„Karakumų asilėlis“ į Klaipėdą sukvietė lėlių teatrus (programa)

Penktadienį uostamiestyje prasideda tris dienas vyksiantis VII tarptautinis lėlių teatrų festivalis „Karakumų asilėlis 2013“.

Akcentas – šeimos idėja

Ta proga šeimos medžio prieglobstyje, po krištoliniu sietynu, prie šventiško stalo, ant kurio rikiavosi stiklainiai su „nuorodomis“ į rodysimus spektaklius (plunksna – „Gulbė – karaliaus pati“, spurga – „Pagrandukas“, vielos raizgalynė – „Šalia“, krištolo gabalėliai – „Krištolinė pasaka“ etc.), į renginio pristatymą susirinko Karakumų asilėlio šeimos nariai – tarptautinio lėlių teatrų festivalio „Karakumų asilėlis 2013“ organizatoriai. Klaipėdos lėlių teatrui atstovavo Skaidrė Raudytė – direktorė, Gintarė Radvilavičiūtė – meno vadovė ir režisierė, Salomėja Burneikaitė – lėlinininkė, teatrologė ir edukacinių programų vadovė, Renata Kutaitė – aktorė ir Gitana Gugevičiūtė-Valiukienė – teatro kritikė, renginio moderatorė.

„Šiemet mes akcentuojame šeimos idėją, – kalbėjo režisierė G.Radvilavičiūtė. – Šeima mūsų gyvenime yra labai svarbi – joje mes formuojamės, augame, tobulėjame. Šeima – tai dirva. Jei ši dirva derlinga, joje išaugs tvirta ir kūrybinga asmenybė.“

Klaipėdos lėlių teatro direktorė S.Raudytė akcentavo, kad šeimos idėja suburs draugėn lėlių teatrus iš Lietuvos (Klaipėdos lėlių teatras, Vilniaus teatras „Lėlė“, Kauno valstybinis lėlių teatras, šeimos lėlių teatrai „Paršiukas Ikaras“, „Nykštukas“, „Lino lėlės“) bei šeimos teatrus iš užsienio šalių – „TriLika“ (Rusija), „Maria-Iskusnica“ (Baltarusija) ir Jordi Bertrano teatro kompaniją (Ispanija).

Brangina tradicijas

Devynių teatrų „šeimos“ per tris festivalio dienas žiūrovams parodys devynis įvairių žanrų ir stilistikos spektaklius (pirštinių lėlių, marionečių, šešėlių, objektų ir kt. lėlių teatro formų), skirtus vaikams ir šeimai arba jaunimui ir suaugusiesiems. Spektaklius stebės ir vertins jau tradicinėmis tapusios dvi komisijos – jaunųjų teatrologų ir vaikų. Pastarąją globos rašytoja Rita Latvėnaitė-Kairienė.

Klaipėdos lėlių teatro edukacinių programų vadovė teatrologė S.Burneikaitė priminė, kad besikeičiantis festivalis brangina ir tradicijas: jo organizatoriams rūpi išsaugoti nuoširdžią atmosferą, užmegzti ryšius su Lietuvos ir užsienio lėlininkais, auginti vaikų ir jaunųjų teatrologų komisijas.

Visiems skoniams

Trys spalvingų įspūdžių kupinos dienos, devyni kolektyvai ir tiek pat spektaklių – toks šiųmečio festivalio „Karakumų asilėlis 2013“ meniu lėlių teatro meno smaguriams.

Čia – ir juoką žadinantis pirštininis „Pagrandukas“ (Kauno lėlių teatras „Nykštukas“), ir draminius-poetinius jausmus virpinanti „Gulbė – karaliaus pati“ (Kauno valstybinis lėlių teatras), kinematografinius potyrius priversiantis išgyventi spektaklis „Aukso obelėlė, vyno šulinėlis“ (Vilniaus teatras „Lėlė“), į gilesnius egzistencinius lygmenis perkeliantis spektaklis „Vilkas ir ožiukai“ (šeimos teatras „Lino lėlės“). Taip pat bus papasakota dar viena žemės ir žmogaus atsiradimo istorija spektaklyje „Aukso lietaus sūnus“ (šeimos teatras „Maria-Iskusnica“ iš Baltarusijos), šiuolaikybės ir praeities dimensijas sujungs fantazija „Krištolinė pasaka“ (Maskvos teatras „TriLika“), išdykaus netikėtumo efektu prisodrinta „Raudonkepuraitė“ (Vitalijaus ir Nijolės Mazūrų teatras „Paršiukas Ikaras“).

Aštresnių patiekalų trokštantys brandūs žiūrovai kviečiami į Klaipėdos lėlių teatro spektaklį „Šalia“ – tikrą fantazijos šėlsmą, o ypač retus patiekalus linkusieji išbandyti neturėtų praleisti vieno ryškiausių, žinomiausių pasaulio lėlininkų ispano J.Bertrano spektaklio „Regimos eilės“ – tai reta proga ant savo kasdienio stalo aptikti ekskliuzyvinį patiekalą, tikino festivalio organizatoriai.

Visa ši skonių jūra tyvuliuos Klaipėdoje balandžio 26–28 dienomis. Fantazijos laivai plaukios Klaipėdos lėlių teatre (Vežėjų g. 4) bei netikėtoje erdvėje – „Pramogų banko“ senojoje salėje (Turgaus g.1  / Teatro a. 9).

Festivalio programa

Balandžio 26 d.

11.30 val. – VII tarptautinio lėlių teatrų festivalio „Karakumų asilėlis 2013“ atidarymas.

12 val. – Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Aukso obelėlė, vyno šulinėlis“.

14 val. – šeimos teatro „Maria-Iskusnica“ (Baltarusija) spektaklis „Aukso lietaus sūnus“ („Pramogų banko“ senojoje salėje).

18 val. – Klaipėdos lėlių teatro spektaklis suaugusiesiems „Šalia“.

Balandžio 27 d.

12 val. – Kauno lėlių teatro „Nykštukas“ spektaklis „Pagrandukas“.

15 val. – Maskvos teatro „TriLika“ (Rusija) spektaklis „Krištolinė pasaka“.

19 val. – Jordi Bertrano teatro kompanijos (Ispanija) spektaklis „Regimos eilės“ („Pramogų banko“ senojoje salėje).

Balandžio 28 d.

12 val. – Vilniaus lėlių teatro „Paršiukas Ikaras“ spektaklis „Raudonkepurė“.

14.30 val. – Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklis „Gulbė karaliaus pati“ („Pramogų banko“ senojoje salėje).

16 val. – Klaipėdos šeimos lėlių teatro „Lino lėlės“ spektaklis „Vilkas ir ožiukai“.

17 val. –        festivalio uždarymas.

Bilietų kainos į spektaklius: 15 Lt – asmeniui į dieninius spektaklius, 20 Lt – asmeniui į spektaklį „Šalia“ (balandžio 26 d. 18 val.), 30 Lt – asmeniui į spektaklį „Regimos eilės“ (balandžio 27 d. 19 val.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių