Į bibliografiją visko nesudėsi...

Į bibliografiją visko nesudėsi...

Knygynuose pasirodė kraštotyrininko Bernardo Aleknavičiaus bibliografija, išleista jo 75-ojo gimtadienio proga. Leidinio pristatymas ir jubiliato pagerbimas vyks spalio 13-ąją 18 val. I.Simonaitytės bibliotekos Muzikos skyriuje (Dangės g. 23).

Darbštus žmogus nudirba daug darbų. Tiesa, nereikalaujanti įrodymų, dar kartą patvirtinta kraštotyrininko, žurnalisto B.Aleknavičiaus pavyzdžiu. B.Aleknavičius visą laiką tarsi netelpa į rėmus, jei skaito paskaitą konkrečia tema, būtinai nukrypsta į ne mažiau svarbią, susijusia su nagrinėjamu dalyku. Tai rodo, kad šiame žmoguje kunkuliuote kunkuliuoja informacija.

Kiek jis yra priprašęs, pripasakojęs, sukaupęs?!.

Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos darbuotojai seniai pynė mintį sudaryti B.Aleknavičiaus kūrybos bibliografiją. Ir štai tokia diena išaušo. Proga pasitaikė irgi dėkinga – B.Aleknavičius šiemet švenčia 75-metį. Tad specialistų, kraštotyrininkų, bibliotekininkų ir visų besidominčiųjų šio žmogaus kultūriniais interesais bei nuveiktais darbais dėmesiui pasirodė B.Aleknavičiaus bibliografija.

Rodyklėje suregistruotos B.Aleknavičiaus knygos, straipsniai ir kitos publikacijos nuo 1957 iki 2004 metų imtinai. Pradžioje - knygos, toliau straipsnių, publikuotų periodikoje, rinkiniuose, įrašai chronologine tvarka. Kartu įtraukti įrašai knygų, kurių iliustracijų autorius ar bendraautoris yra B.Aleknavičius. Pateikti jo rankraščių, parengtų spaudai, įrašai. Literatūros apie B.Aleknavičių įrašai suregistruoti autorių abėcėlės tvarka, nurodyti kompiuteriniai dokumentai apie jį. Leidinio pabaigoje - asmenvardžių rodyklė.

Rengiant bibliografiją naudotasi bibliotekos kraštotyros kartoteka “Klaipėda spaudoje”, “Spaudos metraščiais”, “Bibliografijos žiniomis”, elektronine duomenų baze.

Tai, kas sudėta į šią bibliografiją, kurią sudarė ilgametė Ievos Simonaitytės bibliotekos bibliografė, visą gyvenimą fiksavusi B.Aleknavičiaus ir ne tik jo publikacijas, Aldona Braukylienė, yra fasadinė veiklos pusė, - kas iš Bernardo turtų virto straipsniu, pranešimu konferencijoje, knyga.

O kur dar šimtai tūkstančių nuotraukų, kuriose užfiksuotas tas permainingas, kontroversiškas, sukeliantis karščiausius ginčus dvidešimtojo amžiaus penkiasdešimtmetis. Nuotraukos su užfiksuota nepadailinta istorija. Kokia tokia, bet istorija. Mūsų krašto istorija.

O kur dar B.Aleknavičiaus pastangos nuvalyti pelėsius ir dulkes nuo kur kas senesnių laikų, ištraukti į dienos šviesą seniai pamirštus mažlietuvininkų ir ne tik jų veikėjus, priminti jų darbus ir žygius. O zanavykų reikalai? Kiek nuveikta jų labui!

Ilgiausių metų, Bernardai! Ir nelėtink tempų. Krašto istorijoje dar tiek neartų dirvonų!..



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių