Muzikinės antropologijos labirintais – į Sibiro platybes

Vienas iš nedaugelio muzikinės antropologijos ekspertų Lietuvoje Klaipėdos universiteto profesorius Rimantas Sliužinskas antradienį 18 val. susirinkusiuosius uostamiesčio Etnokultūros centre (Daržų g. 10) muzikinės antropologijos labirintais nuves į tolimas Sibiro platybes.

Atėjusieji į popietę turės galimybę pamatyti unikaliuosius tuvių šamanų būgnus, išgirsti užburiančius jų garsus ir daugiau sužinoti apie Sibiro muzikines kultūras, balansuojančias ant realybės ir nepaaiškinamos magijos ribos.

Naują nemokamą renginių ciklą pradėjęs Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras kviečia miestelėnus susipažinti su kitų kraštų žmonių gyvensena, jų kasdienybe, šventėmis ir papročiais. Juk retas kuris esame gyvai girdėję aidint Afrikos tautelių būgnus, keistus ir paslaptingus Sibiro platybėse klajojančių šamanų klyksmus, tenykščių čiabuvių apeigų garsus...

Kalbėdami apie lietuvių liaudies dainas, papročius ir kitus tautosakos ar folkloro dalykus, visada stengiamės pabrėžti, koks senas ir unikalus yra šis mūsų etninės kultūros paveldas. Bet nedažnai susimąstome apie kitas, artimesnes ar tolimesnes tautas ar jų tradicines kultūras. O gal yra dar senesnių ir unikalesnių?..

Apie kitų tautų muzikinę kultūrą prof. R.Sliužinskas pasakoja Klaipėdos etnokultūros centro salėje vykstančiame pažintinių renginių cikle "Muzikinės antropologijos labirintai". Besidominčiųjų laukia dar septyni vakarai-susitikimai, prasidėję sausį ir vyksiantys iki lapkričio, kartą per mėnesį, antradieniais. Pirmajame renginyje profesorius jau supažindino su islamo pasaulio muzikos apraiškomis. Šiuosyk kartu su juo klausytojai nukeliaus į Sibiro platybes, klausysis muzikos, sklindančios poliarinės nakties tamsoje. Kituose susitikimuose laukia kelionės su muzika į Afrikos savaną ir Senąjį žemyną, vaizdingi pasakojimai apie tradicinės muzikos svarbą vikingų palikuonių žemėse bei margaspalvėje slavų tautų kultūroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių