Paauglių žiaurumo atvejai Klaipėdoje pasiekė prokuratūrą: kas labiausiai šokiravo?

Klaipėdoje fiksuoti net du paauglių žiaurumo atvejai. Esą už kalbas paaugliai surengė egzekuciją 15-mečiui. Panašiai nukentėjo ir paauglė mergaitė. Tik nei ji pati, nei artimieji į pareigūnus nesikreipė. Tą padarė visuomenininkas. Kai policija į daužomą paauglę numojo ranka, tyrimo ėmėsi prokuratūra.

Viešai vykdoma paauglės egzekucija visuomenininką Michailą Andrijanovą šokiravo. Nustebino ir tai, kad gauja bendraamžių iš mergaitės tyčiojosi, ją daužė ir spardė pačiame miesto centre.

„Jeigu vieną žmogų penkios apstoja, priverčia suklupti ant kelių, spardo kojomis ir rankomis į veidą, paskui apspjauna stebint dar dviem paauglėm. Tai reikia suprasti, kad čia ne vien tik fizinio skausmo sukėlimas, bet ir patyčių kultūros augimas, nes septyni žmonės mokosi, kaip tyčiotis iš aštunto“, – kalbėjo visuomenininkas M. Andrijanovas.

Dėl to, kas įvyko, nei mergaitė, nei jos tėvai nesikreipė į teisėsaugininkus. Tą padarė klaipėdietis.

„Gali būti taip, kad iš tų septynių viena yra vadeiva, o kitos gal bijo nemušti. Ir dabar ta mergaitė, gaudama tokį šoką gali net bijoti kreiptis pagalbos“, – įsitikinęs M. Andrijanovas.

Po savaitės iškviestam į apklausą policijoje vyrui padėkota už pilietiškumą.

Informaciją apie šį įvykį gavome iš policijos, bet jiems nepavyko iš vaizdo įrašo identifikuoti vaikų, kurie patyrė smurtą, taip pat ir tų, kurie galimai smurtavo.

„Pritarė, kad nėra svetimų vaikų, visi vaikai yra mūsų visuomenės. Ir kitą dieną pasakydama, kad tai nėra viešosios tvarkos pažeidimas, nes nebuvo sutrikdytas eismas, uždarė bylą“, – teigė M. Andrijanovas.

Nurodyta ir kita priežastis, kodėl atsisakyta tyrimo.

„Informaciją apie šį įvykį gavome iš policijos, bet jiems nepavyko iš vaizdo įrašo identifikuoti vaikų, kurie patyrė smurtą, taip pat ir tų, kurie galimai smurtavo. Policija taip informavo, kad nukentėjęs asmuo nesikreipė nei į ligoninę, nei į juos“, – aiškino Klaipėdos apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė.

Pasipiktinęs visuomenininkas policijos veiksmus apskundė prokuratūrai.

„Dėl šio įvykio Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Toks sprendimas priimtas nustačius, kad veikoje yra galimai nusikalstamų požymių, numatytų Baudžiamojo kodekso 284 straipsnyje“, – teigė prokuratūros atstovė Viktorija Jonuitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Toks paauglių smurto atvejis toli gražu ne vienintelis uostamiestyje.

„Aišku, kad nemokinam vaikų, tai čia yra faktas. Baisu iš tikrųjų“, – sakė moteris.

„Kiemas, laukas, draugai ir šeima. Viskas formuojasi šeimoje“, – įsitikinusi kita moteris.

Socialinėje erdvėje plinta ir kitas įrašas, kur matoma, kaip talžomas paauglys. Jį apsupę spiria, trenkia per veidą, spardo. Aidi ir keiksmažodžiai, reikalavimas atsakyti už kalbas. Vėliau paaiškėja, kad iš 15-mečio atimti ir pinigai. Šįkart pareigūnai žino, kas nukentėjo.

„Šiuo metu atliekame vaiko situacijos vertinimą, pasiūlėme nukentėjusiam reikalingą pagalbą“, – tikino G. Noliūtė.

Vaiko teisių gynėjai įsitikinę, kad žiaurumo paaugliai semiasi aplinkoje.

„Tos priežastys, dėl ko smurtauja paaugliai, įvairios. Tai gali būti ir pačių paauglių patiriamas smurtas, problemos iš bendraamžių, suaugusiųjų, nemokėjimas konstruktyviais būdais spręsti, dorotis su situacijom. Taigi labai svarbu laiku sureaguoti“, – aiškino G. Noliūtė.

Nukentėjusių vaikų artimieji raginami netylėti, kreiptis į Vaiko teisių ar kitas tarnybas, kad nukentėjusieji gautų pagalbą. Jos, anot pareigūnų, reikia ir smurtautojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pakrante

Pakrante portretas
Vaikų negalima mušti,nes pasiskus vaikų apsaugos inspekcijai !

as

as portretas
Michailas, ačiū

Julija

Julija portretas
Kauno gatvės rajone įsišaknijo problema-rusakalbiai vaikai tyčiojas, daužo ąžuolyno parko įrenginius, keikias tokkiais keturaukščiais keiksmažodžiais kurių aš nemoku. Bandant sudrausmint rėkia visus tuos keiksmus ir "ar tu nori trenkt vaikui". Atvažiavus policijai( šauni moterytė nepabijojo, iškvietė) pradeda vepyzot jog juos mušė. Kažkokia baisi vaikų nepriežiūra.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių