Nenugalimoji Ispanų Armada, Elžbieta I ir jos laikų vargonų muzika

Ar norite sužinoti kokia vargonų muzika skambėjo Anglijos Karalienės Elžbietos I ir Šekspyro laikais? Ką apie vargonus manė Oliveris Cromwellis? Kas dėjosi Anglijos kultūriniame ir religiniame gyvenime, kai buvo sutriuškinta nenugalimoji Ispanų Armada? Kokios politinės intrigos buvo rezgamos Henrio VIII dvare?

Į šiuos ir daugelį kitų klausimų atsakymus sužinosite atėję į ketvirtąjįciklo „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ koncertą „All in a Garden Green“: Anglijos Renesanso vargonų muzika, kuriame vargonuos dr. Vidas Pinkevičius. Koncertas įvyks jau šį šeštadienį, gruodžio 17 d. 18 val.VU Šv. Jonųbažnyčioje.

Kaip pasakojo Vidas Pinkevičius, muzikų pasaulyje vyrauja nuomonė, kad Renesanso laikais Anglija garsėjo tik savo chorine kultūra, o instrumentinėmuzika buvo palikta nuošalyje. „Šią nuomonę bandysiu paneigti šiame koncerte, kuriame klausytojai galės patys įsitikinti nepaprastai virtuoziškais Williamo Byrdo ar Peter Philips kūriniais,“ – mintimis dalinosi muzikas.

Anot vargonininko, iki šių dienų patys svarbiausi to laikmečio klavyrinės muzikos rinkiniai išliko Mullinerio ir Fitzwilliamo kolekcijos. „Tai yra didžiulės kelis šimtus kompozicijų talpinančios knygos, atspindinčios visątuometinės Anglijos instrumentinės muzikos kontekstą. Juose gausu ne tik tokių įprastų žanrų kūrinių, kaip fantazijų, vokalinių kūriniųtranskripcijų, bet ir virtuoziškų variacijų šmaikščių populiarių liaudies dainelių temomis,“ – pasakojo Pinkevičius.

Ketvirtojo koncerto metu skambės William Byrd, dr. John Bull, Orlando Gibbons ir kitų kompozitorių kūriniai. Visus vargonų muzikos kūrinius lydės pasakojimai apie Anglijos Renesanso vargonų muziką bei to meto Anglijos kultūrinį, istorinį, politinį ir religinį kontekstą. Daugelis kūriniųLietuvoje bus atliekami pirmąjį kartą.

Projektas, kuriame yra suplanuoti net 20 koncertų, nukelsiantys klausytojus į skirtingas epochas ir kraštus, startavo su didžiulio klausytojų susidomėjimo sulaukusia vargonų demonstracija „Pažinkite instrumentų karalių“.

Penktasis ciklo „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ koncertas įvyks 2012 m. sausio 21 d. 18 val. „Mein junges Leben hat ein End“: Didysis Amsterdamo Orfėjas Jaan Pieterszoon Sweelinck" (kompozitoriaus 450 metų jubiliejui).

Vargonininkas Vidas Pinkevičius baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kur įgijo bakalauro ir magistro diplomus, o 2001-2003 m. – RytųMičigano universitete (JAV), kur įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur įgijo Muzikos menų daktaro laipsnį. V.Pinkevičius šiuo metu dėsto Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje, yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas, Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas ir vargonų studijos „Unda Maris“ vadovas.

Šis renginys priklauso VU Kultūros centro organizuojamiems koncertams „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://jonuvargonai.weebly.com/video-ekskursija-po-vargonus.html

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais –10 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WASP

WASP portretas
Gaila, kad negalėsiu nueiti, nes dar esu biuletenyje. O turbut pagros "When we celebrate" ir "Mine Eyes Have Seen the Glory"...
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių