ACH teatro jubiliejus: čiurlioniški motyvai ir dėmesys šokio žanro ateičiai

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 24–26 d. prasidėsiantis jau 25-asis Anželikos Cholinos šokio teatro sezonas bus išties ypatingas. Tęsis precedentų šalyje neturinčios, plačiai šalies geografiją apimančios teatro trupės gastrolės po Lietuvą, kurių kulminacija ateinančią vasarą taps Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui dedikuoto šokio spektaklio „Karalių pasaka“ premjera.

Dėmesys šokio spektakliams

20 premjerų, 654 parodyti spektakliai, 405 tūkstančiai juos pamačiusių žiūrovų, iš kurių beveik 24 tūkstančiai teatro spektaklius pamatė užsienyje, – su tokia įspūdinga statistika naująjį jubiliejinį sezoną pasitinka A. Cholinos šokio teatras.

Per beveik ketvirtį amžiaus nuo įsikūrimo 2000-aisiais metais ACH teatras Lietuvos teatrų kontekste įgijo nenuginčijamai unikalų veidą ir stiprų vieno iš lyderių statusą, yra ištikimai mylimas žiūrovų, rodo savo spektaklius tiek visoje Lietuvoje – nuo didmiesčių iki mažųjų miestų, tiek už šalies ribų, taip populiarindamas Lietuvoje kuriamą scenos meną.

Be žmonių meilės, per šį laikotarpį ir pats teatras, ir jo meno vadovė, režisierė choreografė A. Cholina įvertinti svarbiomis premijomis ir apdovanojimais (tarp jų – trys Auksiniai scenos kryžiai, du valstybiniai apdovanojimai „Už nuopelnus Lietuvai“, Kultūros ministerijos garbės ženklai), su teatru nori dirbti ir dirba labiausiai patyrę teatro profesionalai, pripažinti scenos artistai.

Viena iš teatro įkūrėjų ir ilgametė direktorė Greta Cholina sako, kad per 24-erius metus teatras nuėjo įspūdingą kelią, o svarbiausiu nuopelnu laiko tai, kad tuomet naujas šokio spektaklio žanras sugebėjo ne tik įsitvirtinti Lietuvoje ir pelnyti visuotinį pripažinimą, bet ir tapo vienu mėgstamiausių. Apie tai liudija ir pernai bilietų platinimo platformos www.bilietai.lt paskelbta statistika –  A. Cholinos režisuotas spektaklis „Jaunystė, arba Scenarijai, pagal kuriuos gyvena tėvai ir vaikai“ 2023-iaisiais tapo žiūrimiausiu šokio spektakliu visoje Lietuvoje.

„Toks rezultatas gali atrodyti kaip sensacija, tačiau tai yra ilgamečio darbo, atkaklumo ir atsidavimo scenos menui rezultatas, kuris neliko nepastebėtas, – juk žmonių meilė, anšlaginiai spektakliai, gausios ovacijos ir yra svarbiausias įvertinimas, ir ACH teatras visa tai turi. Esame laimingos, kad tada, 2000-aisiais, nepabūgome įkurti nepriklausomą šokio teatrą. Jame pirmosios sujungėme unikalią šokio ir dramos sintezę, kuri ilgainiui tapo ACH teatro vizitine kortele“, – ketvirtį amžiaus teatro istorijos apibendrina G. Cholina.

Populiaru: spektaklis „Jaunystė, arba Scenarijai, pagal kuriuos gyvena tėvai ir vaikai“ 2023-iaisiais tapo žiūrimiausiu šokio spektakliu visoje Lietuvoje. / ACH teatro archyvo nuotr.

Kaip kitą ACH teatro išskirtinumą direktorė mini plačią, precedento Lietuvoje neturinčią gastrolių geografiją – teatras kasmet aplanko dešimtis Lietuvos salių ir žiūrovą pasiekia arčiau jo namų, taip didindamas kokybiško scenos meno prieinamumą ne tik didmiesčiuose, bet ir šalies regionuose. Vien per pirmuosius naujojo sezono mėnesius ACH teatras, be Vilniaus ir Kauno, spektaklius rodys Šiauliuose, Marijampolėje, Mažeikiuose, Alytuje, ir šis sąrašas yra nuolat pildomas.

Įkvepė Čiurlionių meilė

Per visus tuos metus ACH teatras ir jo meno vadovė A. Cholina puoselėja ir nacionalines temas – tai, ką Lietuva turi geriausio ir kuo visi mes galime didžiuotis ir didžiuojamės. Todėl ir jubiliejinio sezono kulminacija ateinančiais metais, Lietuvai minint Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ąsias gimimo metines, taps šokio spektaklio „Karalių pasaka“ premjera. Spektaklio centre – šio iškilaus dailininko ir kompozitoriaus ir jo žmonos Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės meilės istorija. Spektaklis jau repetuojamas, jo premjera numatyta 2025 m. liepą.

Prie nacionalinių temų A. Cholina ištikimai grįžta nuolat – 2005 m. pagal aranžuotą lietuvių liaudies muziką pastatytas spektaklis „Zmones:)“, 2010 m. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre įvyko iki šių dienų anšlagais pasitinkamo baleto „Barbora Radvilaitė“ premjera, 2014 ir 2018 m. šalies didžiosiose arenose pristatyti miuziklai „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ ir „Mindaugas Karalius“, 2021 m. Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos jubiliejaus proga pastatytas šokio spektaklis pagal M. K. Čiurlionio simfoninę poemą̨ „Jūra“.

„Kad spektaklis nacionaline tema būtų ne tik kokybiškas meniniu požiūriu, bet ir objektyvus, pagarbiai atspindintis liečiamą temą, yra būtinas atsakomybės jausmas, – teigia A. Cholina. – Todėl sieksiu maksimaliai autentiškai atkurti ir supažindinti žiūrovą su viena gražiausių Lietuvos meilės istorijų, nenusakoma dviejų iškilių asmenybių, M. K. Čiurlionio ir S. Kymantaitės-Čiurlionienės, sielų draugyste, kuri netikėtai nutrūko, tačiau niekada nesibaigė ir Lietuvos istorijoje išliko kaip tam laikotarpiui nebūdingas, todėl išskirtinis dviejų menininkų partnerystės ryšio pavyzdys.“

ACH teatro archyvo nuotr.

Dėmesys jaunajai kartai

„Karalių pasakoje“ šoks ir patys jauniausi ACH teatro šokėjai iš 2022 m. prie teatro įkurtos autorinės A. Cholinos Meistriškumo klasės, kurioje ji pati, kartu su kitais patyrusiais baleto pedagogais, ruošia jaunuosius talentus didžiajai scenai.

Tai ne pirmas kartas, kai jaunieji šokėjai tūkstančiams žiūrovų šoks vienoje scenoje su labiausiai pripažintais šių dienų šalies šokėjais, suaugusiais ACH teatro trupės nariais. Įspūdingus vaidmenis mažieji jau kūrė šokio spektaklyje „Jaunystė, arba Scenarijai, pagal kuriuos gyvena tėvai ir vaikai“, kuris per metus nuo premjeros 2023-iųjų liepą visoje Lietuvoje parodytas daugiau nei 30 kartų ir bus toliau rodomas ir naujajame sezone, tik jau su kita jaunųjų artistų sudėtimi.

Atsakomybės jausmas yra būtinas, kad spektaklis nacionaline tema būtų ne tik kokybiškas meniniu požiūriu, bet ir pagarbiai atspindintis liečiamą temą.

Rinktis, kurie iš jaunųjų šokėjų jau pasiruošę didžiajai scenai, tikrai yra iš ko – per dvejus metus žinia apie ACH teatro Meistriškumo klasę nuvilnijo taip plačiai, kad norintys į ją patekti skaičiuojami dešimtimis. Norą dalyvauti naujojoje atrankoje pareiškė per 40 jaunų šokėjų. Po išsamaus pasiruošimo gabiausieji vaikai ir paaugliai patenka į ACH teatro Jaunimo trupę, iš kurios didžioji scena – ranka pasiekiama ir daugelio jau išbandyta. Šiuo metu Jaunimo trupėje šoka 35 jaunieji artistai, naujajame sezone prie jų prisijungs dar penkiolika.

Daugybę šokėjų į didžiąją sceną atvedusi režisierė, šokio pedagogė, pasakoja, kad šokis jauname žmoguje ugdo gebėjimą pasinerti į muzikos ir judesio harmoniją, suprasti ir perteikti subtilius jausmus, čia, tinkamai nukreipiami, formuojasi profesionalūs šokėjai, bet pirmiausia – jautrios, kūrybiškos, dvasiškai turtingos asmenybės.

„Todėl jaunosios baleto kartos ugdymas – tai ne tik palydėjimas į meistriškumą ir karjerą didžiojoje scenoje, bet ir galimybė padėti jaunai, besiformuojančiai asmenybei pažinti pasaulį per grožį ir amžinąsias vertybes, kartu kurti aukštosios kultūros tradiciją, prisidėti prie jos puoselėjimo ir perdavimo ateities kartoms“, – apie savo edukacinę misiją ir atsakomybę kalba A. Cholina.

ACH teatro archyvo nuotr.

Jaunosios kartos ugdymas taps vienu svarbiausių ir naujojo ACH teatro sezono akcentų, ir šįkart ypatingo dėmesio sulauks ne tik jaunieji šokėjai, bet ir jaunieji žiūrovai. Sėkmingai prigijus prieš metus pristatytai ACH teatro iniciatyvai, kai brangesnius bilietus įsigiję ir tokiu būdu nepriklausomą, savo lėšomis išlaikomą ACH teatrą parėmę žiūrovai spektaklius žiūri iš ypatingosios Mecenato eilės, 25-ajame sezone šalia šios eilės atsiranda ir kitos ypatingosios vietos, skirtos Ateities mecenatams. Į šias vietas 15–24 metų jaunieji žiūrovai bilietus įsigys su jau pritaikyta 50 proc. nuolaida.

Teatro direktorė G. Cholina teigia, kad iniciatyva prisidėti prie jaunosios teatrą mylinčios ir jo misiją suvokiančios kartos ugdymo svarbi kaip niekad. „Prisiimame lyderystę grąžinti jaunimą į teatrą, supažindinti su kokybišku scenos menu, įskiepyti meilę šokio spektaklio žanrui ir – galbūt ateityje – mums visiems, ne tik ACH teatrui, tikėtis, kad ši karta taps ištikimais kultūros rėmėjais, kurie patys matys prasmę ir norės prisidėti prie kultūros išlaikymo, prie teatro ir šokio ateities, nes jais tikės ir juos nuoširdžiai mylės, – viliasi G. Cholina. – Todėl nė kiek nedvejodami imamės šios iniciatyvos – jaunimas visoje Lietuvoje mūsų spektakliuose laukiamas ypatingoje, geriausioje salės vietoje esančioje Ateities mecenato eilėje. Tiek dėl Lietuvos ateities, net ir savo sąskaita, mes tikrai pajėgūs padaryti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių