Vakarų Lietuvoje laukiama trečios potvynio bangos

Specialistai perspėja, kad Vakarų Lietuvai gali smogti trečioji potvynio banga. Jau šiandien pajūrio ir pamario krašto upių lygis gali šoktelėti iki stichinio žymens.

Kaltas atodrėkis

Prasidėjęs atodrėkis ištirpdė nemenką sniego sluoksnį, o trečiadienį pasipylęs lietus su šlapdriba per naktį pakėlė upių lygį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus specialistė Lina Žigaitė-Giedrienė tikino, kad pajūrio krašte sniego neliko per parą.

„Sniego dangos vakarinėje šalies dalyje faktiškai nebeliko. Žemė yra pašalusi, vadinasi, viskas nutekėjo į upes. Panašu, kad turėsime trečią potvynio bangą“, – patikino specialistė.

Nerimą kelia ir pajūrį vakar merkęs lietus su šlapdriba.

„O ketvirtadienį vakarinėje šalies dalyje turėtų iškristi iki 15–17 mm kritulių. Tai dar pablogins situaciją. Jau stebime smarkų upių lygių kilimą“, – pastebėjo sinoptikė.

Dviejų daugiausia pajūriui bėdų pridarančių upių lygis per parą pakilo labai žymiai.

Minija ties Kartena per naktį pakilo kone du metrus. Trečiadienį per pietus ties Kartena Minija buvo pasiekusi 358,6 cm lygį.

Minijos lygis ties Priekule dažniausiai ima kilti po paros, kai aukštupyje susikaupusi vandens masė pasiekia žemupį. Minija ties Priekule vakar buvo pasiekusi 356,2 cm lygį.

Akmena-Dangė ties Kretinga taip pat grėsmingai šoktelėjo į viršų. Po nakties čia vandens lygis siekė jau 335 cm.

Akmena-Dangė kyla ir ties Klaipėda. Čia vandens lygis vakar siekė 172,5 cm.

Per šią žiemą marios tai užšąla, tai ištirpsta.

Marias kausto ledas

„Gerai tai, kad upės vakarų Lietuvoje jau yra išsivadavusios iš ledo. Bet tai nereiškia, jog ties kokiu vingiu negali susidaryti sangrūdos. Nėra gerai, kad ledas sukaustęs Kuršių marias ir Nemuno žiotis. Tai trukdo nutekėti upių vandenims“, – paaiškino L. Žigaitė-Giedrienė.

Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys patikino, kad Nemuno žiotys ties Kuršių mariomis vis dar sukaustytos ledu.

„Viskas lede. Norint, kad žiotys nuo jo išsivaduotų, reikia pietų ar vakarų vėjo. Iš platybių turi ateiti vėjas, tik tada Ventės rage ledas lūžta. Marios jau trečią kartą užšalo. Per šią žiemą marios tai užšąla, tai ištirpsta“, – sakė V. Jusys.

Vytautas Jusys. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vėjas pūs į krantą

Šiandien vandens lygį upėse gali kilstelėti pasisukęs vėjas.

„Trečiadienį dar turime pietų ir vakarų vėją, o ketvirtadienį vėjas suksis iš šiaurės ir vakarų. Tai sunkins vandens nutekėjimą. Tačiau Kuršių mariose ledas turėtų pajudėti“, – paaiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus specialistė L. Žigaitė-Giedrienė.

Sinoptikė prognozavo, kad ketvirtadienį stichinis vandens lygis turėtų būti pasiektas Minijoje ties Priekule ir Atmatoje ties Rusne.

L. Žigaitė-Giedrienė prognozavo, kad ne visą savaitę pajūrį merks lietūs. Turėtų šalti, todėl viliamasi, jog šaltukas padės sustabdyti vandens kilimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tiesiog

tiesiog portretas
ankščiau buvo ledlaužis Stumbras, jisai laužydavo ledus Nemune ir Kuršių mariose, kiek metų nebėra jo, potvyniai kas mėnesį, uosto gilinimas ir molo ilginimas įtakos neturėjo ? Kaip ir baldai ikejoje su kelmuotais miškais nesusiję...

Ponui rajono merui.

Ponui rajono merui. portretas
Kas laukia, tas sulaukia, o kas nelaukia - dirba, kad pasekmės būtų švelnesnės.

Seniau

Seniau portretas
Ledų kliūtis sprogdindavo. Dabar sprogmenys į karą išėjo, tai skęsime eilinį kartą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių