Klaipėdos Pilies teatras pastatė spektaklį pagal „Kukučio balades"

Klaipėdos Pilies teatras publikai parengė ypatingą premjerą – tikrovišką melų pasaką pagal garsiąsias Marcelijaus Martinaičio „Kukučio balades“.

Spektaklio „Visa tiesa apie Kukutį, gyvą ir mirusį“ inscenizacijos autorius ir režisierius – Alvydas Vizgirda, dailininkė – Marta Vosyliūtė, kompozitorius – Gintaras Kizevičius. Vaidins Sigutė Gaudušytė, Renata Idzelytė, Vaidas Jočys, Aleksas Mažonas, Ersilijus Pilipavičius ir Liudas Vyšniauskas.

„Didžiausias mano gyvenimo nuotykis buvo „Kukučio baladės“ – yra prisipažinęs M.Martinaitis. – Tas absurdiško veikėjo dalyvavimas įvairiose to meto situacijose, kurio veiksmų buvo beveik neįmanoma cenzūruoti. Tai buvo tiek sovietinės sistemos komentaras, tiek savotiško mitinio personažo, kilusio iš folkloro, veikimas, atpažįstamas ne vien lietuvių tradicinėje kultūroje. Man įdomu, kad šios baladės buvo pradėtos versti sovietmečiu, o ir dabar verčiamos į įvairias kalbas. (...) Totalinė cenzūra, jos nelaimei, išugdo ypatingus kalbinio komunikavimo būdus, kurių pati jau nebesugeba kontroliuoti bei užgniaužti. Ypač ištobulinama kalba, kuria pasakoma daugiau nei tiesioginėmis žodžių reikšmėmis, žinoma, jeigu literatas nesivadovauja primestais ideologiniais standartais.“

"Folkloro personažas – žemaitis Kukutis („Kukučio baladės“, „Vaga“, 1977 m., papildytas leidimas 1986 m.) yra archajinės sąmonės fenomenas, depersonalizuota keistuolio figūra šiuolaikiniame pasaulyje ir išreiškia dvejopą poeto pasirinkimą: archetipinės išminties ir psichologinio rezervato apsiginti nuo režimo" (Rita Tūtlytė. „Kūrybos studijos ir interpretacijos: Marcelijus Martinaitis“).

„Visa tiesa apie Kukutį, gyvą ir mirusį“ – 55-oji Pilies teatro premjera.

Vaidinimo trukmė – 1 val. 10 min.

Premjerą bus galima pamatyti penktadienį 18 val. Klaipėdos žvejų rūmų Teatro salėje (Taikos pr. 70).

Bilietai – po 15 Lt, jais prekiauja „Tiketa“ ir Žvejų rūmų kasa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių