“ – sakė M. Papakonstandi.

Renginio metu ji pasakojo, kad T. Ševčenkos knygos yra kaip šeimos relikvijos, perduodamos iš kartos į kartą, o jo poeziją skaito ir suaugę, ir vaikai.

Renginyje dalyvavo visos sekmadieninės mokyklos, o jų auklėtiniai ruošė programą.

„Tai iš tiesų tradicinis renginys, švenčiamas kasmet, tikrai gražus, literatūrinis, minint ir autoriaus kūrybą, ir meilę tėvynei, ir patriotiškumą“, – sakė Tautinių kultūrų centro direktorė Jelena Butkevičienė.

T. Ševčenka – XIX a. ukrainiečių poetas, rašytojas, dailininkas, visuomenės veikėjas, etnografas, žymiausias ukrainiečių literatūros klasikas ir tautinio atgimimo veikėjas, kvietęs vienytis už laisvą Ukrainą.

„Jis iš tikrųjų yra iš tų, kurie kelia dvasią. Jis įvairiuose šaltiniuose minimas kaip poetas, kuris savo kūriniuose ir veiksmais kovojo už laisvę ir tautą“, – tikino pašnekovė.

Anot J. Butkevičienės, patys ukrainiečių mokyklos moksleiviai vertė T. Ševčenkos eiles iš ukrainiečių į lietuvių kalbą ir jas pristatė ne tik šiame renginyje.

„Jie dalyvavo ir Lietuvių kalbos dienų minėjimo renginyje, ten lietuviškai skaitė T. Ševčenkos eiles. Tekstas, kai išgirsti, kaip skamba ir supranti jo reikšmę, tikrai stiprus“, – neslėpė Tautinių kultūrų centro direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražu

Gražu portretas
Ar dabar ir gatves , skverus šiuo ukrainieęių kūrėjo vardu vadinsime? Na, kad vietos išstumtos Lietuvos poetės Salomėjs? Viliuosi, kad gal ne...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių