Kretingos rajone degė dvaro sodybos tvarto liekanos: įtariamas padegimas

Kretingos rajono Padvarių kaime pirmadienio pavakarę degė valstybės saugomo kultūros objekto – dvaro sodybos tvarto liekanos, teisėsauga įtaria padegimą.

Kaip nurodė Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, kultūros paveldo pastate gaisras kilo pirmadienį, apie 17.05 val.

Gaisro metu apdegė įėjimo durys, lubos bei aprūko pastato sienos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, degė viduje sukrautos šiukšlės, padanga. Mūrinis ūkinis pastatas apleistas, apgriuvęs, jo stogas dengtas šiferiu.

Policija įtaria padegimą, nuostolis nustatinėjamas.

Kretingos rajono savivaldybės mero patarėjas Albertas Barauskas BNS patikslino, kad degė „avarinės būklės“ dvaro sodybos tvarto liekanos.

„Šiuo metu apie nustatytus įtariamuosius informacijos neturime. Savo ruožtu, informuosime Kultūros paveldo departamentą. (...) Kadangi pastatas jau buvo apgriuvęs, didelės žalos nemanome, kad bus padaryta“, – sakė A. Barauskas.

Pasak jo, dvaro sodybą sudaro daug pastatų, kai kurie jų sutvarkyti ir prižiūrimi.

„Turime Kretingos dvaro rūmus ir aplinkinius pastatus, dalis jų yra sutvarkyta. Turime keletą likusių senų pastatų, kurie yra nesutvarkyti. Kompleksas tvarkomas palaipsniui, visi pagrindiniai didieji pastatai yra sutvarkyti, prižiūrėti“, – teigė A. Barauskas.

Policija surinko medžiagą dėl svetimo turto sugadinimo visuotinai pavojingu būdu arba kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sugadinimo, už tai gresianti griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, Kretingos dvaro sodybos tvartas pastatytas XVIII amžiuje, keliskart dalinai rekonstruotas XIX, XX amžiuose. Pastatas jau buvo apdegęs 1991 metais.

Šis valstybės saugomas regioninės reikšmės objektas į Kultūros vertybių registrą įtrauktas 1997 metais, jo būklė 2014 metų duomenimis yra bloga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių