Pagėgiuose bažnyčios stogas dar gesinamas, iš maldos namų išneštos vertybės

Pagėgiuose ketvirtadienį po pietų užsidegė bažnyčios stogas, vėlų vakarą jis dar buvo gesinamas, žmonės nenukentėjo, iš maldos namų išneštos vertybės.

Kaip BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), pranešimas apie gaisrą Pagėgių Šv. Kryžiaus parapijos bažnyčioje Vydūno gatvėje gautas 14 val. 09 minutės. Apie 22 val. pareigūnai dar gesino pavienius smilkstančio medinio stogo židinius.

Kaip BNS sakė PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas, pareigūnai dėl pavojaus, jog stogas gali įgriūti, pasitraukė nuo jo ir toliau gesina ugnį iš išorės, pasitelkdami keltuvą, taip pat iš vidaus. Pažymima, kad atviros liepsnos nėra, tačiau smilksta dalis stogo perdangos, bituminė danga.

Per gaisrą žmonės nenukentėjo, iš maldos namų buvo išneštos bažnytinės vertybės.

Gaisrą gesina septynios autocisternos, štabo ir kopėčių automobiliai – išsiųstos Pagėgių, Tauragės ir Šilutės priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos, informacija perduota medikams.

Kaip BNS anksčiau ketvirtadienį sakė parapijos klebonas Kazys Žutautas, apie smilkstantį stogą pranešė jį taisę darbininkai. Anot jo, dėl ko kilo ugnis, kol kas sunku įvardinti, nuostoliai taip pat dar bus vertinami.

„Ugniagesiai dar prižiūri – ugnies nėra, bet yra dūmų. Jie prižiūri, pjausto, manau, kad budės ilgiau. Priežastis turbūt pasakys gaisrininkai. Bet mes darbavomės, buvo skylės stoge, taip, tvarkė (darbininkai – BNS), savo laiką skyrę geradariai“, – kalbėjo klebonas.

Anot jo, visas bažnytines vertybes, įskaitant čia kabėjusius paveikslus, pavyko išnešti laiku, į kleboniją, jos nenukentėjo nei nuo gaisro, nei nuo vandens gesinant gaisrą.

„Vargonų didelių nebuvo, o tie maži vargonėliai – juos tiesiog išsinešė. Niekas nesudegė, viskas sunešta į kleboniją (...). Bažnyčia atstatyta naujai, 1992-ais metais, ji šiuolaikiška, nebuvo jokių ten gremėzdų, priedų, spintelių, ar dar kažko“, – pasakojo dvasininkas. 

Jis sako, kad kol kas mišios bus laikomos gretimoje koplyčioje. Vėliau tikimasi, kad gaisro padarinius pašalinti padės parapijiečiai.

Parapija skelbia, kad Pagėgiuose po Antrojo pasaulinio karo bažnyčios pastatą valdžia nusavino, vėliau nugriovė, paliko tik bokštą, prie kurio pristatytas gaisrinės priestatas. Katalikai kartu su liuteronais meldėsi mūrinėje liuteronų kapinių koplyčioje, kurią 1970 metais padidino.

1994 metais pradėta statyti nauja bažnyčia, 1996 metais užbaigtas montuoti stogas ir tų pačių metų Kalėdų šventėms jau rinkosi tikintieji.

1997 metais bažnyčia pašventinta, nuo 2009 metų pamaldos laikomos ir pačioje bažnyčioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių